Değerli okuyucularım, yerel seçimler için tüm adaylar kesinleştikten sonra sahaya inecek ve adaylar hakkında yazmaya başlayacağım. Şimdilik her şey toz duman.

ADÜ Rektörü Prof. Sn. Bülent Kent

ADÜ, Aydın’ın gözbebeği ve şehir ekonomisine çok büyük katkıları var. Ülkemiz için çok değerli öğrenciler ve bilim adamları yetiştiren, önemli akademisyenlerin görev yaptığı ADÜ’ye Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Sn. Bülent Kent’le ilk geldiği günlerde röportaj yapmış ve Aydın’ın vicdanı www.aydinpost.com’da sizinle paylaşmıştım.

Geçenlerde medyaya yansıdı. EGE BÖLGESİN’DEKİ hiçbir üniversitede olmayan SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ Sn. Rektörümüzün gayretleriyle ADÜ’de açılmış. İleride ülkemizin kaymakamları ve valileri ADÜ’den yetişecek. Bu müthiş bir olay. Ankara Siyasal Bilgiler nasıl ekol ise, AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ DE aynı şekilde ekole dönüşecek.

Öte yandan, ADÜ’deki stat dahil tüm spor tesisleri protokolle Beden Terbiyesi Müdürlüğü’ne tahsis edildi. Beden Terbiyesi inşallah buradaki stadı müsabakalar için kullandırır.

 

GELELİM PROF. DR. SN. BÜLENT KENT’LE RÖPORTAJIMA.

 

·         Ahmet Gözen: Bülent Bey, ADÜ Rektörlüğüne 6 ay önce atandınız. Bu sürede ADÜ’de neler yaptınız, anlatır mısınız?

 

·         Bülent Kent: Ahmet Ağabey ilk göreve başladığım günlerde sizinle bir RÖPORTAJ yapmıştık. Göreve gelişimin üzerinden yaklaşık 6 ay geçti. Bu röportajda üniversitede yaptıklarımızdan ve bazı değerlendirmelerimden bahsedeceğim. Öncelikle, sizin aracılığınızla ulaştığımız Aydınlı hemşerilerime saygı ve selamlarımı sunuyorum. Yıllar sonra memleketimize hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Ayrıca, yükseköğretimimiz için katma değer oluşturmanın ve Demokrasi Şehidimiz Adnan Menderes’in izinde medeniyetimize katkı sunmanın vermiş olduğu huzuru yaşadığımı da ifade etmek istiyorum.

Sn. Cumhurbaşkanımızın tevdi ettiği bu göreve başlar başlamaz Aydın’ın ve üniversitemizin dinamiklerini harekete geçirdik. Her alanda planladığımız süreci çok şükür ki bugün istediğimiz düzeyde devam ettiriyoruz. Genç ve dinamik ekibimle gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan bahsetmek istiyorum.

3 enstitü, 22 fakülte, 1 devlet konservatuarı, 5 yüksekokul, 19 meslek yüksekokulu ve 36 araştırma ve uygulama merkezimizle ülkemizde yükseköğretime ve medeniyetimize katkı sağlıyoruz. Yaklaşık 50 bin öğrencimiz var ve geleceğin liderlerini Aydın’da yetiştiriyoruz. ADÜ’nün bölgede diğer üniversitelerin önünde bir araştırma-geliştirme merkezi olması için çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. Bu süreç, gerçekleştirdiğimiz planlama çerçevesinde sağlam adımlarla ilerliyor. Oluşturduğumuz veri havuzu sayesinde bu süreci adım adım takip edebiliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmaları hem gelişim süreci içinde hem uluslararası düzeyde paydaşlarımızla da paylaşıyor ve sürdürüyoruz. Bu kapsamda, Akreditasyon ve Derecelendirme Ofisi’nin, Sürdürülebilirlik Ofisi’nin, Büyük Veri Ofisi’nin ve ADÜ Veri Merkezi ile ADÜ Veri Analizi ve İstatistik Merkezi’nin kurulmasıyla ARWU, QS WUR, THE WUR, WEBOMETRICS ve GREENMETRICS sıralamalarında yer almayı hedefliyoruz. Bütünleşik veri ekosisteminin kurulması, itibar yönetimi faaliyetlerinin yürütülmesi, proje ve veri yönetim danışmanlığı, ranking sistemleri için dashboard tasarlanması, yazılım ve içerik üretimi, kuruma özel anlık araştırma ve akademik performans ölçüm yazılımının hayata geçirilmesi, sürdürebilirlik (SDG) çıktıları ve farklı kurum verileriyle kıyaslanması, akademisyenlere ait OrcID, Scopus Author ID, Researcher ID, Publons, Google Scholar ID entegrasyonunun dokümantasyon hazırlığı, verilerinin toplanması ve listelenmesi çalışmalarımızda izleyeceğimiz yol haritasını oluşturuyor. Bu konuda önemli adımlar attığımızı düşünüyorum. Şimdiye kadar üniversitemizin ne yazık ki harekete geçmediği bu konularda bu adımları atarak görünürlüğümüzü çok daha ileri bir noktaya taşımayı istiyoruz.

