Dinozor geniş bir sürüngen hayvan grubudur. Milyonlarca yıl önce yok olmadan çok çeşitli bir grup oluşturmuş, yok olmasına rağmen günümüzde bile popüler olmaya devam etmektedir.

Dinozor, Yunancada korkunç kertenkele anlamına gelen iki sözcüğün birleştirilmesinden oluşturulmuştur. Bunun nedeni, geçmişte bilim insanlarının dinozorları bir cins kertenkele sanmalarıdır. Yok oluşlarının üzerinden milyonlarca yıl geçse de bilim insanları eldeki DNA'ları kullanarak yeniden canlandırma çalışmalarını büyük bir heyecanla sürdürmektedir.

Dünya üzerinde bilinen beş büyük yok oluş gerçekleşmiştir. Beşinci ve çoğu kaynaklara göre son kitlesel yok oluş ise, bunların en meşhuru olan ve günümüzden 65 milyon yıl önce meydana gelen ve Kretase Dönemi'ni bitirip Tersiyer Dönemi'ni başlatan yok oluştur. Bu kitlesel yok oluş, aynı zamanda Sürüngenlerin çağını, daha doğrusu "Dinozorların çağını" sona erdiren yok oluştur.

Bu yok oluşun tetiğine basan olay, yaklaşık 10 kilometre çapındaki bolid tipi bir meteorun Dünyaya çarpması olmuştur. Bugünkü Meksika'nın Yucatan Yarımadası'na çarpan bu meteor, çarptığı yerde 180 kilometre genişlikte, bin metre derinlikte bir krater açmıştır. Bölgede bol miktarda bulunan iridyum elementi (Dünya'da çok az bulunur, meteorlarda bolca bulunur) bu durumu doğrulamaktadır. Meteorun çarpması ile bölgede bulunan malzemeler atmosfere karışmış, böylece yıllar süren bir etki yaratarak güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engelleyerek yaşam üzerinde olumsuz etki oluşturmuştur.  Bu çarpma ile dinozor nesli tükenmiş, başta iklim değişikliği olmak üzere pek çok olumsuz durum tetiklenmiştir.

İçinde bulundukları çağa ayak uyduramamış, mevcut durumunu korumak için herşeyi yapan kişilere mecazi anlamda dinozor denir. Bu kişilere bazı kaynaklarda ise mecazi anlamda "Fosil" denmektedir.

Dünya üzerinden dinozorlar meteor çarpması nedeniyle silinip gitti. Ama çeşitli mesleklerde, çeşitli kurumlarda, bu kurumların yönetim kademelerinde, demokratik kitle örgütlerinde, yerel yönetim kademelerinde ve en çok ise siyasette dinozorlar varlığını sürdürüyor. Bu dinozorlar, kemikleşmiş ve statükocu yapıları ile gelişime kapalı, değişime açık olmayan, diğer insanları kendinden küçük gören, narsist ve egoist yapıya sahiptirler.

Siyasette görülen dinozorlar her kademedeki siyasi kadrolarda kendine yer edinmiştir. Bu dinozorlar elde ettikleri makamları bırakmamak adına her türlü siyasi entrikaya girmekten kaçınmazlar. Kendilerine rakip olabilecek genç, dinamik, yenilikçi ve değişimci rakiplerinin önünü kesmek için her fırsatı değerlendirirler. Kibir onları esir almıştır. Kendilerinin dışındaki herkes onlar için gereksiz insanlardır. Ancak mevcut durumunu korumaya yardımcı olacak herkese karşı ise oldukça naif özellik taşırlar. Onlar için konumu korumak en önemli şeydir ve bu uğurda her yol mübahtır.

Artık günümüz siyasetinde yeni kişilere, bilgili siyasetçilere ihtiyaç olduğu gerçektir. Tüm dünyayı kasıp kavuran, şimdilik milyonlarca kişinin ölümüne neden olan salgın bunu bize net olarak göstermiştir. Değişen dünyaya ayak uydurabilmek için öncelikle bu değişimi sağlayabilecek beyinlere ihtiyaç vardır. Tribünlere oynayan, göstermelik davranışlar sergileyen dinozorlar malesef bu sağduyuyu göstermeyip fosil olduklarını kanıtlamaktadır. Umarız bu dinozorların nesli de kısa sürede tükenir.

"Kibir aptallığın en açık belirtisidir." (S. Shipman)