Her zaman söylediğimiz bir şey var; günümüzde değişim çok hızlı olmakta, özellikle resmi kurumlar bu değişime ayak uydurmakta zorlanmaktalar. Çerçevesi ne olursa olsun resmi kurumları yönetenler her şeyi bilemedikleri için ekiplerinden ve varsa danışmanlarından fikir almak zorundalar. Yoksa “her şeyi ben bilirim” anlayışı ile bir yere varamazlar. Bu bağlamda içinde yaşadığımız kentte daha iyi şartlarda yaşayabilmemiz için bizimde belediyemize önerilerimiz olacaktır. Bu yazımızın devamı özellikle çevre ve turizm alanlarında olacaktır.

Öncelikle belediye ile halk arasında iletişim iyi kurulu değilse yapılan çalışmalar ne kadar iyi olursa olsun bir anlamı olmayacaktır. Halkın yaşadığı sorunlardan yönetenlerin de haberi olmayacaktır. İletişim koşullarının bu derece iyi olduğu çağımızda iletişim sorunu yaşamak oldukça anlamsızdır. Geçen hafta Efeler Belediyesi için iletişim sorununa değinmiştik. Bu hafta ise Büyükşehir için neler yapılması gerektiği konusunu ele alacağız.

Halkla iyi iletişim için Belediye ofisleri kurulmalıdır. Belediye ofisleri ülkemizde fazla bilinen bir konu değildir. Bu ofisler halk ile belediye arasında bir köprü oluşturacaktır. Hatta bu ofislerde üniversitemizin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencilerin yarı zamanlı çalışmalarına olanak sağlanarak bu çalışmalarda aktif rol almalarını sağlamak yararlı olacaktır. Böylece bu ofislerde yetişen öğrencilere sorumluluk bilinci kazandırılacak ve çevre ile iletişimin daha aktif olması sağlanacaktır.

Birçok yerleşim biriminde aktif olarak bulunan Danışma Kurulları kent belediyeleri için olmazsa olmazlardandır. Çeşitli meslek gruplarından ve demokratik kitle örgütlerinden, değişik konularda fikir danışmak için geçici veya sürekli kurullar oluşturulmalıdır. Bu kurullar kentin estetik gelişimine önemli oranda katkı sağlayacak, halk ile belediye arasındaki ilişkiler derinlik kazanacak, halkta belediyeyi sahiplenme duygusu artacaktır.

Günümüzde hızla yaygınlaşan, E-Devlet sisteminde bile giderek artan “E-Belediye” sistemlerinin aktif ve güvenli olması belediye işlemlerinin daha kolay, hızlı ve ekonomik olmasını sağlayacaktır. Bu şekilde hem gelirlerde göreceli artış sağlanacak, hem de insanlar belediye hizmetleri hakkında anında bilgi sahibi olacaktır.

Belediyeler kurulduğu bölgenin kültürüne hizmet eden en önemli yerel kuruluşlardandır. “Aydın araştırma ve kent pazarlama” çalışmaları ilimizde de yoğun olarak yapılmalıdır. Kent araştırma merkezleri ayrıca belediyelerin yüz akı projeleridir. Kentimizi turizm, ticaret, tarım, kültür ve sanat merkezi olarak geliştirmek istiyorsak araştırma ve geliştirmeye, bunlara bağlı olarak pazarlama çalışmalarına büyük ihtiyaç vardır.

Medya merkezi, belediyelerde olmazsa olmaz birimlerdendir. Sadece basın bürosu bu işi götüremez. Basına bilgi vermek, gerekli basılı materyalleri basmak, gerekli görsel programları hazırlamak, twitter, facebook, instagram, youtube gibi sosyal medyayı yakından takip etmek ve bunları tanıtımda, belediye hizmetlerini anlatmada doğru bir şekilde kullanmak gereklidir. Bunu yaparken acemice değil, profesyonel bir anlayışa sahip olmak büyük öneme sahiptir. Büyükşehirlerde medya merkezlerinin sayısı birden fazla olmalı, ama tek elden yönetilmelidir.

Hızla artan sistemlerin birisi de Mobil Hizmetlerdir. Mobil hizmetler cep telefonuna yüklenebilecek uygulamalar ile kent bilgisi, navigasyon, kişisel başvuru yapma, kişisel bilgileri öğrenme, belediye hizmetlerinin anlatılması, SMS bilgilendirme gibi hizmetlerin halka ulaştırılması kolaylaşmaktadır. Hızın önemli olduğu günümüzde hizmetlerin ve bilgilendirmenin hızlandırılması yararlı olacaktır.

Bilgi çağında Web sitesi ile tanıtma ve eğitim çalışmaları özellikle öğrencilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için önemlidir. Web üzerinden eğitilen bu öğrenciler ailelerin eğitimini de sağlayacaktır. Özellikle farklı dillerde oluşturulacak web sitesi tercihleri uluslararası boyutta bir tanıtım fırsatı doğacak, kentimizin uluslararası arenada tanıtımı daha sağlıklı olacaktır.

Yenilikçi şehir kavramını bilişim yolu ile hizmet alıcılarının akıllarına yerleştirmek gerekir. Yeniliklere açık, her türlü yeniliği kabul eden ve en önce uygulayan, yeni iş sahaları, yeni modeller üreten bir şehir için öncelikle belediyemizin bu özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Sosyal sorumluluk projeleri ile sosyal desteğe ihtiyacı bulunan her yaş grubundaki insan kitlelerine yardımcı olmak sosyal belediyeciliğin en temek gereğidir. Bu nedenle aş evleri, bakım evleri, sığınma evleri, engelli ve yaşlı bakım evleri gibi çalışmalar çoğaltılmalıdır. Bu tür projeler iletişimin en hızlı sonuç verdiği projelerdir. AYBA örneği dünya çapındaki bir örnektir.

Halkla belediye arasındaki iletişimde en etkili yollardan biriside STK’lar ile demokratik kitle örgütleridir. Bu örgütlenmeler desteklenmeli, çalışmalarına zemin hazırlanmalıdır. Örgütlü toplumların sosyal ve ekonomik olarak ilerlemeleri, zor olan birçok olayı kolaylıkla başarabilmeleri mümkündür. Bu nedenle topluma, toplumun yoksu kesimine, kentin gelişimine hizmet eden STK’lar ve demokratik kitle örgütleri sağlıklı bir şekilde desteklenmelidir.

Etkin iletişimde bulunabilmek için hepinizin dünyayı farklı şekilde algıladığımızın ve bu algılamalarımızı diğerleriyle iletişimimizde rehber olarak kullandığımızın farkına varmalıyız. (Anthony Robbins)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!