 

Öncelikli hedefimiz, tarım, tarımsal enerji ve turizm alanlarında bölgesel kalkınma odaklı araştırma faaliyetlerini destekleyerek ulusal ve uluslararası çapta tanınan bir araştırma üniversitesi olmak. Eğitim programlarımızın kalitesini yükselterek ve bu doğrultuda bilinen uluslararası akreditasyonları elde ederek öğrencilerimize daha nitelikli bir eğitim sunmayı istiyoruz. Üniversitemizi ulusal ve uluslararası sıralamalarda daha üst sıralara taşımak, akademik başarı ve itibarımızı artırmak için kilit bir hedef olarak önümüzde duruyor. Bunun yanında, kurumsal ‘Sosyal Sorumluluk’ misyonu doğrultusunda çevreye duyarlılık konularında aktif bir şekilde topluma hizmet sunmak amacıyla sıfır atık, karbon ayak izi azaltma ve su verimliliği seferberliği gibi başlıklarda kurumsal sosyal sorumluluk projelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda çalışmalarımız devam ediyor.

Üniversitemizin İktisat Fakültesi, 24 Ocak 2024 tarih ve 32439 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8129 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince Siyasal Bilgiler Fakültesi oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi adının oluşturacağı sinerji ve dinamik hava üniversitemizin ve Aydın’ın tercih edilebilirliğine önemli katkı sağlayacaktır. Üniversitemizin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ege Bölgesi’nin ilk ve tek siyasal bilgiler fakültesi olma özelliğine sahip. Öte yandan, 16 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan diğer bir kararla da “İslami İlimler Fakültesi”nin ismi İlahiyat Fakültesi olarak değiştirildi. Yeni akademik yılda her şeyi hazır hale getirerek öğrenci almayı hedefliyoruz.

 

·         Ahmet Gözen: Kampüste yaptıklarınızı anlatır mısınız?

·         Bülent Kent:

-          Ahmet Ağabey, kampüsümüz ‘Sağlık ve Eğitim’ olarak ikiye ayrılacak. Güvenlik noktalarımızı belirledik. Altyapı çalışmaları yapılarak aydınlatma ve kamera sistemleriyle kampüsün güvenliği giriş ve çıkış denetimleriyle de artırılacak. Çok kısa bir süre sonra bu proje hayata geçmiş olacak.

-          Ağız ve Diş Sağlığı Hastanemizin inşaatı durmuştu. Ancak yapılan ihale sonrasında inşaat tekrar başladı.

-          Aydın Sağlık Hizmetleri MYO binası yine ihale aşamasında.   

-          Merkez laboratuvarımızın inşaatı devam ediyor. Burayı en kısa sürede hizmete açacağız.

-          Fakültelerin ve MYO’ların binalarının tadilatları devam ediyor. Öğrencilerimizin ve akademik personelimizin daha konforlu bir alanda eğitim-öğretim sürecini devam ettirmesini istiyoruz.

-          Spor Tesislerimiz (Yüzme havuzu ve açık spor tesisleri) Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis edildi. İmzalanan protokolle birlikte tesislerimiz, üniversitemiz ve ilimizin ihtiyaçlarını karşılayan güçlü altyapısıyla hizmet vermeye devam edecek.

-          Hastanemizde yapımına başlanan İbn-i Sina Kafeteryasından 500 hasta ve yakınları faydalanabilecek. Bu eksiklikten hastalarımız ve yakınları mağdur oluyordu. Yeni kafeterya bu ihtiyacı karşılayacak ve hastalarımız ile yakınlarına daha konforlu bir alanda vakit geçirme olanağı sunacak.

 

·         Ahmet Gözen: ADÜ hastanesine yaptığınız yatırımları anlatır mısınız?

