Demem o ki,Vali,kaymakam mülki amir layıkıyla orkestra şefliği yaparsa,belediye başkanları da hizmet söz konusu olduğunda siyaseti bir kenara bırakırlarsa, devlet memurları da görevlerini tam yaparlarsa birlikte hareket edenlerin coğrafi koşullar ve diğer şartlar ne kadar elverişsiz olursa olsun hakkından gelemeyecekleri bir iş yoktur..

Pamuk, incir ve zeytin memleketi bilinen Aydın artık hayvancılık sektörüyle ve alternatif ürünleri bal, antepfıstığı, kestane ve enginarıyla da adından söz ettirir hale gelmiştir.

Hatta Sultanhisar merkezli, sulama kolaylığı olan, ovalık Doğu Bölgesi’nde pamuğun tahtıma artık çileğin oturduğu pekâlâ söylenebilir.

Yenipazar merkezli Doğu Bölgesi dağlık kesimde ise zeytinin yerini antepfıstığı ve incir almasa da yarışacak konuma gelmiştir.

Keza Batı’da ise Karpuzlu-Tekeler, Koçarlı- Amyzon bölgeleri merkez olmak üzere bal ve çam fıstığı (künar) ı bölge insanının geçiminde zeytin ve pamukla aradaki farkı kapatmak üzeredir.

Buna rağmen gerek antepfıstığının gerek çamfıstığının gerekse arıcılığın devletin ve  kurumlarının yeterince farkında olduğu söylenemez.

Örnek vermek gerekirse yıllık ortalama 10 bin ton bal üretilmesine karşılık ADÜ Ziraat Fakültesi’ndearıcılıkla” ilgili bir bölüm bulunmamaktadır.

Türkiye’de yıllık 191 bin ton antepfıstığının yetiştirildiği, bunun da 326 tonunun Yenipazar başta Aydın’dan çıktığı düşünüldüğünde iki yıl öncesine kadar bu gelir kaynağını devlet üründen saymıyordu dense yeridir.

Ta ki, sıra dışı bir kaymakam olan Osman Kural Yenipazar’a atanıncaya kadar…

Eğer Osman Kural sıra dışı değil de alışkın olunduğu üzere halkın isteğine göre icraat yapan popülist bir mülki amir olsaydı onun döneminde de “eski hamam, eski tas,” misali pek bir şey değişmezdi.

Örnek; kaymakam çoğunluğun izlediği yoldan gidebilir makamında muhtarlardan ya da bizzat mahallere giderek birinci ağızdan vatandaşı sorunlarını dinleyebilirdi.

O takdirde muhtarlar ve mahalle sakinleri büyük olasılıkla kendinden sokaklarına parke taşı döşenmesini, gençler için halı saha yapılmasını, yetersiz gelen su için yeni bir kuyu daha açılmasını isteyeceklerdi.

Dahası yem, gübre, ilaç benzeri girdi fiyatlarındaki pahalılıktan, buna karşılık süt fiyatının ucuzluğundan yakınacaklar ama sahip oldukları imkan ve fırsatlardan ve ellerinin altındaki potansiyeli kullanmada devlet katkısının ne olacağını bir ihtimal  sormayı akıllarına getiremeyeceklerdi.

Çünkü gururlu Aydın halkı devletten ne istenip ne istenmeyeceğini bilmez, sabırla karşıdan bekler.

O zaman da ne kaymakam riske girer elini taşın altına sokardı ne de fazla çalışmak zorunda kalan devlet memurlarının rahatı bozulurdu. El ele, baş başa huzur içinde günlerini geçirirlerdi.

İşte kaymakam Osman Kural’ın sıra dışılığı bu noktada başlıyor.

 Onun yaptıklarının örnek alınması için biraz sabırlarınızı zorlayarak etraflı bir şekilde anlatmak istiyorum.

Kaymakam Osman Kural’ın en önemli özelliği karşısındakine bir amir gibi değil vatandaş gibi gönülden yaklaşmasıdır. O bu tavrıyla mülki amirlerin çoğunun yapmadığı bir işi yapıyor.

İlçenin her karış yeri için fırsat ve imkanlarını araştırmaya yönelik kurumlardan görev alanlarıyla ilgili bir envanter çalışması istiyor. Sizin anlayacağınız masa başı memurluğunu sonlandırıyor.

Bu çalışmanın bir sonucu ilk etapta Yenipazar’ın dağlık kesimi için önemli bir alternatif ürün olan antepfıstığı ilk el atılacak ürün olarak belirleniyor.

Bu amaçla ilçe Tarım Müdürlüğünde bir “Antepfıstığı İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” kuruluyor.

Komisyon yaptığı envanter çalışmasıyla ilçe genelinde 43 bin 413 antepfıstığı ağacı bulunduğunu tespit ediyor.

Ayrıca bir o kadar da aşılanmayı bekleyen melengiç ağacının olduğu görülüyor. Ardından da o melengiçlerin budamasını ve aşılamasını yapacak 20 kişilik bir aşı ekibi kuruluyor.

Bu işte harcanmak üzere Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon  Başkanlığından 100 bin TL,Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da 125 bin TL kaynak bulunuyor.

