Karaçakal köyünün simgesi haline gelen ve ‘Koca Meşe’ olarak bilinen 600 yaşındaki meşe ağacı, Yenipazar ve Karaçakal Yörükleri Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin müracaatı üzerine 2009 yılında Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gereken Anıt Ağaç olarak tescillendi. Tescilin ardından Koca Meşe’nin tarihiyle ilgili her hangi aydınlatıcı belgenin hazırlanmaması ve ağacın etrafının düzenlenmemesi yıllar sonra gelen tescille ümitlenen köylülerin umudunu kırdı.

Karaçakal köyünde doyup büyüyen ve daha sonra İzmir’de emekli olduktan sonra baba ocağına dönen Nevzat Arslan, “Koca Meşe bizim dedelerimizden duyduğumuz ve onlara da dedelerinin anlattığı önemli bir mirasımızdır. Yenipazar ve Karaçakal Yörükleri Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği’nin girişimleriyle 600 yaşında olduğu ifade edilen Koca Meşe, Anıt Ağaç olarak ilan edildi. Alınan bu kararla hepimiz sevindik. Ancak tescilin ardından ağaçla ilgili aydınlatıcı bilgi içeren levha ve çevre düzenlemesinin halen yapılmaması bizleri üzüyor. Karaçakal köyü sakinleri olarak biz Koca Meşe’ye sahip çıkılmasını istiyoruz. Gerekli düzenleme yapıldığı takdirde bu 6 asırlık ağacı görmek isteyenlerin köyümüze geleceklerini düşünüyoruz” dedi.

KOCA MEŞE’NİN TESCİL ÖYKÜSÜ
Karaçakal köyünde bulunan ‘Koca Meşe’, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 15 Mayıs 2009 tarih ve 2108 sayılı kararıyla ‘Anıt Ağaç’ olarak tescil edildi. Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Yenipazar Kaymakamlığı’na gönderdiği yazıda Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarının Tespit-Tescili Hakkındaki Yönetmelik gereğince Koca Meşe’nin tescilinin ilanen duyurulması istendi. Ayrıca Koca Meşe ile ilgili tapu kütüğünün beyan hanesine ‘Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı’ olduğuna dair kayıt konuldu.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg