Yerel yönetim birimi olan belediyelerin halka hizmet ettiği yapılar genellikle o kentin en önemli binalarıdır. Şu an kent meydanının olduğu yerde bulunan eski Aydın belediye binası uzun yıllar Aydınlılara hizmet vermiş, yapıldığı dönemdeki güzelliği ile karposttallara dahi basılmıştır. Hızlı bir gelişme ve büyüme gösteren Aydın için artık bu binanın yeterli gelmediği anlaşılınca dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu tarafından yıkılmış, belediyenin ana binasının olduğu alan Atatürk Kent Meydanı'na dahil edilmiş, müştemilatların bulunduğu alan ise yeni belediye binası alanı olarak inşaata başlanmıştı. Sarı Bina olarak adlandırılan şu an ki Aydın Büyükşehir Belediye Binası Hüseyin Aksu döneminde planlanarak yapımına başlanmış, İlhami Ortekin döneminde yapımı durdurulmuş ve Özlem Çerçioğlu döneminde ilk planından tadilatlara gidilerek tamamlanmıştır.

Sarı Bina ilk planlandığı gibi yapılsaydı şu anda hizmet verdiği Büyükşehir Belediyesi olarak yeterli olabilecekti. O projeye göre bina şimdiki yüksekliğinden dört kat daha fazla bir yüksekliğe sahip olacaktı, binanın girişi Atatürk Kent Meydanına bakacaktı ve binanın rengi ise yeşil olacaktı. Projeyi hazırlayan ve inşaata başlayan dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu binanın projesinin değiştirilip dört kat azaltılmasının, bina girişinin yerinin değiştirilmesinin, dış cephenin renginin ve yukarıdan aşağı inen kompozit şeritleri kaldırılmasının projenin fonksiyonunu bozmasının yanı sıra görsel olarak ta estetik görünümünün bozulduğunu söyledi. Hüseyin Aksu'dan sonra göreve gelen İlhami Ortekin'in bina inşaatına neden devam etmediği konusu ayrı bir muamma olsa da ondan sonra göreve gelen Özlem Çerçioğlu proje değişikliği yapsa da ilk döneminde binayı tamamlayarak kendisine artı puan kazandırmış oldu.

Sarı Bina bitti ama Aydın Büyükşehir olunca işler karıştı. 2014 seçimlerinden sonra buraya Büyükşehir Belediyesi yerleşti, yeni kurulan Efeler Belediyesi Başkanı seçilen Mesut Özakcan ilk tebrikleri burada kabul etti. Daha sonra Efeler Belediyesi Aydın Belediyesi'nin boşalttığı Esko binasına taşındı. Büyükşehir Kanunu gereği yapılan mal paylaşımı tartışmalarında sonra binanın yarısı Büyükşehir Belediyesi, diğer yarısı ise Efeler Belediyesi arasında pay edildi. Her ne kadar bina kendilerine yetersiz gelse de binaya yerleşen Büyükşehir Belediyesi kalmaya devam etti ve diğer yarısının sahibi Efeler Belediyesi'ne ecri misil ödemeye başladı.

Efeler Belediyesi kendisine ait hizmet binası olmadığı için hemen yer arayışına girdi ve hizmet binası için proje yarışması düzenledi. Esko karşısonda bulunan eski otogar ve market alanına bina yapmak istedi. Bina yeri için mal paylaşımı konulu mahkeme sürecinin olması projenin gerçekleşmesini engelledi. Sonuç olarak ilk dönem içinde Aydın ilinin en büyük belediyesi olan Efeler Belediyesi hizmet binasından yoksun kaldı. 2019 seçimlerinden sonra göreve gelen Belediye Başkanı Fatih Atay ise yeni bir hizmet binası yapmayı düşünmediğini değişik ortamlarda dillendirdi. Böylece Aydın’ın en büyük ilçesinde belediye hizmet binası eksik kaldı.

Büyükşehir Kanunu sonrası göreve gelen iki belediye başkanı da şimdilik bu sorunu çözmeyi başaramamış görünüyor. Bu başkanlardan birisi Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile anlaşarak sorunu kolayca çözebilirdi. En azından yeni bir hizmet binası için mevcut binanın yarısı için belli bir destek Büyükşehir Belediyesi'ne veya Efeler Belediyesi'ne sağlanabilir, böylece yeni Büyükşehir veya Efeler hizmet binası yapılabilirdi. Ne var ki ikisi de çözüm için Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma yerine çatışmayı seçtiler.

Sonuç olarak uzlaşma olmayınca Efeler Belediyesi hizmet binasına kavuşamadı, Büyükşehir Belediyesi ise kendisine dar gelen bir binada hizmet vermeye devam ediyor. Olması gereken Büyükşehir Belediyesi için yeni bir hizmet binasının iki belediye tarafından yapılması, eski binanın kullanımının ise Efeler Belediyesi'ne bırakılması. Sarı Bina olarak adlandırılan hizmet binasının Büyükşehir tarafından kullanılmaya devam edilmesi halinde yeni yapılacak binanın Efeler Belediyesi'ne verilmesi. Uzlaşma ile her sorun çözülür ve Efeler halkı hak ettiği hizmeti en iyi şekilde alabilir. Aksi takdirde yine bize hüsran dülecektir.

"Harekette birlik olmazsa, fikirdeki birlik faydasızdır." (Muhammed İkbal)