Bu durumda öğrencilerinizin ne PISA sınavlarında 36 ülke arasında 34.olmalarından, ne YKS Türkçe Temel Yeterlilik Testi 40 soruda ortalama 21,4’ünü yanıtlamalarından kurtulabiliriz.

Ne de Temel Matematik 40 soruda ortalama 7,9,Fen Bilimlerinde(Fizik,kimya,biyoloji) 20 sorunun 4,7 yanıt vermelerinden dolayı teknolojik sömürge konumunsan bir adım ileri gidebiliriz.

İsrail’in Lübnan’da konuşlanan Hizbullah örgütünün kullandığı çağrı cihazlarını patlatması gündemdeki yerini kaybetmiş değil.Şimdi herkes cep telefonları ne kadar güvenli onu sorguluyor.

Olay karşısında benim aklım da eğitim sistemimize takıldı. Sistemimiz ne kadar bu tür olaylara hazırlıklı insanı yetiştirme hedefine odaklı?

Mevcut verilere bakılırsa, o konuda tatminkar değil..

Örnek 2023 yılı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı(PISA) sınavlarında eğitim giderlerini devletin karşılandığı 36 ülke arasında Türkiye 34.cüdür.

2023-2024 öğretim yılı YKS sonuçları da PISA’ dan farksız. TYT’ de(Temel Yeterlilik Testi) Türkçede 40 soruda doğru cevaplama oranı 21,4,Temel Matematik 40 soruda ortalama 7,9,Fen Bilimlerinde 20 soruda ortalama cevaplama oranı 4,7’de kalmış.

Bakanın söylediğine göre İslami STK’lardan da yardım alınacak yeni müfredat da bu geriliğe  çare olacak gibi görünmüyor.

Çünkü siz hangi mükemmeliyette müfredat hazırlarsanız hazırlayın onu öğrenciye aktaracak yöneticidir, denetimindeki öğretmendir yani insan unsurudur.

Her şeyden önce Bakan’ın İslami STK söylemi sorunlu.

Zira her okulda hem Din Dersi öğretmeni vardır hem buna ek olarak seçmeli dersler.... Gerisini devlet aileye bırakmalıdır.Daha fazlasına ihtiyaç duyan aileler, seçmeli derslerle tamamlayabilirler.

Çünkü dinde zorlama yoktur.

İkincisi eğer çağa uyumlu bilgili, teknoloji üreten bir gençlik yetiştirilmek isteniyorsa köklü bir reformla işe yöneticiden, öğretmenden öğrenciden ve veliden başlanmalıdır.

Öğrencilere yönelik üstün zekâlı çocukları okul öncesinden başlayarak o yeterlilikte öğretmenlerin gözetiminde, devlet üniversite de dâhil özel okullarında yetiştirmelidir.

Çünkü devrin kurmayı bilgili  insandır. Bilgi teknolojiyi üretir, o da gücü, güç de egemenliği..

Eğer ABD günümüz hegemonik gücü ise bunu Türkiye’de bir yılda alınan 3 bin 407 patentin iki katını bir ayda alan vatandaşlarına borçludur.

Artık günümüz silahı uçaklar, modern silahlar, hücumbotlar değildir. Onlar da varsa da telsizlerin, tablet ve bilgisayarların, cep telefonlarının olduğunu Lübnan olayı ile görüldü.

Onları yetiştirecek olanlar yöneticilerdir, öğretmenlerdir, aileleridir. Öğretmeni motive etmekle görevli müdürün işlevini en iyi “At sahibine göre kişner” atasözü anlatır. .

Onun içindir ki,önceleri Aydın Lisesi benzeri öğretmen kadrosu kalabalık öğrenci yoğunluğu fazla okullara müdür olmada branşı o kuruma atanmaya uygun olma ve en az 10 yıl yöneticilik şartı aranırdı.

.

Oysa günümüzde bir liseye müfredatına yabancı bir ilköğretim okulu müdürünün  atandığına dair pek çok örnek vardır ve onların evrak imzalamanın dışında eğitim öğretime bir katkıları yoktur.

Tam da bu noktada Bakanın söylemi ve müdür atamalarıyla ilgili Bekri Mustafa’nın hikâyesini anlatmanın yeridir.

Aslında hafız olan Bekri Mustafa IV. Murat döneminde yaşayan, kendini işret âlemine kaptıran, IV. Murat’ın bile sohbetine katılmak için kıyafet değiştirerek kaçamak yaptığı bir şahsiyettir.

Bekri padişahîn da ısrarıyla içkiye tövbe eder ve Küçük Ayastefanos Camii’nde imamlığa başlar.

Bu arada cenaze namazını kıldırmasından ardından cemaatten izin ister ve tabutun başucunda alçak sesle bir şeyler söyler.

Ne dediğini soranlara:”Aşağıdakiler yukarıdakilerin ahvalini  sorarlarsa Bekri  Mustafa Küçük Ayestefanos Camii’ne imam oldu,de başak söze gerek yok, gerisini onlar anlar,” cevabını vermiş.

Çobanlık bile belli bir ihtisas gerektirir.Siz okul müdürlüğünü önemsemez,her isteyeni puanı tutuyor diye liselere müdür yaparsanız,öyle kuşun böyle kuyruğu olur ve ne PISA ‘da ne de YKS’ de başarılı olabilirsiniz..

Eğer müdür öğretmene güven vermez, arkasında devletin varlığını hissetmez hor görülürse hangi müfredatı getirirseniz getirin sonuç vermez..

Hele bir de incir kabuğunu doldurmayacak konulardan velilerin şikayeti üzerine müfettişlere veya savcılığa ifade vermek zorunda kalırsa yalnız, maaş için okula gelir,gider..

 O zaman da öğrencilerin ne PISA sınavlarında 36 ülke arasında 34.olmalarından,  ne YKS Türkçe Temel Yeterlilik Testi 40 soruda ortalama 21,4’ünü yanıtlamalarından kurtulabiliriz.

Ne de Temel Matematik 40 soruda ortalama 7,9,Fen Bilimlerinde 20 sorunun 4,7 yanıt vermelerinden dolayı teknolojik sömürge konumunsan bir adım ileri gidebiliriz.

Tek seçeneğimiz dışarıdan paramızla,izin verdikleri kadarıyla, teknoloji transfer ederek  montaj yapmaktır..

Rektör öngörülü olsaydı ADÜ'deki yangın çıkmayabilirdi Makale: Rektör öngörülü olsaydı ADÜ'deki yangın çıkmayabilirdi