İstasyon tabelalarında sürücülerin görmesi için benzin, motorin ve LPG'nin en yüksek fiyatları yer alacak. Kurul ayrıca, panoda normal motorin fiyatı yazıp pompada sürücülerin katkılı ürüne yönlendirilmesi uygulamasına da son verilmesini istedi.

Bazı akaryakıt şirketleri ve bayilerinin istasyonlarda 'Panolarda fiyatları ucuz duyurup pompada pahalı satması' Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) harekete geçirdi. Kurul, dağıtım şirketlerine yazı göndererek istasyonlardaki panolara 'En ucuz fiyattan, en pahalı fiyat' duyurusuna geçilmesini istedi.

EPDK mevzuatı gereği, akaryakıt şirketleri ve bayilerinin, istasyonlarda satışa sunulan benzin, motorin ve LPG otogaz ürün fiyatlarını, sürücülerin göreceği büyüklükte panoda duyurması gerekiyor. Ancak bazı istasyonlarda, 'Fiyat panosuna ucuz yazılıp pompada pahalı satış' yapıldığı tespit edildi. Zaman, konuyu 5 Nisan 2012'de 'Yakıt fiyatları tabelada başka pompada başka' başlığı ile kamuoyuna duyurdu. Bazı sürücülerin de, "Zaman zaman vakit darlığı ve dikkatsizlik sebebiyle fiyat farklılığını fark edemedikleri ve mağdur oldukları' gerekçesiyle Enerji Üst Kurulu'na başvurdu. Kurul, dağıtım şirketlerine istasyonlarda uyulacak kuralları içeren bir yazı göndererek, sürücülerin mağdur edilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Kurul kaynakları, son günlerde pano ve pompa fiyat farklılığı ile çok sayıda şikâyet aldıklarını söyledi. Sürücülerin fiyat rekabetini görmeleri için istasyonlardaki panolara en ucuz fiyat duyurusu yapıldığına işaret eden kaynaklar, "Ancak bunun suistimal edildiği görüldü. Panoda ucuz ürün fiyatları yazılıyor. Ama pompada fiyat farklı veya panoda duyurulan ürün pompada yok. Sürücü başka ürüne yönlendiriliyor. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için yeni bir düzenleme yaptık. Artık panolarda en pahalı ürün fiyatı yazılacak, istasyonda yer almayan ürünün fiyatı panoda duyurulmayacak." dedi. Yeni uygulamayla panoda fiyatı duyurulan ürünün pompada satışa hazır olması gerekiyor. Bunun yanında motorin pompalarında kamyon resmi konulması gibi yanıltıcı uygulamalar da istasyonlarda olmayacak.

Euro dizel-motorin ayrımı yanıltıcı

EPDK, akaryakıt şirketlerine gönderdiği yazıda önemli uyarılarda da bulundu. Buna göre şirketler, istasyonlarda Euro dizel-motorin gibi yanıltıcı ifadelere yer vermeyecek. Kurul kaynakları, bütün motorinlerin kükürt oranlarının düşürüldüğü ve aynı kalitede (10 ppm) olduğuna işaret ederek, bu sebeple Euro dizel-motorin ayrımının -ikisi farklı ürünmüş gibi sunulmasının- söz konusu olmadığını belirtiyor. Ancak bazı şirketler, Euro dizel-motorin gibi ifadeler kullanarak sanki iki farklı motorin olduğu izlenimi verip tüketicileri yanıltabiliyor. Buna izin verilmeyeceğini ifade eden Üst Kurul kaynakları, ancak katkılı ürün satışı olabileceğini kaydediyor. Zaman