Demem o ki, artık Aydın’da karnını doyuranın, Afyon’da, Ankara’da kahvesini yudumlayarak vekilliğin tadını çıkarma, konforunu yaşama dönemi geride kaldı.

Aydın AK Parti’de aday adayı bolluğu vardı. Belli ki, bazı partililer bir ahde vefa örneği olarak konuştuğumuz partili gibi oldukça çetin geçmeye aday 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde partilerine sahip çıkma adına elini taşın altına sokma gereği duymuş.

Konuştuğumuz bu partide geçmişte önemli görevler üstlenmiş bir aday adayı “ben bir duruş sergilemek için aday adayı oldum” diyerek partiye sahip çıkma niyetini açıkça belirtmiş oldu.

Siyaseti yakından gözleyen bazı gözlemciler bu aday bolluğu “kaliteyi yok ediyor” nitelemesi yapsalar da son sözü sandıkta vatandaş söyleyeceğine göre kullanacağı oyla hangi partinin listesi daha kaliteli, hangisinin daha vasat gerekli ayıklamayı da yapacaktır.

O konuda ‘Anadolu İrfanı’na’ güvenmek gerekir. Ayrıca çok aday adayı ile seçime girmenin bir parti için çok milletvekili çıkaracağı anlamına gelmediği de bilinen bir gerçektir.

Bunu belirttikten sonra asıl konumuz aday adaylarına gelecek olursak seçim öncesi genç bir yönetim oluşturan il başkanı Gökhan Ökten yönetimine paralel olarak aynı yenilenmenin aday adaylarında da söz konusu olduğu görülüyor. Aday adaylığı için çoğunluğu genç 49 başvuru olmuş.

Kimler kısaca hatırlatalım:

Ali Köse engelli kontenjanından aday adayı… Nazilli’den… İkinci tercihi Denizli… Gökberk Görgülü, gençlik kolları başkan yardımcısı… ADÜ’de öğrenci.

Mesut Ulutaş, gençlik kolları… Hümeyra Ege, kadın kolları başkan yardımcısı… İlhan Ayaz, 1 tercihi Aydın, 2. tercihi İstanbul 2. Bölge…

Bilinen bir isim Mustafa Savaş, milletvekili… Hüseyin Çobanoğlu, Nazilli… Emekli memur… Mehmet Mert Türk,1.tercihi Aydın, 2.tercihi Ankara 1.Bölge… Mehmet Aydemir, Avukat, partinin tozunu yutmuş, eski il yönetim kurulu üyesi… Ömer Kaya, 1.tercihi İstanbul 1.seçim Bölgesi, 2.tercihi Aydın.

Sultan Karaoğlanoğlu, 1.tercihi Denizli, 2.tercihi Aydın, Gülsel Şahin 1.tercihi Aydın 2. tercihi Ankara 2. Bölge…Ziyattin Kaya, namı diğer Simitçi Ziya Söke…Abdullah Okan Akar. 1.tercihi Aydın, 2.tercihi İstanbul 3.Bölge.

Levent Sabancı, Efeler… Emlak danışmanı… M. Menderes Eşiyok Çine… Gelecek vadeden, genç bir iş insanı… Metin Ertürk, bir yerel yönetim uzmanı…4 dönem Pamukören, 2 dönemdir Kuyucak Belediye BaşkanıEngin Meriç, Efeler İş insanı… Hümeyra Usta, Eğitim uzmanı… İl yönetim kurulu üyesi.

Seda Sarıbaş, eski kadın kolları başkanı, yeni görevi AK Parti MKYK üyesi… Didim… Furkan Sezer, gençlik kolları yönetim kurulu üyesi… Emlak danışmanı… Doç.Dr. Mehmet Umut Tuncer, Eski Kültür Müdürü, akademisyen, ADÜ İletişim Fakültesi.

Tanıdık bir isim Rıza Posacı, milletvekili… Enes Şerif Varan, 1.tercihi İzmir 2.Bölge…2.tercihi Aydın… Rıdvan Eşin, Avukat, İş insanı, müteahhit… Muammer Özkul, BMW Üst düzey yöneticisi… Nazilli…1. tercihi Aydın…2. Tercihi İstanbul 3.Bölge.

Mahmut Yeşiltaş, 1.tercihi Aydın…2.tercihi Uşak… Mehmet Saki Oğuz, İş insanı… Söke…1. tercihi Aydın…2.tercihi Bitlis… Duygu Göğde, eski kadın kolları başkanı.

Bilinen bir sima Metin Yavuz, milletvekili,1. tercihi Aydın, 2.tercihi İzmir 1.Bölge… Hüsnü Elbir, eski Efeler ilçe başkanı… Fatma Şıvga, 1.tercihi Denizli, 2.tercihi Aydın… Yasemin Sarıçiçek, Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı… Nazilli… Mustafa Akıllı İş insanı… Söke.

Mehmet Arkun, mimar… Germencik… Demet Pilevneli, partinin yükseliş dönemi kadın kolları başkanı… Necmettin Esenlik, mimar, Nazilli… Sevilay Korkmaz, İlçe başkan yardımcısı… Söke.

