Ramazan Bayramı namıdiğer Şeker Bayramı en çok çocukları sevindiriyor. Bayram harçlıkları alındı, çeşit çeşit şeker ve çikolatalar toplantı. Ağızlar tatlanırken, uzmanı yüksek miktarda şeker tüketimine dikkat çekti. Kardiyoloji Uzman Dr. Muharrem Arslandağ, “Çocuklarda kalp çarpıntısı, yetişkinlerde olduğu gibi birçok farklı nedenle ortaya çıkar” dedi ve şeker ve kafein tüketimine karşı aileleri uyardı.

Çocuklarda kalp çarpıntısı, heyecan, stres ve fiziksel aktiviteler gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak, son araştırmalar çocuklarda kalp çarpıntısı riskini artıran bir faktörün daha olduğunu gösteriyor: şeker ve kafein tüketimi.

Yüksek miktarda şeker içeren gıdalar ve içecekler çocuklarda kalp çarpıntısı sıklığını artırıyor. Özellikle kola, çikolata ve enerji içecekleri gibi şeker ve kafein içeren ürünler, kalp atış hızında artışa neden oluyor.

Yüksek miktarda şeker içeren gıdalar ve içecekler çocuklarda kalp çarpıntısı sıklığını artırıyor. Özellikle kola, çikolata ve enerji içecekleri gibi şeker ve kafein içeren ürünler, kalp atış hızında artışa neden oluyor.

Kardiyoloji Uzman Dr. Muharrem Arslandağ konu hakkında bilgiler verdi. Kalp çarpıntısının kalbin normalden daha hızlı veya düzensiz şekilde atması olduğunu söyleyen Arslandağ, çocuklarda görülen kalp çarpıntısının ise yetişkinlerdekinden farklı birçok nedene bağlı olduğunun da altını çizdi.

Kalp çarpıntısının birçok çocukta zaman zaman görülebildiğini belirten Arslandağ, her zaman ciddi bir durum belirtisi olarak gözlemlenmeyen durumun bazen altta yatan başka bir tıbbi durumun habercisi olduğunu ifade etti.

Çocuklarda kalp çarpıntısının fiziksel ve duygusal tetikleyicileri olduğu gibi anemi gibi hastalık kaynaklı ya da şeker, kola, enerji içeceği gibi yeme içme alışkanlığına bağlı olarak da gözlemleneceğinin altını çizen Arslandağ, “Heyecan, stres veya endişe gibi duygusal durumlar, kafein içeren içeceklerin tüketimi veya belirli ilaçların yan etkileri de çarpıntıya neden olabilir.” Diyerek çocuklarda kalp çarpıntısına neden olabilecek durumları sıraladı.

Cezvede sütü böyle kaynatın! Taşma sorunu ortadan kalkıyor Cezvede sütü böyle kaynatın! Taşma sorunu ortadan kalkıyor

Çocuklarda kalp çarpıntısının değerlendirilmesinde, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin de göz önünde bulundurulması önemlidir. Çocukların aşırı fiziksel veya duygusal stres altında olup olmadıkları, uyku düzenleri ve beslenme alışkanlıkları gibi faktörler, kalp çarpıntısının sıklığı ve şiddetini etkileyebilir. Yüksek miktarda kafein veya şeker tüketimi, çocuklarda kalp çarpıntısına yol açar. Kola, çikolata veya enerji içecekleri gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler kalp atış hızını arttırır. Bu yüzden enerji içecekleri, kola ve çikolata gibi kafein içeren gıda ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Arslandağ ayrıca egzersiz veya fiziksel aktivite sırasında kalp çarpıntısının ise normal olduğunu, çocukların aktif olduklarında veya egzersiz yaptıklarında kalp atış hızının arttığını söyleyerek “Stres, korku veya heyecan gibi duygusal tepkiler de kalp atış hızını arttırır. Bu tür duygusal durumlar çocuklarda kalp çarpıntısına neden olur.” Dedi.

Demir eksikliği anemisi, yüksek ateş ve tiroid bezinin aşırı aktif olmasının da çocuklarda kalp çarpıntısı yaptığına vurgu yapan Arslandağ, “Anemi durumunda vücut yeterince oksijen alamadığı için kalp daha hızlı atmaya çalışır. Tiroid bezinin aşırı aktif olması (hipertiroidizm) durumunda da çocuklarda kalp çarpıntısı görülür.” ifadesini kullandı.

Arslandağ son olarak “Ergenlik döneminde çocuklar kafein veya uyuşturucu madde kullanımı gibi zararlı maddeleri tüketir. Bu maddeler kalp atış hızını artırabilir ve kalp çarpıntısına neden olur.” Dedi ve ekledi: “Nadiren, kalp çarpıntısı altta yatan bir kalp rahatsızlığının işareti olabilir. Bu nedenle, çarpıntının sıklığı, şiddeti ve eşlik eden diğer belirtilerin dikkatle izlenmesi gerekir.”