Muhtar Alaattin Sarıoğlu aşı ekibinin sadece mahalleleri Hacıköseler’de 5 bin aşı yaptığını ve 16 bin olan ağaç sayısının böylece 21 bine yükseldiği bilgisini verdi.

Envanter çalışması sonrası yapılan ürün değerlendirmede görülüyor ki, Hacıköseler Mahallesi’ndeki  16 bin ağaçtan elde edilen verim diğer yerlere göre ortalamanın altında kalıyor ve konu izleme ve değerlendirme kurulunda masaya yatırılıyor.

Bu amaçla Gaziantep’ten uzmanlar getiriliyor, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden yardım alınıyor ve sonuçta verim eksikliğinin tozlaşmayı sağlayacak yeterlilikte erkek fıstık ağacının olmamasından kaynaklandığı görülüyor.

Sorunun halli için Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden devreye giriyor ve erkek antepfıstığı aşılamasında kullanılacak kalemleri yetiştirmek için belediyeye ait içinde bol miktarda melengiç bulunan bir araziyi İlçe Tarım Müdürlüğüne tahsis ediyor.

Bunlar yapılmakta olsun diğer taraftan da Kaymakam Osman Kural’ın teşviki Bölge’nin insanı KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger’in de yol göstermesiyle antepfıstığını işleyecek bir fabrika açma çalışmaları da devam ediyor.

Birlikte çalışma sonuç veriyor ve Alaattin Sarıoğlu, Ali Bayraktaroğlu ve Kıvanç İşbilen’in kurdukları şirketin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma programından sağladıkları teşvikle bölgede tek olan fabrika da kuruluyor.

Ortaklardan Kıvanç İşbilen::” Bölgemizde tek olan fabrikamızda her üretici ürününü işletebilecektir.

Bunun yanında mal sahipleri fabrika yokluğundan eskiden ilk elden satmak zorunda kaldıkları fıstıklarını, dilerlerse geçerli fiyattan fabrikamıza satabilecekleri gibi isteyen  işletip kurutarak dileyen de çekirdeğinden ayrılmış olarak pazarlayabileceklerdir.

Bu şekilde 19-20 TL olan işlenmemiş fıstıklarını iç fıstığı olarak günümüz rayiç bedeliyle 370-380 TL’ye satabileceklerdir.

Ayrıca kurduğumuz bu fabrika bölgemizde Hacıköseler’i antepfıstığının merkez üssü yapacaktır”,dedi ve devamında da “birinci hedefimiz yetiştirdiğimiz ürüne Yenipazar fıstığı adıyla marka değeri kazandırmak olacaktır.

İkincisi de yapacağımız ihracatla hem Aydın hem de Ülkemiz için katma değer üretmektir diğer taraftan da üreticimizin emeğinin karşılığını almasına yardımcı olmaktır.

Üçüncü hedefimiz de bölgemizde var yılında bin tonu bulan zeytini işlemek ve Yenipazar’ı Ülke’de ve dışarıda Zeytini ve Zeytinyağı markasıyla tanıtmaktır.

Ancak bu işe bir an önce başlayabilmemiz için elektriğimizin bağlanması gerekiyor. Zira fabrikamız sanayi elektriği ile çalışmak zorunda olduğu için  tam kapasite faaliyet gösteremiyor.

Bunun için her türlü hazırlığımızı yaptık ve gerekli müracaatta bulunduk fakat ADM Elektrik Dağıtım Şirketi Ocak ayında bağlama sözü vermesine rağmen “malzeme fiyatlarının dalgalı seyretmesi nedeniyle ihaleye giren olmuyor,” gerekçesiyle geciktiriyor,” dedi.

Hacıköseler Mahallesi’nin Aydın’da pilot bölge haline gelmesinde şüphesiz altı yıldır aralıksız kendi imkânlarıyla yaptıkları Antepfıstığı Festivali’nin payı büyüktür.

Bu yıl 13 Ağustos’ta fabrika açılışı ile birlikte mahallelinin maddi gücünün oldukça üzerinde gerçekleşen şenlik, işleri gereği gurbetteki hemşerilerinin de  katkılarıyla yapılmıştır.

Şüphesiz bu tür aidiyet duygusuna dayanan birliktelikler bir yerin üretimde, ticarette bir merkez olmasının da yolunu açıyor.

Demem o ki,Vali,kaymakam mülki amir layıkıyla orkestra şefliğini yaparsa,belediye başkanları da hizmet söz konusu olduğunda siyaseti bir kenara bırakırlarsa, devlet memurları da görevlerini tam yaparlarsa birlikte hareket edenlerin coğrafi koşulları ve diğer şartları ne kadar elverişsiz olursa olsun  hakkından gelemeyecekleri bir iş yoktur..

Yenipazar’da o koordinasyonu sağlayan ve yeni kararnameyle Ordu-Akkuş Kaymakamlığına atanan Osman Kural’ın adı gök kubbede bir hoş seda olarak kalacak ve Yenipazarlılar kendisini ve hizmetlerini unutmayacaktır..