Belediye Başkanı Yüsran Erden’le yapmak istediklerini ve Yenipazar’ı konuştuk.

Sohbetimizde öne çıkan konu başlıklarından bazıları:

BİR:1960’lı yıllara kadar bu günkü Yenipazar Ziraat Bankası’nın bulunduğu yerde tek katlı belediye binası vardı.

Hemen bitişiğinde de çarşı esnafı ve ilçe halkının içme suyu ihtiyacını karşıladığı Çarşı Çeşmesi bulunuyordu.

Yerine yapılan bina sonucu yeri değiştirilen çeşme bir müddet sonra kaynağın kurumasıyla tarih oldu.

Musluklarından akacak Madran Memba suyuyla Çarşı Çeşmesi meydandaki parkta tarihi bir şadırvanla tekrar faaliyete geçirilecek.

Yeni çeşmenin mimarisinde biri Saraybosna’da diğeri de Yenipazar’ın kardeş şehri, nüfusunun çoğunluğu Boşnak Sırbistan’daki Novipazar’da bulunan tarihi Osmanlı Şadırvanı örnek alınacak.

Yeni Çarşı Çeşmesiyle böylece iki hatıra birden canlandırılmış olacak.

İKİ: Yenipazar’a marka şehir unvanı kazandıracak öğelerin başında ANAP eski milletvekili ve Bayındırlık Bakanı hemşerimiz Cengiz Altınkaya’nın belediye başkanlığı döneminde kente kazandırdığı Turgut Özal Parkı gelir.

Bu parkın da meydanın da estetiğini mevcut hükümet binası bozuyordu. Eski belediye binası ile hükümet binasının takası ile bu olumsuz görüntü son bulmuş olacak.

ÜÇ: Efe’nin Merkez Valisi torunu Kayhan Kavas’ın gayretleriyle açılan Yörük Ali Efe Müzesi’nin bahçesinde boş kapalı bir alan vardı.

Bu tür boş kapalı alanların tarihi yapıları ıssızlaştırdığı ise bilinen bir gerçektir.

Bu olgudan hareketle Yenipazar Belediyesi Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yaptığı protokolle bu mekânın işletme hakkını almış.

Bu mekânda belediyenin kendi ürünlerinden elde ettiği zeytinyağı ile kaldırımlarında bulunan turunçlardan yapılan turunç ekşisi başta hediyelik eşya ve diğer yöresel ürünler satılacak.

Ayrıca bu mekân Yenipazar Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifine de yeni fırsatlar doğuracak.

DÖRT: Yenipazar’da Osmanlı dönemine ait tarihi yapılar da bulunuyor. Bunların başında Donduran Beyler Kulesi ve Alhan Hanı ve Hamamı gelir.

Çoğu bu tür kültürel eserler tek başlarına bölgelerini bir çekim merkezi yapma gücüne sahiptir yeter ki, gerekli tanıtımı yapılabilsin.

Bu anlamda bizim tarihi zenginliklerimizi bu güne kadar yeterince değerlendirdiğimiz söylenemez.

Donduran Beyler Kulesi onlardan biridir.

Restorasyon programına alınmakla bu konuda ilk adım atılmış. Bununla birlikte entegre için Kule’nin bitişiğindeki Kestanelik Deresi ıslahı yatırım programına alınmış diğer taraftan belediye imkanlarıyla mahalle meydanı genişletilmiş.

Yine aynı programın bir devamı olarak beyaz balıkçılların ve leyleklerin bölgedeki tek konaklama yeri olan komşu mahalle Direcik’te tarihi Kulüp Kahvesi Kuş Müzesi için planlanmış.

BEŞ: Yenipazar’a girişte yapımı planlanan çadır ve karavan alanı Aydın’da bir ilk olacak.

ALTI: Sulama Kanalı’nın Hasan Ağa Kahvesi ile Muslu Kuyusu arası güney yolu sağlık parkuru, kuzey yolu ise servis yolu yapılacak.

Ayrıca Kır Camii bitişiğindeki taşınmaz kamulaştırılarak Muazzez Türüng evi haline getirilecek.

YEDİ: Vatandaşların ahırlarının bulunduğu bahçelerine ve ekip biçtiği tarlalarına ulaşım rahatlığı için ova yolları asfaltlama çalışmaları başladı.

Ayrıca Karacaören Mahallesine her biri 500 m2 60 parselden oluşan TKDK destekli ortak ahır yapımı gerçekleştirilecek.

Eğrilere, Karacaören, Paşaköy ve Hacıköseler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin yapacağı sağımhane ile de proje entegre hale gelecek.

SEKİZ: Gençlik, Spor Bakanlığı tarafından yapımı planlanan Motosiklet Kros Alanı Yenipazar’ın bir çekim alanı olmasına ayrı bir değer katacak.

DOKUZ: Ayrıca ilk dönemde açılan fakat eski yönetim tarafından kapatılan Kent Belleği Müzesi daha da zenginleştirilerek merkezde, belediyeye ait dükkânlarda tekrar açılacak.

ON: Yüsran Erden’in bir hayali de tarihi Savranoğlu Çırçır Fabrikasını kamulaştırarak sergilerin açılabileceği Bedesten haline getirmek ama bu günkü belediye imkânlarıyla mümkün değil.

On maddenin ortaya koyduğu ilk gerçek Yüsran Erden’in belediyeyi zamanın ruhuna uygun bir şekilde bir kalkınma ajansı gibi görüyor, olmasıdır.

Artık günümüz kentleri halkının refah payını artırmak için gerek kültürel zenginlikleriyle gerek gastromisiyle gerekse yarattıkları marka ürünleriyle aralarında kıyasıya yarış halindeler.

Yüsran Erden’in yapmak istediği de Yenipazar’ı BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da katkılarıyla bu yarışa sokmak.

İkinci olarak da geleceğin hikâyesini yazmak buna ütopya demek daha doğru olur.

Unutulmamalı ki, siyasetçinin birinci görevi bu tür ütopyalarla insanlara gelecek perspektifi kazandırmak, umut aşılamak, hayal kurdurmaktır.

Sorunlara çözüm üretmekten uzak kimlikler arasına sıkışmış günümüz siyaseti karşısında ütopyalara ve gelecek için hikâyelere her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

Gelecek hikâyesi olan siyasi aktörler zamanlarında hayallerinin hepsini gerçekleştirmeye belki vakti ve nakdi yetmeyebilir.

Ancak gerçek hikâyeler yarım kalmaz bir gün mutlaka bir tamamlayan çıkar.

Örnek oğul Ali Yörük’ün Yenipazar Belediye Başkanlığı döneminde(DP 1950-1955) temelini bile kazdırdığı hastaneyi de Madran Suyu projesini de gerçekleştirmek 40 yıl sonra Cengiz Altınkaya’ya nasip oldu.

Kaldı ki, Yüsran Erden marka kentin temelini 2014’de seçildiği birinci döneminde Yenipazar’a “sakin şehir” unvanı kazandırmakla, Hatıra Evi açmakla, Aşağı Dip Gölü Piknik Alanıyla zaten atmıştı.

O hem taşra hem de kent kültürüne aşinalığıyla Yenipazar’ı marka kent yapmada gerisini getirebilecek entelektüel bilgi ve donanımda bir başkandır.

Meğer ola ki, hayallerini ve hikâyelerini tamamlamaya Ali Yörük misali vakti ve imkânı yetmeye…

Ama geride bıraktıklarını Cengiz Altınkaya gibi bir tamamlayan mutlaka çıkacaktır.

Bunda kimsenin şüphesi olmasın…