Mevduat faizlerinde geçen hafta görülen belirgin düşüşe dün Merkez Bankası'ndan (TCMB) müdahale geldi. 

TCMB verilerine göre, gösterge kabul edilen 1-3 ay arası vadede TL mevduat faizi geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 4,5 puanlık düşüşle yüzde 63,71'ye geriledi ve TCMB'nin yüzde 50'lik haftalık repo faizinin yıllık bileşik karşılığı olan yüzde 64,48'in altını gördü.

Mevduattaki bu faiz oranı, son 8 haftanın en düşüğü olarak kayıtlara geçti.

Bankalar arası piyasada gecelik faiz oranları da önceki gün yüzde 47'ye kadar geriledi. 

Faizlerdeki düşüşte, TCMB'nin rekor hızdaki döviz alımlarının neden olduğu piyasadaki TL likidite fazlası etkili oldu. 

Döviz alımları nedeniyle bankaların rezerv parası artarken bu durum bankalar arasındaki borçlanma faizini de şu anki taban oran olan yüzde 47'ye kadar geriletti. 

TCMB'DEN MÜDAHALE

TCMB dün politika faizini sabit tutarken, açıklamada ilave tedbirler alacağını duyurmuştu. 

"Son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacaktır" diyen TCMB, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceğine işaret etmişti.

Bu açıklamanın hemen ardından, TL mevduatı destekleyici, kur korumalı mevduatta (KKM) düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerinde artışı sınırlayıcı olması hedeflenen tedbirler duyuruldu. 

Ev sahipleri dikkat! Bildirmezseniz yandınız: Binlerce TL cezası var Ev sahipleri dikkat! Bildirmezseniz yandınız: Binlerce TL cezası var

TCMB, TL mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı.

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken, sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi.

ÖNLEMLER NASIL ETKİLEYECEK?

Zorunlu karşılık artışıyla bankaların fazla rezervlerinin azalması ve yüzde 47'lere inmiş piyasadaki gecelik faizlerin tekrar yüzde 50'nin üstüne çıkması bekleniyor. Nitekim dün gecelik faizler yüzde 51'e yükseldi.

Gecelik faizlerdeki artışla para piyasası fonlarının getirilerinin yükselmesi ve mevduat faizindeki düşüşün durması bekleniyor. 

Bununla birlikte zorunlu karşılıkların maliyeti nedeniyle mevduat faizlerindeki yukarı yönlü etkinin sınırlı olması bekleniyor.