Ağrı'da yaşayan Ayşen-Hamit Işık çiftinin 15 çocuğundan 9'uncusu olarak dünyaya gelen Makbule Işık'ın nüfusa kaydı yaptırılmadı. Nüfus cüzdanı olmadığı için okula da gidemeyen Makbule Işık, evlilik çağına gelince ailesi tarafından Muş'un Bulanık ilçesinde yaşayan Hüseyin Aktaş'la dini nikahla evlendirildi. Bulanık'a gelin giden Makbule Işık'ın kimliği olmadığı için eşi Hüseyin Aktaş, resmi nikahı ikinci eşine yaptırdı. Makbule Işık'ın dünyaya getirdiği 6 çocuğu da nüfusta resmi nikahlı kumasının üzerine kaydettirildi. Hastalandığında kumasının ya da yakınlarının kimliğiyle tedavisi yaptırılan Makbule Işık, zor bir yaşam sürdü.

Ağabeyi Kemal Işık ile yeğenlerini ziyarete geldiği Ağrı'da, kimlik çıkarmak isteyen Makbule Işık'a nüfus kaydı olmadığı gerekçesiyle olumsuz cevap verildi. Diğer kardeşlerinin kimliğinin babası vefat etmeden önce çıkarıldığını anlatan Makbule Işık, büyük sıkıntılar çektiğini söyledi. Türkçe bilmediği için yeğeni Celal'in tercümanlık ettiği Işık, "70 yaşındayım. 6 tane çocuğum var. Kocam ile dini nikahla evlendik. Çocuklarım kocamın ikinci eşi olan kumamın üzerine kaydedildi. Ben istiyorum ki kimliğim olsun. Şimdiye kadar çok büyük sıkıntılar çektim. Hep kumamın ya da başkalarının kimliğini kullanmak zorunda kaldım. Kimliğim yok diye doktora gidemiyorum. Tedavi olamıyorum. Oy kullanamıyorum. Hiçbir şeyden faydalanamıyorum. Yaşayan bir ölü gibiyim. Varlığım ve yokluğum belli değil. Çocuklarıma annelik bile edemedim. Ben bir an önce kimliğimin çıkarılmasını istiyorum. Çocuklarımın kimliğinde anneleri olarak benim ismim yazılsın istiyorum" diye konuştu.

9'u kız, 6'sı erkek 15 çocuklu bir ailenin evladı olduğunu anne adının Ayşen, baba adının da Hamit olduğunu söyleyen Makbule Işık, bütün bunları anlatmasına rağmen kendisine kimlik verilmediğini belirtti.