MHP’deki aday sıralamasında genel beklenti- hepsi aynı kalitede olması arzu edilir- özellikle birinci sıra adayının şahsi oyu olan, çamaşırı temiz, cemaziye’l evveli düzgün, Aydın için hikâyesi olan genç ve enerjik aynı zamanda bu camiada sevilen bir adayın yer almasıdır.

Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi savunulurken parlamenter sistemin hükümet krizlerine neden olan koalisyonlara vurgu yapılmıştı ve getirilmek istenen sistemin hem siyasetin hem de devletin önünü açacağı iddiası ileri sürülmüştü.

Ama uygulamada söylendiği gibi olmadı. Çıta demokratik sistemde bir partinin aşması oldukça zor, (50+1) yükseğe konunca büyük partiler iktidar olmak küçükler de ayakta kalabilmek için aralarında ittifak kurmak ya da kurulu bir ittifakın bir paydaşı olmak mecburiyetinde kaldılar.

Bu modelde seçmeni konsolide edebilmek için siyasetçinin dilini sertleştirmesi insanları kamplaştırdı ama bunun yanında bir faydası da parlamentoda temsil gücünü artırmak oldu.

Eğer ittifaklar olmasaydı söz gelimi BBP, TİP gibi küçük partiler kendilerine oy verenleri Meclis’te temsil imkânı bulabilirler miydi?

Günümüze kadar AK Parti öncülüğünde Cumhur İttifakı, CHP’nin başını çektiği Millet İttifakı söz konusuyken bu seçime HDP öncülüğünde Emek ve Özgürlük İttifakı ve Zafer Partisi merkezli Ata İttifakı da katılacaklar ve kendilerine oy veren kitleleri Meclis’te temsil edecekler.

Şüphesiz bu durum demokrasi adına olumlu bir gelişmedir.

Kurulan ittifaklardan adeta ruh ikizi gibi en uyumlu olanı Cumhur İttifakı partileri AK Parti ve MHP oldu. BBP de bu birlikteliğe uyması sonucu bir sorun yaşanmadı.

Ancak 6 Nisanda yürürlüğe giren yeni seçim yasasıyla küçük partilerin ittifaktan doğan avantajları hayli tırpan yedi.

Partiler bu dezavantajlı durumu aşabilmek, küçük partilerin tek başına girdikleri takdirde milletvekili çıkarmaya yetmeyecek oylarının çöpe atılmasının önüne geçebilmek için arayış içine girdiler.

Bulunan formüle göre ittifak partilerinden milletvekili çıkaramayacak olanlar seçim bölgelerinde liste çıkarmak yerine 2018’de Saadet Partisi’nin CHP listelerinden seçime girdiği gibi güçlü olan partiyle liste ittifakı yapacaklar, böylece oyların telef olmasının önüne geçilmiş olacak.

Aralarında uyum sorunu yaşamayan AK Parti ve MHP’nin de bazı illerde Hibrit Modeli adı verilen liste ittifakı yapacakları ve bunun içinde Aydın’ın da olacağı bekleniyordu.

BBP çok istemesine rağmen bu modele MHP yanaşmadı. Bunda da seçmeninin oy verebilmesi için üç hilal amblemini görmek istemesi etkili oldu.

Bir diğer etken de MHP’nin aday çıkarmadığı seçim bölgelerinde İYİ Parti’nin Ülkücü gelenekten gelen bir aday çıkarması halinde MHP seçmeninin AK Parti yerine İYİ Parti^ye oy verebileceği ihtimalidir.

Diğer yandan DEVA Partisi, Memleket Partisi gibi yeni partilerin amblemleriyle girdiği bir seçime yarım asrı aşkın bir geçmişi olan MHP’nin başka bir partinin şemsiyesi altında seçime girmesinin Ülkücü camiada rahatsızlık yaratacağı hesapları yapılmış olmalı.

Bu kararlılığın bir sonucu MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız Haber Türk’ten Muharrem Sarıkaya’nın bildirdiğine göre(4 Nisan) 87 seçim çevresinde milletvekili aday listelerinin 9 Nisan’da dolacak süresi beklenmeden 7 Nisan Cuma günü YSK’ya teslim edileceğini belirtti.

