“Kooperatif” sözcüğünü “Ortaklarının belirli iktisadi çıkarlarını korumak, özellikle meslek veya geçimlerine ilişkin gereksinimlerini işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet yoluyla karşılamak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı değişir sermayeli tüzel kişiliğe sahip şirket” şeklinde tanımlanmıştır. Anadolu’da farklı isimlerle ve benzer uygulamalarla ortaya çıkan ve işbirliğini esas alan bu ekonomik terim Osmanlı döneminde tam anlamıyla hayat bulamamış; ancak Cumhuriyetin ekonomi programında kendisine hak ettiği yeri alabilmiştir. Günümüze dek benimsenen farklı ekonomi politikaları içinde kimi zaman göz ardı edilen kooperatifler, farklı sektörlerde ve farklı kapsamlarda varlıklarını sürdürmüş ve bugün, yerel ve bölgesel anlamdan çıkıp ulusal anlamda değer kazanan isimleri Türk ekonomisine kazandırmıştır.

Türkiye’de kooperatifçilik, Mustafa Kemal Atatürk döneminden itibaren ekonomik kalkınma için başvurulan yollardan biri olmuştur. Cumhuriyet döneminin ilk örneği 1924’te kurulan Aydın İncir Müstahsilleri Kredi ve Satış Kooperatifi olmuş ve aynı yıl İtibarî Ziraî Birlikleri Kanunu çıkartılmıştır. Kooperatifler, rekabetin yetersiz olduğu yerlerde sosyal bir politika aracı olarak doğmuştur ve bireyler arasında sadece ekonomik işbirliğini ifade etmektedir. Yani kooperatifler dinsel, mezhepsel, politik ve diğer benzerlikler ya da çıkarlar için kurulmamış, yalnızca ekonomik anlamda işbirliği için kurulmuştur.

Türkiye’deki ilk kooperatifin Aydın’da kurulmuş olması ilimiz için gurur kaynağıdır. Nazilli Belediyesi ilçenin ekonomik kalkınması, ilçenin diğer ilçelerden farklı bir yer edinmesi ve marka kent olma yolunda rahatlıkla ilerleyebilmesi için yaklaşık on bir aydır mücadele veriyor. Nazilli’de iki dönem MHP’li başkandan sonra gelen Millet İttifakı adayı İyi Partili Kürşat Engin Özcan Nazilli’nin ekonomik kalkınması için tüm gücünü ortaya koyup yoğun emek harcıyor. Kürşat Engin Özcan ilçe ekonomisine artı değer katabilmek için Naz-Koop’u kurma kararı aldı. Başkan Özcan bu kararını da kısa zamanda hayata geçirdi.

Başkan Özcan seçildikten kısa bir süre sonra İzmir Seferihisar’da katıldığı 4. Lavanta Festivali’nde Naz-Koop’u gündeme getirerek; “Naz-Koop’u en kısa sürede kuracağız, bu kooperatif ile Nazilli çağ atlayacak” demişti.  Başkan Özcan; “Seçim döneminde kadınlarımıza bir söz vermiştik. Naz-Koop Projemizin hayata geçmesiyle Nazilli’miz altın çağını yaşayacak. İstihdamın artırılması, işsizlik sorununun önüne geçilmesi ve ekonomik dengenin sağlanması açısından bu proje büyük önem taşıyor. Önceliğimiz ilçemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamak ve bunun için gerekli adımları atmak. Allah’ı n izniyle Naz-Koop’u en kısa sürede hayata geçireceğiz. İnancımız tam. Nazilli’mizin geleceği için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Başkan Özcan konu ile ilgili olarak geçen ay yapılan muhtarlar toplantısında; “Nazilli’mizin 2. Sümerbank’ı olacak Naz-Koop için kuruluş aşamasında muhtarlarımızla sık sık bir araya geldik. Vatandaşlarımızın projeye olan desteği ve ilgisi bizleri daha çok motive etti. Kooperatifimizin kuruluşunu tamamladık. Önümüzdeki günlerde ön kayıtları almaya başlayacağız” dedi.

Giderek artan rekabet ortamı kentlerin gelir kaynaklarının artırılması için daha çok mücadele edilmesini zorunlu kılmaktadır. Özellikle marka kent olma yolundaki kentlerin mücadelesi daha rekabetçi bir hal almaktadır. Naz-Koop geniş katılımlı ve çalışma alanının geniş olması nedeniyle birçok sorunun çözülebileceği bir yapı oluşturabilecek bir yapıya sahiptir. Bu yapısı ile başarılı olması ve Nazilli ilçesine artı değer katması zor olmayacaktır. Bu rekabet ortamında farkındalık yaratarak ilçesinin ekonomisine artı değer katmak isteyen Nazilli Belediyesi ve Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ı kutluyor, çıktığı yolda kendisine başarılar diliyoruz.

“Memleketimizin kurtuluş çarelerinden biri de kooperatif şirketleri kurmaktır.” (Atatürk)