15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin ardından, Devlet Bahçeli'nin Yenikapı mitingiyle ortaya attığı "Cumhur İttifakı", bugüne kadar "bozuldu, bozuluyor, bozulacak" iddialarıyla gündemde kaldı.

Bu ittifak çerçevesinde MHP, bakanlık istemese de iş birliği sayesinde devlet yönetiminin bürokrasi kademelerinde söz sahibi oldu.

Her konuda şartsız ve tartışmasız AK Parti politikalarını destekleyen MHP, bazı bakanlıklarda kadrolaştı.

Devletin icraatları noktasında sorumluluğu AK Parti'ye bırakan MHP, bürokrasideki etkinliği sayesinde kendi seçmenlerinin itirazlarını azaltarak desteklerini her seçimde almayı başarıyor.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası devlet kademeleriyle ilişkileri kesilen, ihraç edilen, emekliye sevk edilen ve ceza alan yargı, emniyet, savunma ve eğitim bürokrasisinde oluşan boşluğu MHP kadroları doldurdu.

Birçok bakanlığın yönetim kademelerinde etkili olan MHP'den rahatsızlık duyan AK Parti mensupları bu konuda oldukça şikayetçi görünüyorlar.

AK Parti iktidar olsa da, bürokrasinin icra noktalarında MHP kadrolarının etkili olduğu; bu durumun ise AK Partililerin itirazlarının kendi içlerinde sık sık gündem olmaya devam ettiği belirtiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi içinde yer almak yerine meclis çalışmalarında yürüttüğü iş birliği noktasında etkili olması, bazı AK Parti kurmaylarının "MHP AK Parti'ye yük oluyor" itirazları ile karşılaşmasına neden oluyor.

Bazı AK Parti teşkilatları, MHP'ye içten içe kin besliyor.

MHP'li seçmenlerin de AK Parti teşkilatlarının bu tutumundan etkilendiği, "AK Parti bize yük oluyor, biz muhalefet yapsak seçmen desteği artar, oyumuz %15-20 seviyelerine kadar çıkar" dedikleri biliniyor.

Özellikle yerel seçimlerde, ortak adaylar dışında kalan seçim bölgelerinde, AK Parti ve MHP adaylarının ittifak ruhuna uygun birbirlerine destek vermedikleri görülüyor.

2024 yerel seçimlerinde AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa SAVAŞ'ın 250 bin oy aldığı görülürken, ilçelerde bu iş birliğinin neredeyse yok denecek kadar azaldığı gözlemlenmektedir.

Aydın'da beş ilçede aday gösteren MHP'nin belediye başkan adaylarına AK Parti seçmeninin gereken desteğin verilmediği, sandık sonuçlarına bakıldığında açıkça görülmektedir.

AK Parti, genel seçimlerde gösterdiği başarıyı yerel seçimlerde tekrarlayamamasını yeterince sorgulamadığı için, iki kez seçim kaybeden Mustafa SAVAŞ'ı üçüncü kez aday göstererek başarısızlığın en önemli sebebi olduğunu birçok AK Partili seçmen kabul ediyor.

AK Partili seçmenlerin bile itiraz ettiği Mustafa SAVAŞ'ın aday olması, MHP seçmenlerini de mutlu etmediği için seçim motivasyonu bakımından olumsuz sonuç alınmasında etkili oluyor.

Cumhur İttifakı'nın Meclis'teki birlik ve beraberliği yerelde sahaya yansıtılamadığı için, teşkilatlarda çekişme, inatlaşma ve güven konusunda problemler ortaya çıkıyor.

Her iki partinin mensupları bu konuda birbirini açıkça eleştirmeseler de, kendi içlerinde bu durumdan rahatsızlık duyduklarını ve bunu kamuoyundan saklamaya çalıştıklarını gözlemleyebiliyoruz.

Her zaman olduğu gibi, takdir okuyucularındır.

Aydın'ın Yunan işgali altındaki adaları turizme açılsın Makale: Aydın'ın Yunan işgali altındaki adaları turizme açılsın