Sosyal belediyecilik, yerel nitelikteki kamu harcamalarını sosyal güçsüzlerin (kimsesiz, özürlü, yaşlı gibi) korunmasını, maddi açıdan desteklenmesine yönlendiren, yerel düzeyde eğitim ve sağlık olanaklarının geliştirilmesine katkıda bulunan, sosyal adaletin tesis edilmesine yardımcı olan, sosyal sermayenin gelişimi için çalışmalara önem veren bir modeldir. (1)

Efeler Belediyesi henüz 4 yıllık yeni kurulmuş bir belediye. Ama sosyal belediyecilik anlamında yaptığı yardımlar olarak, spor kulüplerine verilen destekler olarak, muhtaçlara doğrudan yardımlar olarak, demokratik kitle örgütlerine destek olarak müthiş, müthiş olduğu kadar örnek gösterilebilecek bir sosyal belediyecilik örneği göstermektedir.

Efeler Belediyesi Çeşitli nedenlerle muhtaç durumdaki insanların elinden tutabilmek, onların bir nebze olsa rahat etmesini sağlayabilmek için kanunların öngördüğü çerçevelerde hazırlamış olduğu Sosyal Yardım Yönetmeliği çerçevesinde olumlu işler yapmaktadır.

Başta Amatör kulüplerimiz olmak üzere spora ve sporcuya kanunların verdiği iznin en üst düzeyinden yardım yapmaktadır. Benim bildiğim ve gözlemlediğim kadarı ile araç, malzeme, taşıt, maddi yardım konularında Efeler Belediyesi’ne başvuran hiçbir sporcu veya amatör kulüp geri döndürülmemiştir. Kim destek istediyse elden geldiğince bu destek verilmiştir. Bu destek içinde ilçemizden çıkıp hangi düzeyde olursa olsun uluslararası derece yapan amatör sporculara da verilmektedir.

Demokratik kitle örgütleri için de durum aynı. Yeni kurulmuş bir belediye olmasına rağmen Efeler Belediyesi kendilerine salon, taşıt, maddi yardım, etkinliklerde çeşitli destekler gibi konularda tüm imkânlar zorlanmakta, elden gelenin fazlası yapılmaya çalışılmaktadır. Kendilerinde olmayan bir istek gelse bile dış kaynaklardan temin edip ihtiyacı karşılama yoluna gidiyorlar. Bu gruplarla dayanışma ve yardımlaşmayı geliştiriyorlar.

Bunlarla da kalmıyorlar. Çeşitli şekillerde elde edilen kullanılmış eşyaları ihtiyacı olanlara ulaştırmak için çalışıyorlar. Okulların çeşitli ihtiyaçları için destek veriyorlar. Resmi kurumların kendilerinden isteklerini olumlu cevaplamaya çalışıyorlar.

Sorumluluk alanlarındaki engelli bireylere ve sporculara desteklerini hiçbir zaman esirgemiyorlar. Engelli bireylerin toplumla kaynaşması, toplumun bir parçası olabilmeleri için maddi manevi her türlü desteği veriyorlar. Toplumun dezavantajlı kesimi olan engellilere verilen desteğe şapka çıkarmamak mümkün değil.

Kırsal mahallelerde ulaşım imkânı az olanlara, ekonomik sorun yaşayanlara, hatta kardan yolları kapanıp yiyeceksiz kalanlara bile yardım elini uzatıyorlar. Ayrıca ihtiyacı olan muhtarlıklara hizmet binası yapmayı da ihmal etmiyorlar.

Efeler Belediyesi ayrıca doğrudan yardım olarak görünmese de beceri eğitimi yolu ile başta dezavantajlı kadınlarımız olmak üzere gençlerimize ve yetişkinlerimize çeşitli kurslar ile üretim yapmalarına yönelik çalışmalar yapmakta ve elde edilen ürünlerin satılmasına da destek oluyorlar. Özellikle dezavantajlı bireylere yönelik çalışmaları takdire şayandır.

Yeterli mi? Elbette yeterli değil. Bunların yanında sağlık alanında yatırım yaparak ihtiyacı olanlara sağlık hizmeti vermek, evsizlerin, sokak çocuklarının ve muhtaç kadınların barınma ihtiyaçlarını karşılamak, Öksüzlere çocuk yuvaları ve kreşler yapmak, yaşlılara huzurevi tesis etmek, hastaneler civarında hasta yakınları için misafirhaneler oluşturmak, muhtaçlara yönelik aşevleri düzenlemek, iş kuracak dezavantajlı kişilere destek olmak, gençlere ve çocuklara yönelik tesisleri artırmak gibi çeşitli görevleri de yerine getirmelidir.

Sonuç olarak, sosyal belediyecilik anlamında iyi işler yapan ve yapmayı da sürdürecek olan Efeler Belediyesi Başkanı M.Mesut ÖZAKCAN’a teşekkürlerimi sunarım.

Sevmek fiiIinden sonra geIen dünyanın en güzeI fiiIi yardım etmektir. (Bertha von Suttner)

(1) content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/.../ue-ah.id.sos.pol._4._sosyal_belediyecilik.docx