Logo temsil ettiği firma ya da kurumu en özgün biçimde diğer firma ve kurumlardan ayırt edilmesini sağlayan simgedir. Kendine özgü biçim, yazı ve renkleriyle firmanın tanınırlığını artırır. Günümüzde birçok firma sadece logosu ile tanınabilir. Apple firmasının ısırılmış elması, Adidas firmasının üç çizgisi, Mercedes firmasının yıldızı gibi. Ülkemizde de çok sayıdaki logo, isim yazmasa da insanlar tarafından rahatlıkla tanınabilir. Akılda kalması, kolay tanınması, değişik yerlerde kullanımının kolay olması logo için önemli ve gereklidir.

2014 yerel seçimleri sonrası çıkarılan Büyükşehir Kanunu ile Aydın merkez ilçede Efeler Belediyesi kuruldu. İlk seçilen Belediye Başkanı Mehmet Mesut Özakcan belediye logosu için yarışma düzenledi. "Haydi Efeler Kendi Logonu Kendin Seç" parolası ile yola çıkılan yarışmaya 414 eser katıldı ve bunlardan dört tanesi halk oylamasına sunuldu. Halk kendi belediyesi için oy kullanarak yeni logoyu belirledi. Bunun üzerine Efeler Belediye Meclisi Üyeleri; üzerinde efe, üç gözler, zeytin ve incir figürleri bulunan logoyu oy birliği ile kabul etti.

2019 seçimlerinden sonra Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay halk tarafından oylanarak belirlenen logonun halk tarafından sevilmediği söyledi. Bu nedenle logonun değiştirileceğini halka duyurdu. Efeler Belediyesi yeni logosu için hemen yirmi bin TL ödüllü yarışma açıldı.

Efeler Belediye Meclisi'nin onayladığı yarışma; hızla gelişen Efeler'in önemli ve kültürel değerlerinin yanı sıra, sosyal yapısı, eğitim altyapısı ile "Marka Kent" olma çalışmalarına yeni bir logo tasarımı ile katkı koyma amacıyla açıldı.

Seçici Kurul, kendilerine ulaşan eserleri değerlendirip en iyi çalışmaları dört yıl önce olduğu gibi halk oylamasına sundu. Halk oylaması sonucunda ise yeni logo belirlenmiş oldu.

Efeler Belediyesi’nin yeni logosunu oluşturan üç farklı figür kullanılmıştı. Ana figür olarak kullanılan lir çalgısı tarihi üç gözlerin üzerine oturtulmuş, üzerine ise kolları açık efe figürünün baş ve kolları monte edilmişti. Efe figürü ilimiz insanını en iyi temsil eden figür olma özelliğini taşıyordu. Ayrıca kullanılan beyaz renk logoda istikrarı ve devamlılığı temsil ediyordu. Mor renk ise; hayal gücünü ve maneviyatı temsil etmekteydi. Mor renk Gösterişliydi, zor bulunmasından ve sadece saraylarda kullanılmasından dolayı tarihte kralların rengi olarak tanınıyordu. Bu özellikleri ile seçilen logo eski logoya göre daha çok beğeni kazanmıştı.

Bugünlerde Efeler Belediyesi daha önce olduğu gibi halk oylaması ile seçilen logoyu yeniden değiştirme kararı aldı. Marka Kent yaratmak için yola çıktığını söyleyen Mehmet Fatih Atay bunu sağlayabilecek kültürel öğelerin işlenmiş olduğu eski logodan vazgeçmiş oldu. Bu hedeften vazgeçtiğini sinyallerini başka olay ve işlemlerle daha önce sinyallerini, şimdi son noktayı koymuş oldu. Ne yazık ki "Marka Kent" olmak için sadece kendi resmini bilboardlarda sergilemeye başladı.

İşin başka bir boyutu ise ekonomik yönden logo değiştirmenin maliyetidir. Logo değişimi ile yeniden kurumsal kimlik çalışması yapılacak, eski logolu malzemeler atılacak, başta tabelalar olmak üzere hem belediye hem de logoyu kullanmak zorunda olanlar her türlü değişimi yapacaklardır. Pandemi sürecinde iken tasarruf etmek yerine gereksiz para harcamak halkın sırtına bindirilmiş yeni bir yük olacaktır.

Gelelim bizce en önemli konuya:

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay daha önce halk tarafından oylama ile belirlenmiş logoyu halk beğenmiyor diye göreve geldikten sonra yine halk oylaması ile değiştirmiştir. "Her zaman halkın içindeyim" diyen Başkan Atay halkın kararlarını hiçe sayarak halktan ne kadar kopuk olduğunu bir kez daha göstermiştir. Halkın seçtiği eski logoyu yine halk oylaması ile değiştirmiş, ama şimdi bu logoyu da değiştirmektir.

"Internet Explorer" simgesini hatırlatan ve Efeler kültürünü, Efeler ilçemizi uzaktan yakından temsil etmeyen logoyu halka rağmen kabul edenlere artık diyecek söz bulamıyoruz.

İş, ehli olmayan kişilere verilince kıyameti bekle, kıyametin kopması pek yakındır.” (Buhâri)