 

·         Bülent Kent:

 

-          ADÜ Hastanesi’nde kemoterapi ünitesinin açılışı

-          2. kardiyoloji servisinin açılışı (20 yataklı)

-          Koroner yoğun bakım ünitesinin açılışı (10 yataklı)

-          Kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinin açılışı (10 yataklı)

-          Ortopedi servisinin açılışı (33 yataklı)

-          Kemik iliği transplantasyon ünitesinin ruhsatlandırılması ve açılışı (10 yataklı)

-          Onkoloji servisinin açılışı (32 yataklı)

-          Ameliyathanenin açılışı (11 salonlu)

-          2. çocuk yoğun bakım ünitesinin açılışı (4 yataklı- çocuk acil serviste)

 

Kemoterapi ünitemizin faaliyete geçmesine ayrı bir parantez açmak istiyorum. 10 poliklinik odası, kan alma ünitesi, 30 koltuklu birinci kimyasal tedavi alanı, 35 koltuklu ikinci kimyasal tedavi alanı, temiz oda ve destek birimlerinden oluşan ünite, güncel onkoloji biliminin tüm imkânlarının uygulanabileceği nezih ve modern bir birim. 2015 yılında açılmış olan önceki ünitemiz 35 kimyasal tedavi koltuğuna sahipti. Yeni ünitemizde koltuk sayısı 65’e çıkarıldı. Ayrıca, konumu sebebiyle hastalarımızın ulaşımı çok daha kolay. Hastalara ait bir otopark alanı da mevcut. Onkoloji ana bilim dalımız sadece Aydın’a değil çevre illere de hizmet sunacak.

Yeni ünitemiz sayesinde kapasitemiz % 90 oranında arttı. Yine önümüzdeki yıllarda, radyoterapi, radyo iyot ve çocuk kemik iliği nakil üniteleri açacağız. Erişkin kemik iliği ünitesinin 4 yataklık kapasitesi 10’a yükseldi. Ayrıca, yeni ünitelerle birlikte hastanemiz onkoloji hastaları için tam bir sağlık üssü haline gelecek. Özellikle bu hususu buradan ifade etmek isterim.

 

ADÜ Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde,

-          Restorative Diş Tedavisi Bölümü'nün çalışmalarına devam etmesi için öğretim üyesi alımı gerçekleştirildi.

-          Hastanenin teknik kadrosu güçlendirildi.

-          Global bütçe arttırıldı.

ADÜ İktisadi İşletme Müdürlüğünde,

-          Ödemeler düzenli olarak yapılmaya başlandı. Personelin geriye dönük maaşları ödendi.

-          Firmalara yapılan ödemeler düzenli hale getirildi. Ürün çeşitliliği sağlanarak hâsılat artırıldı.

-          Çek ve kredi kartı borçları ödenerek bunların kullanımı sonlandırıldı.

-          Satın alma işlemleri merkezileştirildi, teklif alınan firmaların sayısı artırılarak toplu alımlar gerçekleştirildi.

-          Yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte barkod sistemi kullanılmaya başlandı. Stok ve satış süreçlerinde verimlilik artırıldı.

 

·         Ahmet Gözen: Üniversite ve Aydın’daki sanayi temsilcileri arasındaki iş birliği ve AR-GE çalışmaları için neler söyleyeceksiniz?

 

·         Bülent Kent: Üniversite-sanayi iş birliği, ar-ge ve inovasyon çalışmalarımız sürüyor. Üniversitemizin şehirle bütünleşerek kente ve bölgeye katkı sağlaması çok kıymetli. Burada hem sanayi hem şehir ve STK’lar çok önemli. Biz Aydın’a katkı sağlayacak tüm projelere akademik destek sağlamak için her zaman hazırız. Bunun yanında kentin sivil toplum dinamiklerini de çok önemsiyoruz.

 

Sanayiyle iş birliğinde akademinin çok önemli bir paydaş olduğunu düşünüyorum. Birlikte projeler yaparak kentimize, ülkemize ve medeniyetimize katkılar sağlamalıyız. Aydın’da sanayi kuruluşlarımızla sık sık bir araya geliyoruz. GÜRİŞ, Alpler, OKT Trailer, ORGE Grup, Günaydınlar Organik Tarım gibi, ilimizin önemli kuruluşlarını ziyaret ettik. Yine, Didim Ticaret Odası’yla iş birliği protokolü imzaladık. “Dijital Dönüşümde Nitelikli İstihdam” programında öğrencilerimizi ilimizin önemli sanayi kuruluşlarıyla bir araya getirdik. Bu program kapsamında GEKA’yla bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu buluşmaların ve iş birliklerinin sayısını artırarak bir sinerji alanı yaratmayı istiyoruz.

·         Ahmet Gözen: ADÜ 180 km boyunca uzanan bir eğitim alanına sahip. Didim ile Karacasu arasındaki bu kampüsler için neler düşünüyorsunuz?

