Yaklaşık iki hafta önce İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, yaptığı açıklamada, incirde sıfır olması gereken kükürt oranının yüzde 15'e çıktığını belirtip, kuru meyve ihracatının olumsuz etkilenmemesi için jeotermal enerji tesisi bulunan bölgelerde denetimlerin artırılmasını istedi. Özhan Şen'in bu açıklaması yerel ve ulusal basında haber olmasının ardından CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de konunun Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından araştırılması için TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, konu ile ilgili olarak geçtiğimiz cuma günü yaptığı basın açıklamasında İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen’in açıklamasıyla ilgili olarak: "Ellerinde bilimsel bir veri olmadan yapılan bir açıklama. Kim bu işi yapıyorsa tamamen yalan yanlış bilgilere dayanarak yapıyor" dedi.

Aydın Valisi Köşger, “Tespit edilen kükürt miktarı, incirin doğal yapısında bulunması gereken kabul edilebilir sınırlar içindedir. Germencik, İncirliova, Kuyucak, Buharkent ilçelerinden numuneler aldık ve bunların analizlerini yaptırdık. İncirde tespit edilen kükürtün, incirin doğal yapısında bulunması gereken miktarda olduğunu gördük.”

Aydın’dan alınan incir örneklerinin laboratuvarlarda incelendiğini ifade eden Aydın Valisi Köşger: “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından da ilimizdeki Jeotermal tesislerin yaygın olduğu Germencik, İncirliova, Kuyucak, Buharkent ilçelerinde jeotermal santrallere yakın ve uzak mesafeden numuneler alınmıştır. Ayrıca tanık numune için jeotermal tesisin bulunmadığı Çine ilçesinden de meyve ve yaprak numuneleri alınmıştır. 10 adet meyve, 10 adet yaprak olmak üzere 20 adet numune alınmıştır.

Alınan meyve örnekleri, İzmir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne, yaprak örnekleri ise Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılan farklı çalışma kapsamında, meyve ve yaprak numuneleri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümüne gönderilmiş olup, netice itibariyle tüm analiz neticeleri göstermektedir ki, tespit edilen kükürt miktarı, incirin doğal yapısında bulunması gereken kabul edilebilir sınırlar içindedir. Ayrıca Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılan farklı çalışma kapsamında meyve ve yaprak numuneleri Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne gönderilmiş olup, netice itibariyle tüm analiz neticeleri göstermektedir ki tespit edilen kükürt miktarı incirin doğal yapısında bulunması gereken kabul edilebilir sınırlar içindedir. Aydın’ın en önemli ihracat kalemi olan coğrafi tescilli inciri kötülemek, kimsenin yararına değildir. Üstelik Aydın’a ihanet anlamı taşır” dedi.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, ayrıca jeotermal tesislerin kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını ifade ederek: "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından bütün jeotermal santrallerde jeotermal kaynaklardan numuneler alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş, laboratuvarlarda analizler yaptırılmaktadır. Yine hava kitlesini etkileyen gazların ölçümleri de aynı şekilde analizlere tabi tutulmaktadır. Bu analizler sonucu sınır değerlerini sağlamayan işletmeler olursa gerekli idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Ayrıca havadaki gazların konsantrasyonlarını belirleyecek olan pasif örnekleme tüplerinin müdürlüğümüz personeli gözetiminde Bakanlığımızca akredite edilmiş laboratuvarlarca jeotermal santral alanlarında konuşlandırılması yapılmaktadır. Bu çalışmalara ilave olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Büyük Menderes Havzası'nda jeotermal faaliyetlerden kaynaklanan emisyonların hava ortamında ölçülmesi ve buna bağlı olarak 'Ulusal Hava Kalitesi İndeksi' ile 'EPA Hava Kalitesi İndeksi' kapsamında gerekli değerlendirmenin yapılabilmesi amacıyla bir adet mobil hava kalitesi ölçüm aracı, Germencik ilçemizde tesis edilmiştir. Hava kalitesi ölçüm aracı vasıtasıyla hava ortamında partikül maddelerin ölçümü aktif olarak yapılacaktır" dedi.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger,  Aydın’da yaklaşık 15 bin ailenin geçim kaynağı olan ve yılda yaklaşık 250 milyon dolar gelir sağlayan incirde kükürt olduğu iddiası hem üreticinin hem de ihracatçının tepkisine neden olduğunu, incir ve incir yaprağında ek tahliller yaptırdıklarını belirterek yapılan açıklamaların fütursuzca ortaya atılan iddialar olarak değerlendirdi.

Ayrıca Aydın Valisi Köşger, bütün analizlerin sonucunda jeotermal santraline 14 bin 500 metre uzak olan Çine de dahil olmak üzere incir yapraklarında çok küçük oranda kükürt dioksite rastlanıldığını belirterek bu miktarların insan sağlığına zarar verecek oranda olmadığını söylemiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabük’ten getirdikleri mobil hava kalitesini ölçme cihazının Germencik’te bir ay boyunca hava kalitesinin ölçümünü yapacağını belirten Vali Köşger: “ölçümler online olarak bakanlık tarafından izleniyor. Bir ay süreyle burada kalacak. Bir ay sonra sonuçların kamuoyu ile paylaşacağız, daha sonra ise bu mobil ölçüm cihazı İmamköy’e taşınacak” diye konuştu.

