Buna rağmen halkın en fazla merak ettiği AK Parti’nin içinden çıkan ve muhalefeti oluşturan 6’lı Masa’nın paydaşı diğer taraftan ilk kez kantara çıkacak olan iki parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin seçimlerde alacağı sonuçtur.

Bilinir, tanınır, medyada görünür olanın siyasette halkın rızasını alarak başarılı olması hele iktidarı elde etmesi her partiye nasip olmaz.

Ankara ve İstanbul’un havası bu anlamda çok yanıltıcıdır. Çoğu siyasetçiyi ve bürokratı biraz da çevresinin teşvikiyle havaya sokar, aldatır.

İş Anadolu’da taşrada teşkilatı kurmaya gelince o partiyi kervana sokmanın göründüğü kadar kolay olmadığı ortaya çıkar.

Anadolu siyasetinin külünü yutmayan,, siyasete paraşütle tepeden inen elit siyasetçiler bu gerçeği pek bilmezler.

O nedenle bu gün aktif olan 120 partinin taşraya yabancı çoğu kurucusu kurdukları partinin il ya da ilçe başkanlıklarını mevki, makam bahşetmek olarak görürler.

Boylarının ölçüsünü ilk seçimde sandıkta aldıktan sonra da ayıkırlar ve bahaneyi de vatandaşa bulurlar.

Hâlbuki taşrada il ya da ilçe başkanlığı yapmak hele de güçlü iktidarların psikolojik, ekonomik ve bürokratik tam saha preslerini hissettirdikleri dönemlerde Ankara ve İstanbul’dan göründüğü kadar kolay değildir.

Adama at da aldırırlar eşek de…

Doğru Yol Partisi’nde Yenipazar İlçe Başkanlığı ve uzunca bir süre İl Genel Meclisi Üyeliği yapan Müfit Kasım Bayraktar’ın anlattığı başlarından geçen bir olay bu işin taşrada yeni kurulan bir partiyi örgütlemenin zorluklarını anlatması bakımından hayli ilginçtir.

Bilindiği üzere 12 Eylül İhtilalı siyasi partileri kapatmış 1983 milletvekilliği seçimlerine Milliyetçi Demokrasi Partisi(MDP),Halkçı Parti(HP) ve Anavatan Partisi’nin(ANAP) katılmasına izin vermiş, diğerlerinin kuruluşunu veto ederek seçime katılmalarını engellemişti.

Seçimlerde çoğunluğu elde ederek iktidara gelen Turgut Özal’ın genel Başkanlığını yaptığı Anavatan Partisi de sağdan bilhassa Süleyman Demirel’in liderliğini yapacağı yeni kurulan DYP’nin teşkilatlanmaması için mahalle baskısı uyguluyor, vatandaş da haliyle bu partiye kurucu olmaktan çekiniyordu.

Böyle bir ortamda kurucu üye bulmak için DYP’liler geceleri meyhane kapılarında nöbet bile tutarlar.

Bu zorlukları yaşarken bir gün tesadüfen karşılaştıkları geçimini arabacılık ve atla çift sürerek temin eden, siyasetle de pek ilgilenmeyen bir vatandaşa kurucu üyelik teklif ederler.

O da karşılığında geçim kaynağı atının öldüğünü o konuda kendisine yardımcı olmaları durumunda partiye kaydolabileceğini söyler.

Müfit Kasım Bayraktar isteği yerine getirir ve böylece Yenipazar DYP teşkilatı kurulur.

Fakat aradan fazla zaman geçmeden o vatandaşla karşılaştıklarında atın öldüğünü öğrenince partiden istifa etme ihtimaline karşı partide tutabilmek adına atın yenisini alır.

Burada olduğu gibi siyasetteki tam saha pres hadisesi son kırk yılın bir siyaset gerçeği değildir, geçmişi 1946 çok partili döneme geçiş yıllarına kadar gider.

 Bu da bize gösteriyor ki, güçlü iktidarların olduğu her dönemde yeni kurulan bir siyasi partinin teşkilatlanması zor olmuştur.

Ancak 1950.1964.1983 seçimlerinde görüleceği üzere her mahalle baskısı aksi yönde sonuçlanmıştır.

Yeni bir partinin teşkilatlanması aşamasında karşılaştığı zorlukları müstafi Zafer Partisi Aydın kurucu il başkanı Cem Akbudak da ifade etti ve “ilçeye bir kişiyi kurucu yapmak için Aydın’dan üç kez Karacasu’ya gitmek zorunda kaldım, buna rağmen başarılı olamadım” dedi.

AK Parti kuruluş yıllarımda mesela Yenipazar, Karpuzlu gibi küçük ilçelerde teşkilat kurmada zorlandı. DEVA Partisi il kongresi yapabilmenin Aydın’da yeter sayı en az 6 ilçede teşkilatını henüz kurabilmiş değil.