87 seçim çevresinden biri olan Aydın’da da MHP’yi Meclis’te temsil etmek için 20 aday adayı başvurusu olmuş:

Aydemir Durmuş, Ortaokul mezunu… Güvenlik görevlisi… Burak Pehlivan, Üniversite mezunu… İş insanı… Burhan Uçaş, mezuniyeti üniversite… Emekli öğretmen… Cemil İşler, Üniversite mezunu… Şehir plancısı…

Cengiz Ataseven, mezuniyeti ilköğretim… Marangoz… Çetin Durmaz, Üniversite mezunu… İş insanı… Deniz Debboylu, eski milletvekili… Üniversite mezunu… Psikolog… Ebubekir Karakaş, Üniversite mezunu… Emekli memur…

Etem Yeşilyurt, İlköğretim mezunu… İş insanı… Hakan Uzunova, mezuniyeti ilköğretim… Esnaf… Hüsniye Kozan, Yüksek lisans mezunu… Uzman fizyoterapist…

Kanat Ay Karul, Yüksel lisans mezunu… Ortopedik protez uzmanı… Mehmet Başar Satıcı, Yüksek lisans mezunu… Serbest meslek… Mehmet Güler, Lise mezunu… Memur…

Meltem Bölük, Üniversite mezunu… Eğitimci… Orhan Bayraktar, Üniversite mezunu… Emekli Öğretmen… Osman Gazi Cihangiroğlu, Üniversite mezunu…İş insanı…

Tamer Şengezen, Mezuniyeti Ön lisans… Ziraat teknikeri… Yusuf Keremit, Üniversite mezunu… Emekli öğretmen… Zafer Keskin, Üniversite mezunu… İş insanı…

Listenin geneline bakıldığında bazı aday adayları sanki “partiye sadakat zor günlerde belli olur,” düşüncesiyle aday adaylığına başvurmuşlar.

Aydın kamuoyu İl Başkanı Haluk Alıcık’ın da aday olacağı beklentisi içersindeydi ama adı aday adayları arasında yer almadı.

Bunlardan sekizi seçmenden onay almaları durumunda MHP’yi Aydın adına Meclis’te temsil hakkı kazanacaklar, gerisi elenecekler “nasip gelecek seçimlere” diyecekler.

MHP Aydın’da 2018 seçimlerinde milletvekilliğini az bir oyla ittifak ortağı AK Parti’ye kaptırmıştı. Birinci sıra adayının itirazları sonucu değiştirmeye de yetmemişti.

2018 seçim sonuçları ölçü alındığında MHP’nin bu seçimde milletvekili çıkarması zor gibi görünse de imkânsız da değil. Kaldı ki, her seçim yeni bir başlangıç demektir.

Hangi partinin ne kazanacağını ve kaybedeceğini biraz da o günün seçim ortamı ve bir önceki seçimde nasıl kazanıldığının ya da kaybedildiğinin sağlıklı analizinin yapılıp yapılmadığı belirler.

MHP’nin bu seçimde alacağı oylarda iktidarın büyük paydaşı AK Parti ile ortak bir kaderi paylaşacak gibi görünüyorlar. Demek istediğim oylarında düşüş olursa bu kayıp her ikisinde de olacaktır.

Eğer aday sıralamasında Ülkücü gelenekten gelenlere öncelik verirse duygudaşlık anlamında birbirine bağlı bu kitledeki üç hilal bağımlılığı MHP’ye beklediği vekilliği kazandırabilir.

Sıralama 2018’deki gibi “olursa olur, olmazsa ne gam” düşüncesini yansıtırsa bu olasılılığın gerçekleşme şansı imkânsız denecek derecede zordur.

MHP’nin milletvekili çıkarmasına yardımcı olacak diğer bir etken de AK Parti’deki olası liste küskünleridir.

Eğer AK Parti’de seçilebilecek sıralardaki adaylar parti tabanında karşılığı olmayanlardan belirlenirse o takdirde MHP’ye gün doğar.

Bunun tersi bilindiği üzere 2018’de MHP’de yaşandı ve onun kazanacağı milletvekilini AK Parti kapmıştı.

Kazanmasında düşük de olsa bir ihtimal de tıpkı AK Parti’deki gibi İYİ Parti’deki küskünlerden MHP’ye oy gelmesidir.

Velhasıl MHP’deki aday sıralamasında genel beklenti- hepsi aynı kalitede olması arzu edilir- özellikle birinci sıra adayının şahsi oyu olan, çamaşırı temiz, cemaziye’l evveli düzgün, Aydın için hikâyesi olan genç ve enerjik aynı zamanda bu camiada sevilen bir adayın yer almasıdır.

Aksi takdirde bu partinin işi zor görünüyor.