Bir Sökeli olarak Söke Belediye Başkanı ile söyleşi yapma düşüncesi beni heyecanlandırdı. Bu söyleşiyi yapmamızı sağlayan CHP ilçe Başkanı Hüseyin Gündüz’e öncelikle teşekkür ederim.

Söke Aydın’ın en önemli ilçesi bana göre. Pamuğun başkenti, Milli Mücadelenin önemli bir noktası. Miletos, Priene, Myus ile tarihin merkezi.  Türkiye’nin ilk belediyelerinden birine sahip önemli bir ilçe. Hititler, İyonlar, Persler, Makedonlar, Anadolu Selçukluları, Aydınoğulları, Osmanoğulları ve Türkiye Cumhuriyeti. Söke medeniyetlerin buluşma noktası olmuş, ilkel dönemden itibaren Anadolu’nun önemli bir merkezi pozisyonunda bulunmuştur. Söke Belediyesi ise 1881 yılından beri Sökelilere hizmet vermektedir. Söke Belediyesi Aydın’ın alan olarak en büyük ilçesinde 49 mahallede yaklaşık 120 bin kişiye hizmet götürmek için mücadele etmekte.

 Söke Belediye Başkan Süleyman Toyran 1959 Söke doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Söke'de tamamladı. 1981 yılında Bursa İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Uzun yıllar gıda toptancılığı işi ile uğraştı. İki çocuk babası olan Süleyman Toyran, 1995 yılında meclis üyesi olarak girdiği Söke Ticaret Odası'nda 1999-2013 yılları arasında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Söke'deki çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve yönetim kurulu üyesi olarak da görev yaptı. 2014 yılından beridir de Söke Belediye Başkanı.

huseyin-asar---suleyman-toyran.jpeg

Söke CHP’nin oyları 2015 Haziran’da %43, 2015 Kasım’da %41.5 ve 2018 Haziran’da %36.1 olarak gerileme göstermekte. 2014 yerel seçimlerinde ise CHP adayı Süleyman Toyran %34.5 ile MHP’li ve AKP’li adayların önünde ipi göğüsledi. Süleyman Toyran oy kaybını AKP milletvekili adayı Metin Yavuz’a veAydın CHP milletvekili listesinin halk tarafından pek benimsenmemesine bağladı.

Süleyman Toyran seçildikleri günden bu güne 31 yeni park alanı yaptıklarını, Uzbek Konağı başta olmak üzere restorasyon çalışmalarını yürüttüklerini, uzun yıllardır çözülemeyen dere ıslahı projesini sonlandırdıklarını, mesire alanı, otopark ve spor alanları projesi ile gelir getirici rezidans projelerini sürdürdüklerini, bu tür çalışmaları önümüzdeki dönemde de artırarak sürdüreceklerini söyledi. Özellikle Kemalpaşa Mahallesindeki hıdrellez şenliklerinin yapıldığı alandaki çalışmalarından gururla söz etti. Bunlara ilave olarak Bağarası, Atburgazı ve Atatürk mahallelerine yakışır şekilde “kapalı pazar yeri” oluşturduklarını belirtti.

Süleyman Toyran, Söke Organize Sanayi Bölgesinin yönetiminden teamüllere aykırı olarak ayrılmak zorunda bırakıldıklarını, Söke Belediyesinin %34 ve Söke Ticaret Odasının %20’lik paya sahip olmasına rağmen yönetimdeki temsiliyetlerinin sona erdiğini, bu durumunda ülkemizin başka bir OSB’de görülmediğini, aslında Türkiye’nin ilk 10 OSB’sinden biri olmasında kendilerinin katkılarının fazla olduğunu vurguladı. Süleyman Toyran yakın bir gelecekte OSB sahasının genişleyeceğini, bu durumun Söke’de istihdamı olumlu etkileyeceğini söyledi.

Uzunca bir süre gündemde yer alan Kağıt Fabrikası için de Süleyman Toyran, fabrikanın yoğun kirliliğe yol açan selülöz fabrikası değil, atık kağıtları işleyen bir fabrika olması nedeniyle kirlilik yaratmayacağı, çalışma sisteminin de “kapalı devre” olması nedeniyle havada “partikül kirliliği” oluşturmayacağını, su kirliliği yaratacağı iddiasının tam tersine Büyük Menderese vereceği arıtılmış suyun tarımsal sulamada kullanılarak yararlı olacağını vurguladı. Ayrıca bu fabrikanın yerinin belirlenmesinde kendilerine sorulmadığını, fabrika sahasının Ankara’dan belirlendiği ve fabrikanın Ankara destekli olduğunu sözlerine ekledi.

Süleyman Toyran Söke’nin tarım, ticaret, hayvancılık, enerji, öğrenci ve kültür kenti olması için çalıştıklarını, destekleri ile kurulacak sera bölgelerinin önemli bir gelir getireceğini, tarıma dayalı sanayi ile bu girdilerinin katma değerlerinin muazzam boyutlara ulaşacağını, kurulacak RES ve GES’ler ile enerji üretiminde ön plana çıkacaklarını, modern hayvancılığı teşvik ile yüksek verim artışı sağlanacağını, ADÜ ile işbirliği içinde uyumlu çalışmalar yapmaları neticesinde öğrenci sayısının 10 bini geçtiğini, yapılacak çalışmalarla ilçeden transit geçenleri cazibe merkezleri oluşturarak ilçeye çekip ticari kapasiteyi artıracaklarını, etrafındaki turizm merkezlerinin lojistik merkezi olmayı hedeflediklerini, böylece kısa sürede Söke’nin gelişip büyüyeceğini söyledi.

Süleyman Toyran Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile aralarındaki sorun için de; “benim tarafımdan bir sorun olduğunu sanmıyorum, varsa düzeltmek isterim, ama sorun nedir bilmiyorum. Bu durum halkımızın daha iyi hizmet almasını engelliyor, keşke böyle bir durumu Efeler, Söke, Kuşadası, Didim gibi büyük ilçeler olarak yaşamasaydık, umarım yeni dönemde yeni bir anlayışla birlikte çalışmayı başarabiliriz”, dedi.

Başkanımın tavsiyesine uyup söyleşi sonrası Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’ni ziyaret ettim. Bahçesinde önemli eserler ve çeşitli tasvirler yer almakta. Bodrum katta oyuncak müzesi, birinci ve ikinci katta ise kent hayatına ait çeşitli eserler sergilenmiş, çok beğendim. Herkesin burayı görmesini tavsiye edebilirim. Söke için bu müze gibi güzel çalışmalar yapan Süleyman Toyran’a da teşekkür eder, önümüzdeki seçim sürecinde kendisine başarılar dilerim.

Kötü durumları zafere çevirebilirsiniz. Alınacak dersi alın, uygulayın, sonra da başarısızlığınıza dönüp gülümseyin. (David J. Schwartz)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA