Caferli Kuşadası ilçesine bağlı bir köy yerleşmesi iken Aydın ili Büyükşehir olunca mahalleye dönüştü. Köy kelimesini kırsal ve küçücük bir yer olan Caferli için daha fazla bir anlam taşıdığı için başlıkta kullanmayı tercih ettik.

Caferli kırsal kalkınma modeli için örnek gösterilebilecek bir yerleşim yeri. Ülkemizin her yerinde olduğu gibi son yıllarda kent merkezlerine yönelik göç nedeniyle Caferli'de de nüfus hareketliliği yaşandı. Yaklaşık 160 kişinin yaşadığı köyde nüfus bir ara 100 kişiye kadar geriledi. Son birkaç yıldır ise küçük artış söz konusu oldu. Bu artışta Caferli'de yaşanan olumlu gelişmelerin etkisi olduğunu düşünüyoruz.

Kırsal alanda yaşanan gelişmeler genellikle bir olayın veya bir kişinin öncülüğünde gerçekleşir. Caferli örneğinde bu öncülüğü bir zamanların Türkiye ve Avrupa Güzeli sıfatlarını taşıyan, aynı zamanda asıl mesleği balerin olan, tüm bunların yanında değişik özellikleri bulunan Nazlı Deniz Kuruoğlu yapmıştır.

Nazlı Deniz Kuruoğlu yaklaşık kırk yıl önceden itibaren sık sık Güzelçamlı'da yaşayan ailesinin yanına yaz aylarında geliyordu. Babası Güzelçamlı Spor Kulübünü ilk kuran ve antrenörlüğünü yapan kişiydi. Güzelçamlı günlerinde bölgenin doğasına hayran kalan Nazlı Deniz Kuruoğlu motor tutkunu olması nedeniyle yakın çevresini gezip görme fırsatını yakalamıştı. Ayrıca Güzelçamlı'da ata binerek sahilde dolaşmayı, Milli Parkta gezmeyi, hatta alışverişe bile atla gitmeyi seven birisiydi. Özellikle Milli Park bu çevrenin en güzel yeri olması nedeniyle onun hayranlık duyduğu bir yerdi.

Nazlı Deniz Kuruoğlu kendisine de bu çevrede bir yer bakıyordu, ama yerine karar veremiyordu. Ailesinin bir süre sonra Caferli köyünde arazi satın alması onun hayatında önemli bir değişiklik yarattı. Burada alınan araziye aile için konut yapıldı. O andan itibaren Nazlı Hanım burada yaşamaya karar verdi.

Caferli Köyü'nün küçük ve bozulmamış yapısı Nazlı Deniz Kuruoğlu'un ilgisini çekmişti. Köyün bozulmamış yapısını korumak, köyü görülmeye değer bir yer durumuna getirmek ve köyde yaşayan kadınların ekonomilerine katkı yapmak istedi. İlk iş olarak Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği'ni kurdu. Köye katkı amacıyla köy muhtarı ile, köyde yaşayanlara defalarca konuştu. Ama bir örnek olmadığı için yol alamıyordu. Köyde kullanılmayan bir evi satın alıp aslına uygun restore ettirip üç odalı butik otel yaptırdı. Burada köylü kadınların çalışmasını sağladı. Onlara girişimcilik ruhu aşıladı. Çevreyi güzelleştirip köyün beğenilmesini ve ekonomik olarak köyün kalkınmasına yardımcı oldu. Evlerin duvarlarına ilgi çekici resimler yaptı, yaptırdı. Renkli tenekelerden çiçek saksıları yaptırıp çevrenin çiçeklerle donatılmasını sağladı, evlerin pırıl pırıl boyanmasına öncülük etti. Elbette bunları yaparken çevreden sert direnişler de gördü. Köydeki kemikleşmiş yapıyı kırmak için bizzat kendisi çalıştı, yolları süpürdü, duvar ördü. Köylünün öğrenip bilinçlenmesi için yaparak, yaşayarak destek oldu. Bu çalışmaların sonucunda beş tanesi kadın girişimcilerin sahip olduğu altı işletme Caferli'de hizmet vermeye başladı. Artık gelenekselleşen Güz ve Çevre festivali düzenlenmeye başladı. Artık evler doğal yapıya uygun yapılmaya, ona göre düzenlemeye başladı. Daha köyün girişinde köye bir kadın eli değdiği anlaşılmaya başladı.

Nazlı Hanım Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği'nin yanı sıra Kuşadası Kadın Platformu ve gibi oluşumlarda da yer aldığı için başlattığı çalışmalar kısa sürede ses getirebiliyor. Kendisinin tek istediği yerel yönetimin kendisinin yanında olması. Eğer bu desteği alabilirse Caferli tam anlamıyla kırsal kalkınmanın bir örneği olarak Kuşadası turizmine az da olsa katkıda bulunabilecek bir yer haline gelebilir. Caferli'nin festivallerin yapıldığı, eğitim çalışmalarının düzenlendiği, kültür sanat etkinliklerinin doğal ortamlarda gerçekleştiği bir yer olması için gayret eden Nazlı Deniz Kuruoğlu'un çalışmalarında başarılar diliyor, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in de bu çalışmalara destek vermesini bekliyoruz.

"Yardımlaşma ve dayanışma, bir toplumun gelişmesi için güzel vesiledir." (Arthur Kesler)