Filmi için işletmesini satan ünlü yönetmen: "Çocuklarımın servete ihtiyacı yok" Filmi için işletmesini satan ünlü yönetmen: "Çocuklarımın servete ihtiyacı yok"
Müslümanların bir ay boyunca oruç tutarak manevi olarak arınma ve dayanışma içinde olma süreci sona ererken, bayram hazırlıkları da tüm hızıyla sürüyor. Ramazan Bayramı, Türkiye'nin her köşesinde sevgi, saygı ve dayanışma duygularının yoğun olarak yaşandığı, aynı zamanda birlik ve beraberlik ruhunun en güzel örneklerinin sergilendiği özel bir zaman dilimi olarak kabul ediliyor. Peki, Ramazan Bayramı neden 3 gün? Ramazan Bayramı’nın 3 gün olmasının hikmeti nedir?

İbadetlerini yerine getirenler, Ramazan'ın son günlerinde dualarını artırırken, bayramın yaklaşmasıyla birlikte evlerini ve sokakları bayram heyecanı kaplıyor. Geleneksel olarak bayram öncesinde temizlik yapılarak evler süslenirken, marketler ve alışveriş merkezleri de bayram alışverişine yönelik hareketlenme yaşıyor. Ramazan bayramı heyecanla beklenirken, bayramın neden 3 gün olduğuna dair de araştırmalar hızlandı.

Ramazan Bayramı neden 3 gün?

Kur’an, Kadir gecesinde indirilmiştir. Kadir gecesi de Ramazan ayından bir gün olduğu için Ramazan ayı Kur’an ayı demektir. Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Kurban bayramı aslında hac bayramıdır hacılar haccını tamamlayabilmek için bayramın birinci gününden itibaren dört gün boyunca kurbanı kesmeleri gerektiğinden dolayı kurban bayramı dört gündür.

Ramazan ayında böyle bir şart yoktur; yani Ramazan bayramı üç gün değil bir gündür; fakat üç gün resmi tatil olduğu için bunu bu şekilde anlamışız.

Rabbimizin emrine itaat ettik, rabbimizi dinledik, kulluğumuzu yapmaya çalıştık manevi olarak kazandık; dolayısıyla bu bayram kazanmamızın sevincidir. Onunla seviniyoruz sevinelim diyedir. Aynı şekilde eğer biri hayatını yaşarken ömrü Ramazan olursa hayatının son günü de ahirete giderken de o gün onun için bayram olur. Cennetteki her günü de bayram olur.

Allah hayatımızı Ramazan olarak yaşayanlardan eylesin, hayatımızın sonunu da bayram eylesin inşallah!