İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, kış ayları ile birlikte gelen bulaşıcı hastalıklar konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bu aylarda görülen solum yolu enfeksiyonları ve döküntülü hastalıkların zaman zaman ciddi rahatsızlıklara neden olabildiğine işaret eden Tırpancı, özellikle anne babaların çocuklarına bu aylarda daha fazla özen göstermesini istedi.
Kışın havaların soğumasıyla birlikte birçok kişinin daha sık hasta olmaya başladığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, ani ısı değişiklikleri ve ortamda dolaşan virüslerin de etkisinin rahatsızlıklarda önemli rol oynadığını söyledi. Bu aylarda hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocukların geldiğinin altını çizen Tırpancı, “Kış aylarında daha çok damlacık enfeksiyonu ile hastalıklar bulaşmakta, mikropların havada asılması ve solunum yolu ile alınması sonucu bir çocuktan diğerine kolayca bulaşmaktadır. Bu zaman diliminde görülen solunum yolu enfeksiyonların başında nezle, grip, boğaz enfeksiyonu, zatürree, bronşit ve orta kulak intihabı geliyor. Kızamıkçık, kızamık ve suçiçeği kış aylarında görülen döküntülü hastalıklardandır. Hem viral hem de bakteriyel hastalıklar bakımından kalabalık ortamlara giren çocuklar risk altındadır. Bu nedenle risk grubundaki çocukların bu hastalıklara karşı aşılanması gerekiyor. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından rutin ve ücretsiz olarak yapılan difteri, boğmaca, kızamık, menenjit ve suçiçeği aşıları mutlaka takvimine uygun ve eskizsiz olarak yaptırılmalıdır” dedi.
Anne ve babaların çocuklarının yanında sigara içmeleri halinde bulaşıcı ve solunum yolu hastalıklarına karşı çocukların daha yatkın hale geleceğine değinen Tırpancı, çocukların kış aylarında dirençli olabilmeleri için vitamin yönünden zengin sebze ve meyveler ile beslemesi gerektiğini bildirdi. Kış aylarında çocukların kalabalık ortamlarda daha çok bulunduğu ve fiziksel aktivitelerini yeteri kadar yapamadıklarını hatırlatan Tırpancı, “Bu nedenle anne ve babaların çocukların enerji alımı ve kullanımı arasındaki dengeyi iyi ayarlaması gerekiyor. Aksi takdirde çocuklarımız kış sonu kilolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Obezite de kış aylarının zemin hazırlayacağı hastalıklar arasında unutulmaması gereken çağımızın ciddi bir sorunudur” diye konuştu.