Örneklerde de görüleceği üzere Aydınlı her halde biraz daha sağlamcı olduğundan olacak ilk kuruluş aşamasında yeni partilere karşı biraz daha temkinli davranıyor.

Konuyu sorduğum DEVA Partisi İl Başkanı Meltem Gürler vatandaşın temkinli yaklaşımını kabul etmekle beraber “ Biz teşkilat kuracak olan üyelerimizde gönüllü ve istekli olmayı doğru buluyoruz ve bilhassa kadınlarımızın bu konuda öne çıkmasını istiyoruz,” dedi.

Buna rağmen halkın en fazla merak ettiği AK Parti’nin içinden çıkan ve muhalefeti oluşturan 6’lı Masa’nın paydaşı diğer taraftan ilk kez kantara çıkacak olan iki parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin seçimlerde alacağı sonuçtur.

Bir görüşe göre anket ölçümlerinde kararsız olarak görünen seçmenin büyük çoğunluğu “gizli seçmendir” yani aslında her ne kadar kararsızım dese de mahalle baskısı veya her hangi bir nedenden ötürü kanaatini açıklamadan çekinen kararlı seçmendir.

Bunlardan tercihlerinde ekonomiyi önceleyen genç ve seküler kesim DEVA Partisine, İslamcı ve gelenekçi kesim ise Gelecek Partisi’ne daha yakın duran kitledir.

Ancak toplumda hangi partinin ne oranda rıza oluşturabildiğini sandık gösterecektir. Bunu biraz da belirleyecek olan tek tek partilerin olduğu kadar 6’lı masanın işsizlik, enflasyon, refah seviyesinin artırılması, adaletin sağlanması, demokrasi, hak ve özgürlükler gibi günümüzün eksikliği çekilen konularında halka sunacakları makul ve mantıklı çözüm önerileridir.

Konuyu Aydın teşkilatını ziyaret için gelen ve yerel basınla bir kahvaltıda bir araya gelen DEVA Partisi milletvekili Mustafa Yeneroğlu’na sorduğumuzda kendilerinin mesela tarım, enerji, işsizlik, KHK Mağduriyetleri Eylem Planı benzeri her konuda partilerinin görüşlerini ve çözüm önerileriyle ilgili düzenledikleri raporları kamuoyuyla paylaştıklarını ve teşkilatlara gönderdiklerini söylemekle yetindi.

Yine bir soru üzerine erken seçim beklemediklerini bu iktidarın seçimleri 2023 de zamanında yapacağını söyledi. Ayrıca 6’lı masanın geçen pazar ki (29 Mayıs) toplantısında aldıkları kararların bir manifesto niteliğinde olduğunu da sözlerine ekledi.i.

Yeri gelmişken söyleyelim 2015 seçimlerinde AK Parti’den milletvekili seçilen aynı zamanda eşi Karacasulu olması nedeniyle Aydın’ın eniştesi olan eski AK Parti MKYK üyesi Mustafa Yeneroğlu gördüğü yanlışları her ortamda çekinmeden eleştirebilen bir milletvekiliydi.

Mesela o Yeni Zelanda’da bir Cuma namazında iki camiye yapılan silahlı saldırıda ölen 51 Müslüman’la ilgili görüntülerin AK Parti mitinglerinde gösterilmesine karşı çıkmıştı.

(Hatırlanacağı üzere 15 Mart 2019 Cuma günü Yeni Zelanda’nın Christchuveh kentinde bulunan iki camide namaz kılan Müslümanlara Breuton Torrent adındaki saldırganın açtığı ateş sonucu 51 Müslüman ölmüş 49’u da yaralanmıştı. Saldırı sonrası Yeni Zelanda başbakanı Jacinda Andern bütün Müslümanlardan özür dilemişti)

Mustafa Yeneroğlu hukuki meşruiyeti olan ancak siyasi meşruiyetini yitiren bu hükümetin hayat pahalığı ve işsizlik başta çözüm üreteceğine dair güven vermediği için gençlerin büyük çoğunluğunun dönmemek üzere gözlerinin dışarıda olduğunu söyledi.

Soruna çareyi de bütün detaylarıyla hazırladıkları Yüksek Öğretim Eyle Planı’nda açıkladıklarını anlattı.

Kendisine bulunduğumuz masada tesadüfen tanıştığımız oğul Yusuf Yeneroğlu’nun da mı gözü dış ülkelerde sorumuza Yeneroğlu verdiği yanıtta "Bir yıl sonra dışarı gitmek istediğini söylüyor." dedi.

Sonuç olarak DEVA Partililer her ne kadar Aydın’da teşkilatlanma yavaş seyrediyor olsa da vermek istedikleri mesajların kamuoyu tarafından satın alındığı ve iktidarın her türlü engellemelerine rağmen AK Parti’nin kalesi, Gaziantep’te düzenledikleri coşkulu ve bir o kadar da kalabalık mitingin bunun bir göstergesi olduğu görüşündeler.