 

·         Bülent Kent: NAZİLLİ’DEKİ KAMPÜSLERİMİZİN GENEL DURUMU

 

Nazilli Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Meslek Yüksek Okullar Genel Koordinatörü

Karacasulu Prof. Mustafa Özçağ

 

·         ADÜ Nazilli (İsabeyli) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Nazilli kampüslerimiz çalışmalarını ve eğitim/öğretim faaliyetlerini son derece başarılı şekilde yürütüyor. Akademik personelimiz hem öğrencilerimizin yetişmesi hem bölgeye rehberlik etme ve katkı sunma hususlarında özverili ve verimli bir çalışma içerisinde.  

·         Didim’den Buharkent’e kadar geniş bir yerleşke alanımız var. Bu hususta bir dağınıklık olduğu düşünülebilir. Ancak, tüm yerleşke alanlarımıza ziyaretler gerçekleştiriyor ve yöneticilerimizle istişareler yapıyoruz. Bu çerçevede daha disiplinliyiz ve konulara daha hâkimiz. ADÜ her alanda gelişiyor ve bölgede önemli bir görevdeşlik merkezi olma hedef ve iddiasını artık daha güçlü şekilde ortaya koyuyor. Bu vesileyle, ortak aklı ve heyecanı paylaştığımız tüm yöneticilerimize özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.

İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTELERİ

 

·         ADÜ Türkiye’nin en geniş yerleşkelerine sahip üniversiteleri arasında bulunuyor. Neredeyse her ilçede bir kampüsümüz var. Bu yönüyle, ülkemizde örnekleri çokça görüldüğü üzere, bölünerek yeni üniversitelerin çıkmasına vesile olan kampüsler bir dönem üniversitelerin teşkilatlanmalarında bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

·         Aydın’ın en büyük ilçelerinde böyle bir tercihin yapılmış olmasını ben buna bağlıyorum. Şehirlerin gelişmesinin ve nüfus yoğunluğu fazla olan ilçelerin il olması ve buralardaki köklü kampüslerin yeni kurulacak üniversiteler için bir başlangıç noktasını teşkil etmesi çokça gördüğümüz bir durum. Biz bu duruma merkez kampüsümüzdeki İktisat Fakültesi’nde yaptığımız bir değişiklikle farklı bir boyut kazandırdık.

·         İktisat Fakültesi, 24 Ocak 2024 tarih ve 32439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 8129 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Siyasal Bilgiler Fakültesi oldu. Siyasal Bilgiler Fakültesi adının oluşturacağı görevdeşlik ve dinamik hava üniversitemizin ve Aydın’ın tercih edilebilirliğine önemli katkı sağlayacak. Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ege Bölgesi’nin ilk ve tek siyasal bilgiler fakültesi.

 

·         Ahmet Gözen: ADÜ’de İletişim Fakültesi ve televizyon stüdyoları var. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?

 

·         Bülent Kent: ADÜTV stüdyoları ve çalışma atölyeleri meslektaşlarının bir adım önüne çıkartmak için öğrencilerimizin kullanımına sunulmuş durumda. Burada teorik bilgiler pratiğe dönüşüyor. Akademik personelimiz, öğrencilerimizin meslek yaşamlarına hazır hale gelebilmeleri için özveriyle çalışıyor. ADÜTV’DE fakülte ve meslek yüksekokullarından talep olarak gelen tanıtım filmleri çekiliyor. Aynı zamanda öğrenciler ve öğretim üyeleri programlar yapıyor ve stüdyo eğitim-öğretim faaliyetlerine katkı sunuyor.

·         Öğrencilerimiz ve genç iletişimciler katıldıkları yarışmalarda bizleri gururlandırmaya devam ediyor. Yarışmalardan aldıkları ödüller ve dereceler hem bizlerin hem de fakültemizdeki öğretim üyelerimizin motivasyonunu artırıyor.

·         Ahmet Gözen: ADÜ Türkiye sıralamasında ve çalışmalarında ne durumda? Pek başarılı gözükmüyor. Neler söyleyeceksiniz?

