Muhalefet propaganda stratejisi olarak seçtiği hayat pahalılığının bu seçimin yegane belirleyicisi olacağını bekliyordu fakat umduğunu bulduğu söylenemez. Bunda da pahalılık yanında kıtlığı çekilen temel ihtiyaç maddelerinin olmamasının etkili olduğu görülüyor.

Bir demokrasi şenliği içersinde geçen seçim Ülke genelinde olduğu gibi Aydın’da da  huzur ve sukunet içersinde geçmesi herkesi sevindirdi.

Biraz da halkı sakinleştiren 2019 Martında yapılan mahalli seçimlerinin İstanbul ayağında AK Parti’nin itirazı üzerine sadece Büyükşehri iptal eden ancak iptal nedeni hakkında kamuoyunu tatmin edecek bir gerekçe sunamayan YSK’nın bu seçimde bu güne kadarki süreci şeffaf bir şekilde yürütmesidir,denebilir..

Bu seçimde de verileri  toplama yetkisi tanınan Anadolu Ajansı veri girişinde yavaş hareket edince muhalefetin tepkisini çekti.

Hem Cumhur İttifakı taraftarlarında hem de Millet İttifakı partilerini oluşturan partilerin seçmeninde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmayacağı ümidi hakimdi..

Görünen kadarıyla AK Parti Genel başkanı da olan Recep Tayyip Erdoğan’ın mı göreve devam edeceğine yoksa yerine Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mu geçeceğine 15 gün sonra yenilecek seçimle belli olacak olmasına pek sevinen  olmadı.

Hele Cumhur İttifakı taraftarları bir seçim kazanma ustası olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçimi de birinci turda kazanacağı ümidindeydiler.

O bakımdan parlamentoda üstünlük sağlamalarına rağmen seçimin ikinci tura kalması bu kesimi pek memnun etmedi.

Diğer taraftan seçmen bütün anket şirketlerini ters köşe yaptı. Gerek Cumhur İttifakı gerek Millet İttifakı seçmeni partilerinin arkasında durdu,her iki kanatta  dişe dokunur bir oy kayması yaşanmadı..

Buna neden olarak da AK Parti’nin bütün gücüyle seçime asılması, tam saha presle işi şansa bırakmaması gösterilebilir. Karşılığında muhalefet ise bilhassa CHP seçimi çoktan açık ara kazandık havasına girdi.

Ayrıca AK Parti aday listelerini yenileyerek seçmene yeni bir başlangıç yaptığı mesajı verdi. Yeni adaylar da var gücüyle sahada seçmenle bire bir iletişim kurarak mücadele etti.

Muhalefet propaganda stratejisi olarak seçtiği hayat pahalılığının bu seçimin yegane belirleyicisi olacağını bekliyordu fakat umduğunu bulduğu söylenemez. Bunda da pahalılık yanında kıtlığı çekilen temel ihtiyaç maddelerinin olmamasının etkili olduğu görülüyor.

Kanaatkâr Anadolu insanı azla yetinerek iktidar AK Parti ve Cumhur İttifakı partilerini beklendiği şekilde cezalandırmadı. Vatandaşın bu davranışında iktidar yetkililerinin Millet ittifakını terör örgütü ile işbirliği üzerinden eleştirmesini seçmenin satın aldığı görülüyor..

Muhalefetin diğer bir beklentisi de yaşanan depremin seçmen üzerinde bir negatif etki yaratmasıydı iktidar Cumhur İttifakı partilerinin aldığı oylara bakıldığında depremin bir kader olduğu söylemine denmek ki,seçmen ikna olmuş.

Bu gerçeği bölgeden iktidar AK Parti’nin aldığı oylarda görmek mümkündür.

Aydın’a gelince 2018 seçimlerinde aldığı oy ölçü alındığında Yeşil Sol Parti’nin Aydın’dan milletvekili çıkaracağı bekleniyordu, gerçekleşmedi. Bunda da bu partinin birinci sıra adayının bölge dışından, ithal aday olmasının etkili olduğu söylenebilir.

İktidar AK Parti’nin üç milletvekili çıkaracağı bekleniyordu, öyle de oldu ve bu partiden Mustafa Savaş,Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen yeni dönemde parlamentoda Aydın’ı temsil ermede seçmenden vize alan milletvekilleri.

CHP’nin ise hem aday listesi çok eleştirildi hem de bu parti seçime AK Parti kadar asılmadı, bırakın pres yapmayı sahada Cumhur İttifakı bileşenleri kadar görünmeyi gereksiz gördüler.

Ama sayısal olarak bakıldığında Cumhurbaşkanı adayları için ter dökmeye erinen CHP’liler dört milletvekili çıkardıkları için kendilerini başarılı görüyorlar.

İktidar karşıtlarından Kılıçdaroğlu’na oy verenler milletvekilliğinde CHP’ye de oy verince ayrıca dördüncü sıra adayı Evrim Karakoz’un da bireysel gayretleriyle ona ek olarak bu partiden Bülent Tezcan,Hüseyin Yıldız ve Süleyman Bülbül olmak üzere dört milletvekili çıkarma başarısı gösterdi.

İthal adaya oldum olası karşı olan Aydın’da seçmene inat  ithal adayla seçime giren  İYİ Parti’nin iyi bir sonuç aldığı pek söylenemez, beklendiği gibi tek milletvekili Ömer Karakaş’la yetinmek zorunda kaldı.

Olan ikinci sıra adayı Ahmet Ertürk’e oldu ve onun çabaları önündekinin yolunu açmaktan ve yükünü çekmekten başka bir işe yaramadı.

Onun bu durumu rakip partiler yanında kontenjan adayının Aydın’a gelmesine önayaklık yapanları da sevindirmiş olmalı.

Bu seçimde kazanamayacak adayda ısrarcı olan diğer bir parti de MHP idi.Bu parti şansını 2018’de liste başı yapıp da seçimi kaybettiği adayla tekrar denemeyi seçince  o seçimde olduğu gibi bu seçimde de boşa emek harcamış oldu.

Bu seçimin bir diğer merak konusu da AK Parti’den aday adayı olan ancak aday yapılmayınca şansını Büyük Birlik Partisi’nden denemeyi seçen Rıdvan Eşin’in alacağı oydu.

Rıdvan Eşin hedeflediği, beklenin altında, 6 bin 193 oy alabildi.

Aydın’da şüphesiz bu seçimim en renkli adayı üstü açık arabadan halkı selamlayarak propaganda sürecini tamamlayan eski belediye başkanı Hüseyin Aksu idi.

O da büyük ümitlerle çıktığı milletvekilliği yolculuğunda umduğunu bulamadı ve  Aydın seçmeninden Bin 321 oy alabildi.

Sonuçta huzur içinde gerek adaylar gerek seçmenler açısından acı, tatlı hatıralarıyla geride kalan bir seçim daha yaşadık,bu zorlu süreçten başarılı çıkanlara hayırlı olsun, kaybedenlere de geçmiş olsun.

Cumhurbaşkanı adayları ve seçmen için henüz maraton daha bitmedi, onlar açısından turpun büyüğü heybede, heyecan 15 gün daha devam edecek.

Hayırlısıyla…