Boğa tuzağı nedir?

Boğa tuzağı, küçük yatırımcıları yanıltmak amacıyla kurgulanan bir piyasa manipülasyon hareketidir. Bu hareket, pazarda sahte bir düşüş ve sonrasında refah eğilimi yaratılmasına dayanır. Boğa tuzağında aşağıdan yukarıya doğru sahte bir ivme yaratılır. Söz konusu hareket, küçük yatırımcıların psikolojik davranışlarını harekete geçirmeyi hedefler. 

Boğa tuzağı nedir? Boğa tuzağı nasıl yapılır? - Sayfa 2

Boğa tuzağı nasıl yapılır?

Boğa tuzağı 3 aşamada gerçekleşir.

Birinci aşamada, boğa piyasasının ilk aşamasında zarar eden yatırımcılar, olumlu beklentilerin tükenmesi ile birlikte satışa başlarlar. Büyük yatırımcılar fiyatı düşmüş olan varlıkları satın alır. Bu aşama, toplama aşaması olarak da bilinir. Toplama aşamasında hala bir belirginlikten söz etmek mümkün değildir.

Boğa tuzağı nedir? Boğa tuzağı nasıl yapılır? - Sayfa 3

İkinci aşamada, toplama işleminin tamamlanmasıyla hareketlenme olduğunu gören diğer yatırımcılar da alım dalgasına girer. Böylece düşüş biter ve piyasada olumlu bir atmosfer oluşur. Bu durum da alım dalgasını başlatmış olur.

Boğa tuzağı nedir? Boğa tuzağı nasıl yapılır? - Sayfa 4

Üçüncü aşamada ise, boğa tuzağının sonuncu aşaması olan bu aşamada hacim artışı ile piyasada doygunluk gelişir. Alıcılar kabuğuna çekilir ve gelinen nokta boğa piyasasının sonuna gelindiğini işaret eder. Bu da sert düşüşlerin beklendiği bir sürece dönüşür.

Boğa tuzağı nedir? Boğa tuzağı nasıl yapılır? - Sayfa 5

Boğa tuzağı formasyonu nedir?

Ev sahibi ve kiracıdan akılalmaz oyun Ev sahibi ve kiracıdan akılalmaz oyun

 Boğa tuzağı piyasa grafiklerinde mum veya şamdan olarak adlandırılan çizgilerin görülmesiyle anlaşılır. Belirli aralıklarla fiyat hareketliliği olduğunda oluşan grafikler bu şekilde adlandırılır. Söz konusu durumu rutin piyasa hareketliliğinden ayırt etmek için ani yükseliş ve düşüş trendlerini beklemek gerekir.

Boğa tuzağı nedir? Boğa tuzağı nasıl yapılır? - Sayfa 6

Bayrak çizgileri boğa tuzağı formasyonunun ayırt edici bir parçasıdır. Fiyatlarda ani bir yükseliş ve ardından yavaş seyirde düşüş gerçekleştiğinde grafikte bu çizgiler oluşur. Söz konusu çizgiler görüldükten sonra ani yükseliş başlar. Çizgilerin grafikte stabile yakın bir seyirde olması da kritik noktadır. Manipülasyonun yanıltıcı tarafı bu geçici stabilite halidir. Böyle bir durumda hisse alım-satımlarını durdurarak varlıklarınızı manipülatif hareketlere karşı koruyabilirsiniz.