 

·         Bülent Kent: Ahmet ağabey, bilimsel çalışmalarımızın uluslararası tanıtımı için gayret gösteriyoruz. Üniversitemiz akademik çalışmalar konusunda aslında zannedildiği kadar düşük bir sıralamaya sahip değil. Ancak, bu çalışmaların tanıtımı ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarına iletilmesi ve değerlendirilmesi hususlarında aksamalar yaşanmış. Çeşitli bilim dallarında araştırmaları ve çalışmalarıyla önemli noktalarda, hatta dünya sıralamasında yer alan öğretim üyelerimiz var. Buradaki asıl sorun şu; değerlendirilmeye alınmamışlar. Biz bunu fark eder etmez önemli bir süreç başlattık. Üniversiteler, uluslararası ve ulusal derecelendirme sistemlerinin iç işleyişini anlayarak verilerinin bir sıralama sonucunu nasıl etkileyebileceğine dair içgörü kazanırlar. Odak alanı, algoritmalar ve metodolojiler, derecelendirme kuruluşlarının farklı kategorilere göre çıktıları ve raporları için değişiklik gösterir. Bu noktadan hareketle, Akreditasyon ve Derecelendirme Ofisi, Sürdürülebilirlik Ofisi, Büyük Veri Ofisi (ADÜ VM (Veri Merkezi), ADÜ VA (Veri Analizi ve İstatistik Merkezi) kurduk. Kısaca, çalışmalarımız var. Ama bu çalışmaların sistematik izlenmesi sürecinde bir sorun görünüyor. Üniversitemizin Öğretim Üyeliği Kadrolarına Yükseltilme ve Atanmalarda Aranan Değerlendirme Ölçütleri ve Puanlama Yönergesini yeniden planladık. Hem atamalarda hem de yayınların bir sistem dâhilinde izlenip koordine edilmesinde artık süreç çok daha sağlıklı ilerleyecek. Çıtayı her alanda yükseltmek istiyoruz. Kendi içimizde yeni bir akademik teşvik sistemi planlayarak akademik personelimizin yayın çıkarmalarını farklı şekilde teşvik etmek istiyoruz. Örneğin, kısa bir süre önce YÖK tarafından açıklanan 2023 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre üniversitemiz “Sürdürülebilirlik” kategorisinde “Kişi başı doğrudan karbon ayak izinin en düşük olduğu üniversiteler” sıralamasında, Dokuz Eylül, Kafkas, Uludağ ve Kadir Has Üniversitelerinin ardından 5. sıraya yerleşti. Sıfır atık, karbon ayak izi azaltma ve su verimliliği seferberliği alanlarında üniversitemizde yapılan kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde de planladığımız süreci takip ediyoruz. Üniversitemizi ulusal ve uluslararası sıralamalarda daha üst noktaya getirmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda istediğimiz sonuçları almaya da başladık.

Türkiye’deki üniversitelerin 74 farklı gösterge üzerinden gözlemlendiği ve bu yıl ilk defa “Sürdürülebilirlik” kategorisinde farklı parametrelerle değerlendirildiği raporda, ilk kez sunduğu verilerle ADÜ ilk 5’te yer aldı. Sürdürülebilirlik alanında yapılan değerlendirmede, karbon ayak izi, doğalgaz, kömür vb. yakıtlar, süreç emisyonları ile yakıtı üniversite tarafından karşılanan servis ve hizmet araçlarının yakıt emisyonları da bu parametreler içinde değerlendirildi.

·         Ahmet Gözen: Son sözlerinizi alabilir miyim?

 

·         Bülent Kent: Ahmet Ağabey, göreve geldiğim günden itibaren en büyük isteğim ADÜ’yü ‘Tarım’, ‘Tarımsal Enerji’ ve ‘Turizm’ çerçevesinde bölgesel kalkınma odaklı araştırma faaliyetlerini destekleyerek ulusal ve uluslararası alanda tanınan bir “Araştırma Üniversitesi” haline getirmek. Programlarımızın kalitesini daha ileri taşıyarak uluslararası görünürlüğümüzü artırıp öğrencilerimize daha iyi bir eğitim vermek ve daha prestijli bir diploma kazandırmak istiyoruz. Dinamik ve özverili bir ekiple birlikte bu süreci planlayıp çalışmalarımızı bu plan doğrultusunda sürdürüyoruz.  Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye Yüzyılı’nda, ülkemizin ve medeniyetimizin yeni liderlerini Aydın’da, ADÜ’de yetiştirmek istiyoruz. Hayalimiz de çalışmalarımız da hep bu minvalde. Allah’ın izniyle bu sürecin sonunda hep birlikte başarılarımız ve öğrencilerimizin mutluluğuyla artan motivasyonumuz üniversitemizi çok daha iyi noktalara taşıyacak.

 

Ahmet Ağabey yapıcı destekleriniz nedeniyle size, Aydınpost ailesine teşekkür ediyorum. ADÜ’yü ve düşüncelerimi anlatma fırsatı verdiğiniz için çok sağ olun.

Özlem Çerçioğlu'nun meşhur seçim operasyonu Makale: Özlem Çerçioğlu'nun meşhur seçim operasyonu