2018 yılı boyunca yapılan ihracatın toplam 26 partisinden 145 ton incirin geri döndüğünü aktaran Vali Köşger, “Bunun 21 partisi aflatoksinden, 4 partisi okratoksinden, 1 partisi de diğer sebeplerden dolayı geri dönmüştür. Kükürtten dolayı bir iademiz yoktur.  Jeotermal milli bir servettir ve Aydın’ın toprağının altında iki mavi akıma bedel jeotermal enerji vardır. Bu milli servetten yararlanılması lazım, ama doğru bir şekilde yararlanılması lazım. Bunu dünyanın uyguladığı sistem ve standartlarla kullanımını sağlamamız lazım. Aydın bu jeotermal kaynaklardan ne kadar istifade etmesi gerekiyorsa o kadar istifade edilmesi için kullanılması gereklidir. Seracılıkta, meyve kurutmada ve aynı zamanda termal ve sağlık turizmi ile ilgili kullanılması ile ilgili mücadele etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Buraya kadar her şey güzel. Açıklamalar beni inandırmadı, Vali Köşger’de söylediklerine kendisi inandı mı, bilemiyorum. Bize verilen basın bülteninde analiz sonuçlarının altında Ahmet Öktem imzası var. Üniversite veya İzmir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü veya Ankara Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü imzası yok. Şimdiye kadar havada, suda veya toprakta bor veya hidrojen sülfür miktarları ile ilgili herhangi bir ölçüm sonucu açıklamayan İl müdürünün bu açıklaması enteresan bir durum oluşturdu. Şimdi sorulara geçelim:

Özhan Şen’in açıklaması için bilimsel bir veri olmadan yapılan açıklama deniyor, sizin elinizdeki tüm bilimsel ölçüm verileri halk ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Kaç yıldır ısrarla istenilen su hava ve toprak kirliliği ile ilgili analiz ve ölçüm sonuçlarını yayınlamayan kurum (Çevre Müdürlüğü) nasıl oldu da kükürt ölçüm sonuçlarını yayınladı?

Ayrıca bilye büyüklüğündeki incir meyvesinde kükürt kalıntısının bulunmaması gerçeği yansıtıyor mu? İncirin doğal yapısında kükürt bulunması gerektiğini hangi bilimsel araştırma yayınlamış? İncirde bulunması gereken kükürt oranı yapraklarda var da neden bu küçük meyvelerde yok? Ağustos ayı içerisinde yapılacak olan incir meyvesi analizleri aynı sonuçları verecek mi?

Aydında ölçüm yapılan havadaki hidrojen sülfür ve kükürt oranlarını ne zaman yayınlayacaksınız?

Karabük’ten gelen ölçüm cihazı kaç yıldır yapılan yaygarada gelmedi de neden şimdi gelmedi?

Karabük’ten gelen bu cihaz bu kadar jeotermal tesisin bulunduğu bir ilde neden kalıcı değil de geçici?

Geceleri balkona çıkınca çürük yumurta kokusunu duymuyor musunuz?

Sadece incir değil, zeytin, ceviz, kestane, badem, erik, şeftali gibi meyvelerle sebzelerde de araştırma yapmak gerekmez mi?

jeotermal-001.jpg

Jeotermal tesisler havamızı kirletiyor ama suyumuzu ve toprağımızı kirletmiyor mu?

Sınır değerleri aşan jeotermal tesislere ceza uygulaması yapıldı dediniz, bu değerler nelerdir? Şimdiye kadar verilmiş bulunan cezalar kime ve nasıl uygulanmıştır?

Jeotermal kuyular açılırken kullanılan asitler ve kimyasal maddelerin yeraltı ve yer üstü sularına etkileri araştırıldı mı?

Yeraltı ve yer üstü sularındaki bor oranı, arsenik oranı ve civa oranları nasıldır? Bu türden bir ölçümünüz var mı? Varsa neden açıklanmıyor, yoksa neden yapılmıyor?

Aydın bir sanayi şehri değilken havası, suyu ve toprağı neden bu kadar kirli?

Son on yıldır Aydın ilinde kanser nedeni ile ölenlerin oranlarını yayınlamayı düşünüyor musunuz?

Jeotermal santral sayısının 40 olması planlanıyor mu?

Çine’de bulunan madenlerin akciğer kanserine etkileri nelerdir?

Halkın sağlığını korumak kimin asli görevi?

Bu soruların cevabı biliniyor mu? Biliniyorsa neden önlem alınmıyor? Bilinmiyorsa neden bilinmiyor?

Soruları daha çoğaltabiliriz ama şimdilik bu kadar yeterli. İsteyen kurum veya kişiler bu sorulara açık yüreklilik ile cevap verebilir, elbette cesareti varsa.

"Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." (Mustafa Kemal Atatürk)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!