Aydın tarihi ile, doğası ile Dünyanın en özel yerlerinden birisidir. Uygun şartların varlığı ile çok önemli kültürlerin boy gösterdiği bir alan olmuştur. Tarihteki birçok ilkin burada yaşandığını söyleyebiliriz. Bu coğrafya için ‘’En güzel gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü’’ diyen Heredot durumu en iyi açıklayan kişi olmuştur. İşte bu en iyi yeryüzünde kurulan medeniyetler çok sayıda eserini bu topraklara bırakmışlardır. 23 Antik kentten biri olan NYSA bunların en önemlilerinden birisidir.

Tarihi ve doğal güzellikleri tanıtmak, bunları ekonomik değer olarak kullanmak önemli ve gereklidir. Tarihe sahip çıkmak ve bu değerleri gelecek nesillere aktarabilmek, daha çok sayıda insanın buraları görmesini sağlamak önemlidir. 2000 yıla yakın bir tarihi olan bir mekanda Belediye Meclisini toplamak, dikkatleri buranın üzerine çekmek önemli bir başarıdır. Bu türden bir düşünceyi eyleme dönüştüren Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nu alkışlıyorum.

Toplantının burada yapılması dikkatlerin buraya çekilmesine yardımcı olacaktır. Ancak bundan sonrada bu tür çalışmaların yapılması daha da önemlidir. Süreklilik bu tür çalışmaların olmazsa olmazıdır. Sabun köpüğü gibi tek seferlik çalışmaların başarıya ulaşma şansı yoktur. Hatta bu çalışmaların diğer belediyeler, ticaret odaları, sanayi odaları, esnaf odaları, kültür müdürlükleri, milli eğitim gibi diğer kuruluşlar tarafından da desteklenmesi gerekir.

Örneğin: müzeler haftası, tiyatrolar haftası gibi günlerde açılış toplantıları, açılış kokteylleri gibi etkinliklerin antik alanlarda yapılması, tarihi doku ve yapıya zarar vermeyecek şekilde diğer kültürel faaliyetlere yer verilmesi bu çalışmalarda katılımın mümkün olduğu kadar geniş tutulması, bu uygulamaların ulusal basına yansıtılması oldukça önemlidir. Böylelikle bu yerlerin varlığı geniş kitlelere ulaşır. Bu tür yerlerin varlığı ne kadar geniş kitlelere ulaşırsa o kadar çok tanıtım yapılmış olur. Elbette bu alanların ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Adı ister bilim kurulu olsun, ister danışma kurulu olsun, isterse koordinasyon kurulu olsun bir kurul oluşturulmalı, tarihi ve doğal alanların tanıtımı kontrol altında tutulmalıdır. Bu kurul tüm çalışmaları kontrol altında tutmalı, pazarlama ve tanıtım çalışmalarına önem vermeli, keyfi tutum ve uygulamaların önüne geçilmelidir. Elbette bunu tek başına belediye yapamaz. Bu işle ilgili tüm kurum ve kuruluşların desteği bulunmalı, demokratik kitle örgütleri de bu çalışmaları desteklemelidir.

Ayrıca yerel tarih çalışmaları desteklenmeli, üniversite olayın içine çekilmeli, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları yapılmalı, çalışmalarda çeşitlilik sağlanmalıdır. Böylelikle başarı yakalanıp gelişme sağlanabilir. Aydınımızın da bu tür çalışmalara ihtiyacı vardır. Çünkü, Aydın henüz ekonomik kimliği olmayan bir kenttir. Ne sanayi kentidir, ne tarım kentidir, ne turizm kentidir.  Aydın’a bir kimlik kazandırmak öncelikle seçilmiş yöneticilerin sorumluluğu altındadır. Sayın Çerçioğlu da Aydın’ı turizm kenti olma yönünde hazırlamaya bir adım atmıştır ve devamını da getirmelidir. Son söz; Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.