Aydın"ın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan incir üretiminde hasat sezonunun sonuna ulaşıldı. Sezon başında 4.5-5 YTL"ye olan incir fiyatının 3.8 , 3-5 YTL seviyelerine düşmesi üreticiyi üzdü. Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, fiyat düşüşlerinin tamamen tüccar oyunu olduğunu belirterek çiftçilerin ürünlerini bekletmesini ve düşük fiyata satmamalarını önerdi.
Dünyanın en kaliteli incirini üretmelerine rağmen emeklerinin karşılığını alamamaktan der yanan üreticiler, yetkililerin üreticiyi fırsatçı tüccarların eline düşürmemesini istediler. Geçen yıllarda yaşanan kuraklık ve bu yıl ilekleme sezonunda yaşanan ilek sıkıntısı nedeniyle rekoltede ciddi düşüş olduğunu belirten Köşklü çiftçilerden İhsan Yeşil, diğer ürünlerde olduğu gibi incir üretiminin de desteklenmesini istedi. Yeşil, “Sezon başında 5 YTL civarında olan fiyatlardan memnun idik. Ancak birden fiyatın 3.8 YTL seviyesine düşmesi üreticiyi üzdü. Bizim bu ürünlerimizin çok iyi fiyatlarla yurt dışında pazarlandığını biliyoruz. Ancak gözü doymayan tüccarlar üreticinin malını en düşük değerden nasıl alabilrizin hesabını yapıyor” dedi.

AYDIN ZİRAAT ODASI"NDAN "DİRENİN" ÇAĞRISI
Yaşanan fiyat düşüşünün tamamen bir oyun olduğunu ve her yıl aynı senaryoyu izlediklerini kaydeden Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, özellikle bayram öncesi yapılan bu fiyat düşüşünün hoş olmadığını söyledi. Şu anda Türkiye dışındaki pek çok ülkede yetişen ve Türkiye"ninki kadar kaliteli olmayan incirler Avrupa ülkelerinde standlarda yerini aldığını hatırlatan Sarıoğlu “Ancak bizde tüccarların baskısı ve oyunuyla geri alınan yükleme tarihi nedeniyle çiftçi ciddi zarar görüyor. Bu yıl 3 Ekim olarak açıklanan ilk yükleme tarihi de bayrama denk geldi. Tüccarlar tam manasıyla hedefine ulaştı. Ancak bizim üreticilere tavsiyemiz direnmeleri ve ürünlerini ucuz fiyata satmamalarıdır” dedi.