Aile sisteminde yaşanılan her şey kollektif hafızamızda kayıtlıdır, ve bu kayıtlar; bazen bolluk bereket akışımızın tıkanmasına , bazen ilişkilerimizde sorun yaşamamıza, bazen hak ettiklerimizi almamıza ve hatta hastalıklarımıza neden olabilir.

Ve bizler aslında bize ait olmayan kaderi yaşayıp dururuz,
Ta ki onları fark edip dönüştürene kadar..

Aile sisteminde dengesi bozulan dinamikler her zaman dengeye gelmesi için dinamikler yaratır. Asıl amaç aslında yaşanan her ne ise onu kabule geçmektir. Lakin acıya tutunan genlerimiz ile kollektif hafızamızdaki bu kayıtlar nesiller boyu şiddetini artırarak karma/travma deyimleri ile nesiller boyu, görünür oluncaya kadar yaşanmaya devam eder. (Kişiler yaşadığına bir anlam veremeden bu kaosun içinde kurbandır aslında)



Peki nedir bu dinamikler?

Başınıza sürekli aynı şeyler geliyorsa, içinden çıkamadığınız bir durum varsa, sağlık, ekonomi, aile ilişkileri gibi hayatınızın bir ya da birden çok alanında sorunlar yaşıyorsanız belki de şifalanması gereken atalarınızdan miras kalan kayıtlardır.


 

Nesil atalarımız geriye doğru bizim bu günkü yaşamımızı yani neredeyse tüm hayatımızı etkiler ve bu 7-14 nesil hem anne hem de baba tarafındaki atalarımızın hepsinin ahlakı, özü, karakteri, aldığı ahlar, beddualar, yaptıkları zulüm, hastalıkları, duygusal kilitlenmeleri, zekaları, iyilikleri epigenetik yoluyla nesilden nesle, süzülerek bizlere kadar gelir ve bizim nefsimizin ahlakımızın temelini oluşturur.

Atalarımızın sorumluluğunu almadığı her eylemin, kilitlenip kalmış, olayların duyguların dönüşümü için;

Aile diziminde sevgiyle bu dönüşüm sağlanır.


 

Kişinin özel hayatında yaşadığı olumsuzluklar, ailevi problemler, ailede meydana gelen göç hikayesinden vb. kaynaklanmaktadır. Aile bireylerinin geçmişinden gelen sorunlar, soy ağacında meydana gelen ve aile sistemine darbe vuran bazı travmatik ana olayları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Cinayet

  • İntihar

  • Ani ölümler

  • Kandırılma/ihanete uğrama

  • İstenmeyen ilişki

  • Terk edilme durumu

  • Dışlanma

  • Tecavüz, taciz

  • İşkence görme

  • Boşanmalar

  • İstenmeyen gebelik

  • Bebeği kaybetme

  • Kürtaj

  • Başka bir aileye verilme

  • Doğuştan oluşan zihinsel ve bedensel problemler

  • Sırlar, AH’lar ve yeminler

Örnek verecek olursak; bir adam sevgilisi tarafından ihanete uğramıştır. Ardından farklı biriyle yuva kuran adamın bir de çocuğu dünyaya gelmiştir. Adamın içinde bulunduğu bu yoğun, keder dolu deneyim farklı bir kadın tarafından yapılmış olsa bile çocuğa geçmektedir ve çocuk hiçbir zaman karşı cinsine güvenemez, hep şüphe duyar ve benzer dinamikte ilişkiler yaşar. Ya da kariyerinde sürekli kazık atacak insanları hayatına çeker ve kaybetmeyi bilmeden seçer.

Aile Dizimi Ne İşe Yarar? Kimler Aile Dizimi Yaptırabilir?

Hayatınızda tekrar eden rutine bağlamış duygu, davranış ve deneyim sorunları varsa bunun nedeni aile kök sisteminize bağlı olabilir. Aile dizimi başarılı bir şekilde uygulandığında kişinin kendi duygusal deneyimleriyle atalarının deneyimleri arasında bağ kurulmasını sağlar.

Kuşaklar boyunca aktarılan davranışlar ve kötü deneyimler kişilerin hayatında fark etmedikleri çözümsüz döngüler oluşturabilir. Aile dizimi bu sorunların aile bağlarını çözümleyerek nedenlerini bulup, üstesinden gelmeyi sağlayan bir arınma, ayrışma yöntemidir. Bilimsel olarak genetikle aktarılan özellikler gibi çevresel ve davranışsal deneyimlerin de aktarımı söz konusudur.

Aile diziminde, aile bağlarının kodları çözülmeye çalışılır. Hangi atalardan hangi sorunların devralındığı ortaya çıkarılır. Kişi daha mutlu, huzurlu bir yaşam yaşamak için aile köklerinden gelen sorunları keşfederek çözebilir. Rutin olarak aynı sorunları yaşayan ve hayatı olumsuz etkilenen herkes aile dizimi yaptırabilir. Aile dizimi hayatınızda çözemediğiniz ve tekrar eden duyusal, davranışsal sorunların nedenlerini köklerinizde aramak için harika bir yoldur. Atalarınızdan miras aldığınız kötü davranış, deneyim ve travmaları aile dizimi ile keşfederek çözümleyebilirsiniz.

Aile Dizimi Nasıl Uygulanır?

Bert Hellinger, aile dizimi uyulama biçimini oluştururken Afrika yerlilerinin kültürlerinden ilham almıştır. Afrika yerlileri Zulu’ları gözlemleyen Hellinger, yerlilerin bir ateş etrafında toplanarak sorunlarını çözmeye çalıştıklarını görmüştür. Yerliler ataların onurlandırarak iyileşmeyi, dönüşümü sağlıyorlardı. Buradan yola çıkarak Hellinger, aile diziminin, temellerini oluşturmuştur.

Aile diziminde temel yaklaşım aile bağlarını canlandırma yoluyla yeniden keşfetmektir. Uygulama, seans alan kişi ve onun aile bireylerini temsil edecek kişilerden oluşan bir gurupla yapılır. Aile diziminde konumlandırma önemlidir. Seans alan kişi, aile fertlerini gurupta bulunan insanlarla eşleştirir.  Aile fertleri olarak konumlandırdığı kişiler konumlandırıldıkları rollere girer. Aile dizimi uzman bir danışman eşliğinde gerçekleştirilir. Danışman dizim uygulamasına rehberlik eder. Kişinin diğer aile fertleriyle duygusal ve davranışsal ilişkileri canlandırılır.     Uygulama seans alan bireyin aile fertlerini canlandıran bireylerle bilgi akışında farkındalık kazanması üzerinden ilerler.

Doğduğun an, bir kaderle doğar ve bu sınavları yaşamak zorunda kalırsın.

Bunların sana ait olmadığının farkına vardığın an;

Yepyeni bir kaderi yaşamaya başlarsın.

Neyi neden yaşamayı seçtiğini bilmek öğrenmek istersen, sen de deneyimleyebilirsin.