Büyüklerin pek umursamadığı yaşadığımız kent Aydın gündemiyle hem CHP’li ve AK Partili gençlerin hem Türkiye Gençlik Vakfı gençlerinin ne kadar ilgili olduklarını da sohbet sırasında görme imkânı bulduk.

Aydınpost’un gençlerle başlattığı sohbet programları devam ediyor. Bu kez konukları Aydın il temsilcisi Yunus Kaya ve arkadaşlarından oluşan Türkiye Gençlik Vakfı yönetimiydi.

Vakıf üniversite öğrencilerine yurtlarda barınma hizmeti yanında kız ve erkek ortaokul ve lise öğrencileri arasında sporla ilgili kurslar, robotik kotlama ve 3D yazılım kursları da düzenliyor.

Yapılan bir diğer etkinlik de ödüllü kitap okuma yarışmaları, yarışma herkese açık yani katılacaklarda vakfa üye olma şartı aranmıyor.

Bir diğer etkinlik de  il içi ve il dışı geziler ki, belirtildiğine göre en yoğun ilgi her hangi bir ücretin alınmadığı, giderleri sponsorlar tarafından karşılanan  gezilere oluyor.

Kurslarda yapılan protokollerle okullardan ve gençlik, spor il müdürlüğü tesislerinden yararlanılıyor.

Temsilci Yunus Kaya Vakfın amacını, manevi ve milli değerlere bağlı, çağın değerlerini iyi okuyabilen, demokratik değerleri benimsemiş, özgüveni yüksek, yenilikçi, çalışkan, iyi ahlaklı, hoş görülü bir gençlik yetiştirmektir, şeklinde tanımladı.

Amacına uygun faaliyet gösterdikleri halde gençler bir siyasi kuruluş ya da onun  arka bahçesi gibi algılanmaktan rahatsızlar.

Bunu söylerken gençler AK Parti’nin politikalarını ve siyaset çizgisini beğendiklerini gizlemiyorlar.

Ancak haklarındaki algıyı yanlış bulduklarını ve üyesi oldukları vakfın bağıösız bir kuruluş olduğunda ısrar ediyorlar.

Siyasi algılama nedeni de Türkiye Gençlik Vakfı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olmasından kaynaklı kamuoyunda AK Parti’nin gençlik içindeki yapılanması gibi görülmesidir..

Söyledikleri, haklarındaki organik bağı doğrulayacak il ve ilçe yönetimlerince her hangi bir nedenle ne bir toplantıya ne de parti ile ilgili bir programa davet edilmişler.

Gençler TÜGVA’nın siyasetle bağının olmadığı yakınmalarında haklı olabilirle ancak unutulmamalı ki, bir önyargıyı yıkmak atomu parçalamaktan daha zordur.o bakımdan işleri kolay değil.

Gençlerin kentle ilgili istek ve şikâyetlerine gelince:

Tıpkı CHP’li ve AK Partili gençler gibi TÜGVA gençleri de Efeler’de vakit geçirecek yeterli sosyal tesisin yokluğundan şikâyetçiler. Tekstil Park’ta piknik alanı var ancak oturacak ne masa ne de sandalye var.

Üniversiteli gençleri yakınları ziyarete geldiklerinde şehir içinde gezdirecekleri ne tarihi ne de turistik bir çarşı ya da mekân bulabiliyorlar. Oysa dışarıdaki Aydın algısı oldukça yüksek.

Ne var ki, gerçeği yakından görenler hayal kırıklığına uğruyor. Kaldırımlarda darlıktan çocuk arabası taşımayı bırakın yayalar yürümekte zorlanınca trafiğin aktığı caddeden devam etmek trafiği de aksatıyor.

Hem CHP’li hem AK Partili hem de TÜGVA gençlerinin ortak görüşü Efeler’de toplu taşıma pahalı, ayrıca sokakları martı(elektrikli bisiklet) kullanımına elverişli değil.

Rektör Bey, iki ay öncesinde TÜGVA’nın ile buluşup görüşmüş.

Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda kalan öğrenciler kaliteli yemek konusunda ve gerek internete bağlanmada gerekse internete hızlı erişimde sorunlar yaşıyor.

Bir soru üzerine Vakıf yurtlarındaki kütüphanelerde dini kitaplar yanında Orhan Pamuk, Kemal Tahir,Elif Şafak gibi yazarların eserlerin  bulunduğu  söylendi.

Devamında da tarihle ilgili Kadir Mısıroğlu’nun yanında Hasan İzzettin Dinamo’nun Kutsal İsyanı ve Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya’sı gibi kitapların da kütüphanelerde varlığı belirtildi.

aydınpost tügva

TÜGVA gençleri arasında Klasik Türk Müziği ve Halk Müziği dinleyenler olduğu gibi Rap, Pop, Rock gibi yeni moda müzik bağımlıları da varmış.

Farklı müzik türlerini seven olunca bunun doğal bir sonucu olarak dinlenen sanatçı da ona göre çeşitleniyor.

Örnek bir Sezen Aksu da bir, Melek Mosso da bir Uzi de bir Mustafa Keser de bir,Ayşe Ekiz de TÜGVA gençliğinin sevdiği sanatçılar arasında yer alabiliyor.

Sonuç olarak denebilir ki, yeni İslamcı Gençlik moda müziğe olan ilgisiyle yalnız klasik müzikten, halk müziğinden ve dini musikiden hoşlanan eski İslamcılardan ayrılıyor.

Yenileri eskilerden ayıran bir diğer fark da bilgisayar ve bilişim teknolojine aşinalıkları  ve kullanımındaki üstünlükleridir.

Gençlerin babalarından, ağabeylerinden velhasıl büyüklerinden ayrılıkları sadece bunlarla da sınırlı değil.

 Aydınpost’un önceki konukları CHP’li ve AK Parti gençlerle konuşmalarımızda gördük ki, gençlerin büyüklerinden farkı rakiplerinden söz ederken kullandıkları sözcüklerin yumuşak dil ve saygılı tavırlarıdır.

Onların rakiplerinden söz ettiklerinde büyüklerinin aksine nefret içerikli kelimelerden ve incitici söylemlerden azami ölçüde kaçındıklarını gördük.

Büyüklerin pek umursamadığı yaşadığımız kent Aydın gündemiyle hem CHP’li ve AK Partili gençler hem de Türkiye Gençlik Vakfı gençlerinin ne kadar ilgili olduklarını da sohbet sırasında görme imkânı bulduk.

O bakımdan varsa önyargısı olanlar bir daha gözden geçirmeli ve bir bütün olarak gençliğe sahip çıkmalıdır.

Zira bizim gördüğümüz, sohbet ettiğimiz ister partili olsun ister olmasın gençler kendilerine değer verilmeyi fazlasıyla hak ediyor.