Faruk Uludağlı, Eski gençlik kolları başkanı… Didim…1. tercihi Aydın… 2. tercihi Konya… Tanıdık bir isim daha Bekir Kuvvet Erim, milletvekili…1.tercihi Aydın, 2. tercihi İzmir 1.Bölge… Abdurrahman Öz, Avukat… Eski milletvekili… Yılların yöneticisi Ömer Özmen Avukat… Eski il başkanı.

Namık Yıldırım, Eski ilçe başkanı… Söke… Murat Gün, iş insanı… Nazilli…Mustafa Abak, Eski ilçe başkanı, avukat, Nazilli…Seda Kanat, 1. tercihi Aydın… 2. tercihi Kahramanmaraş.

Metin Erdem, güvenlikçi…1. tercihi Aydın… 2. tercihi, Bitlis… İsmail Serinkan, Mali müşavir… Nazilli… Ramazan Subaşı, Efeler… İş insanı… Müteahhit.

49 aday adayı arasında parti genel merkezi tarafından gerçekleştirilen “temayül yoklaması” Cumartesi günü (25 Mart) gerçekleştirildi Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl delegeler oylarını elektronik ortamda kullandılar.

Sonuçlar ise yetkililer dışında kimse tarafından bilinmiyor. Bilseler de değişen bir şey olmuyor. Çünkü yargı denetiminde yapılmadığı için sonuçlara uyma zorunluluğu bulunmuyor.

Eski milletvekili Mehmet Erdem’in de aday adayı olması bekleniyordu ama adı listede yer almayınca başvuruda bulunmadığı anlaşılıyor. Partililer yaptıkları yorumda büyükşehir başkanlığını hedefine koymuş olmalı, değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Metin Yavuz ve Bekir Kuvvet Erim’in 2. olarak İzmir 1.Bölge adaylığını tercihleri partililer tarafından Aydın’dan ümitlerini kestiklerine yorumlandı.

Öyle düşündülerse haksız da değillerdir. Çünkü Aydın’da bu seçimde vekillik aslanın ağzında değil karnında.

AK Parti için durum biraz daha zor. Çünkü bir taraftan içinden geçilmekte olan ekonomik darboğazın kitleler üzerindeki etkisi diğer taraftan depremin ve depremzedeleri perişan eden kötü hava şartlarının millet üzerinde bıraktığı çarpan etkisi bu parti için seçimin sonucunu belirsiz hale getiriyor.

Aydın’da bu parti eski seçimlere göre, eğer iyi bir sıralama yapmazsa seçmenin kullanacağı stratejik oylarla bir önceki seçime göre kayıp/lar verebilir ki, bu gerçek her parti için geçerlidir.

Çünkü hesap meydanda… AK Parti, CHP, İYİ Parti, baraj sınırında MHP ve baraj yüzde 7’ye düşünce eski oylarını alırsa HDP’nin de milletvekili çıkarması gündeme gelir. Beş partinin paylaşacağı milletvekili sayısı ise yalnızca sekiz…

Eğer AK Parti yeterince çalışmayan milletvekilleri ya da dar gelirli, çiftçi ve üreticiye yabancı adaylarla seçmen karşısına çıkarsa işin başında bir ya da iki eksikle seçime girmiş olur.

O takdirde aralarında oy geçiş genliği bulunan MHP ülkücü geçmişi olan bir partiliyi birinci sıra adayı yaparsa bir milletvekilini AK Parti bu partiye hediye edebilir..

Aynı durum baraj sorunu yaşamayacak HDP için de geçerlidir. Eğer bu parti Doğu ve Güney Doğu kökenli seçmenin damarından girecek bir adayla seçmen karşısına çıkarsa AK Parti’nin de oy kaybetme ihtimali vardır.

Partilerin seçmenin bu şekilde stratejik oy kullanmasının önüne geçmek için listeleri hazırlarken, her kesim için rıza oluşturabilecek adaylarla seçmen karşısına çıkmaları gerekiyor.

(Seçmenlerin en çok oy verdikleri partiyi ya da adayı cezalandırmak amacıyla başka bir partiye oy vermesine stratejik oy kullanma davranışı adı verilir.)

Demem o ki, artık Aydın’da karnını doyuranın, Afyon’da, Ankara’da kahvesini yudumlayarak vekilliğin tadını çıkarma, konforunu yaşama dönemi geride kaldı.

Artık düğün dernek gezmekle, cenaze evine taziye ziyaretiyle siyaset yapmış gibi görünmek Aydınlının derdine deva olmuyor.

Çünkü Aydın eski Aydın değil. Yıllık Yurtiçi Gayri Safi Milli Gelirde Türkiye ortalamasını 20 bin TL geriden takip ediyor.

Bunun ne anlama geldiği açıktır. Aydın çiftçisi, üreticisi ektiğinin, diktiğinin ve yetiştirdiğinin karşılığını alamıyor, demektir.

Diğer bir gerçek vardır ki o da Aydın seçmenin kontenjan adayına oldum olası karşı olmasıdır. Bunun örneği Zeynep Karahan Uslu’nun Aydın’dan aday yapıldığı ve AK Parti’nin iki milletvekiliyle yetinmek zorunda kaldığı 7 Haziran 2015 seçimlerinde yaşandı.

Demem o ki her parti için 14 Mayıs seçimi Aydın’da sürprizlerle dolu bir seçim olacak, başta da AK Parti…