Geçtiğimiz hafta Aydınpost ekibi olarak ilimize yeni atanan Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’u ziyaret ettik. Kısa süren, buna karşılık sıcak bir ortamda gerçekleşen toplantıda Vali Hüseyin Aksoy’u tanıma fırsatı yakaladık. Vali Aksoy ise Aydın’a gelmekten mutlu olduğunu burada kendisinin iz bırakmak ve özellikle sosyal alanda farkındalık yaratmak istediğini belirtti.

Vali Hüseyin Aksoy 1984 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Değişik idari görevlerde bulunduktan sonra ilk olarak 2001 yılında Muğla Valisi olarak valilik görevine başladı. Sırasıyla; Muğla, Mersin, Samsun, Diyarbakır ve Kocaeli illerinde görev yaptıktan sonra ilimize atandı. Gittiği illerde önemli işlere imza atan, halkla iyi ilişkiler kurabilen, adından söz ettirebilen bir çizgi tutturdu. Umarım ilimizde de aynı çizgiyi tutturup farkındalık yaratabilir. Vali Hüseyin Aksoy bu konuda şanslı görülüyor. Onun şansı kendinden önceki valilerin Aydın’da pasif bir yönetim göstermesi, ili yöneten kişi ve kurumlar arasında bağlantı sağlayamaması ve halkın beklentilerine cevap verememeleri. Bu şartlarda Vali Hüseyin Aksoy kolaylıkla adından söz ettirip iyi izler bırakabilir, elbette bunu istemesi, özellikle yerel basın ile iyi ilişkiler kurması lazım.

Bir önceki valimiz Yavuz Selim Köşger’e ilimizin sorunları ile ilgili olarak defalarca yazılar yazıp ilimizin sorunlarını ilettik ama çoğundan sonuç alamadık. Eğer bir vali görev yaptığı ilde koordinasyonu sağlayamıyorsa, kişiler ve kurumlar arasında işbirliği ortamı yaratamıyorsa, belli bir kesimden gelen istekleri yapıp başka kesimlerden gelen istekleri göz ardı ediyorsa asla başarılı olamaz.

Vali Hüseyin Aksoy ziyaretimizde devlet yatırımları konusunda yatırımlara müdahalesinin olamayacağını, ama bu yatırımların gerçekleşmesinde gözetim görevini yerine getireceğini, özellikle sosyal alanda farklı çalışmalara imza atarak adından söz ettirebileceğini söyledi. Aydın ilimizin hem yatırım alanında, hem de sosyal alanda önemli eksiklikleri var. Artık temcit pilavına dönen şehir hastanesinden, otoyoldan, adliye sarayından ve yapılmayan diğer yatırımlardan söz etmeyeceğiz. Zaten her şey ortada, ilimiz giderek fakirleşiyor, kurumlar ve kuruluşlar dökülüyor. Bir dönüşüme ihtiyaç var, umarım Vaki Hüseyin Aksoy bu dönüşümü başarabilir.

Gelelim sosyal işler konusuna. Yatırımlar konusunda zaten geride kalan ilimizde sosyal konular yönünden de eksiklikler var. Burada sadece bir konuyu yazacağız. Elbette önümüzdeki süreçte yazacağımız çok konu olacak.

Aydın ilimizin nüfusu 1.110.972 kişi. Bu nüfus içindeki yaşlı nüfus ise 146.271 kişi. Yaşlı nüfus oranı %13’ün üzerinde. Türkiye ortalaması ise %9.1 Rakamlara göre Aydın ilimiz ülkemizde yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu iller arasında yer almakta. Yaşlı nüfus oranı ve sayısı yüksek ama bu nüfusa yönelik yapılan çalışmalar yetersiz kalmakta. Ayrıca bu yetersizlik giderek artmakta. Yapılması gereken yaşlı nüfusa yönelik yaşlı bakım evleri başta üzere beslenme, barınma ve sağlık alanında yapılması gereken çok şeyler var. Başta Efeler olmak üzere ilimizin büyük ilçelerinde yaşlı bakımevleri sayılarının artırılması, mevcut olanların iyileştirilmesi, evlerinde bakıma muhtaç olanların bakımlarının sağlanması ve ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar yürütülmelidir. Unutulmamalıdır ki herkes bir gün yaşlı olacak.

Vali Hüseyin Aksoy'a görevinde başarılar dileriz.

“Her eylemin atası düşüncedir.” (Ralph Waldo Emerson)