Türkiye'ye AB üyeliği yerine “imtiyazlı ortaklık” öneren Almanya Başbakanı Angela Merkel'e karşılık Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle umut verici konuştu. Westerwelle, Türkiye ile müzakerelerin tam üyelik hedefiyle başlatıldığını hatırlatarak, “Ben burada Alman hükümetinin adına konuşuyorum. Kısa pantolonlu bir turist olarak konuşmuyorum” dedi.

“AHDE VEFA”YI EZBERLEDİ

Göreve geldikten sonra ilk kez Ankara'ya gelen Westerwelle ile Dışişleri Davutoğlu'nun görüşmesinde Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ön plana çıkarken, Alman Bakanın latince “Ahde vefa” anlamına gelen “pacta sund servanda” deyiminin Türkçe karşılığını sorduğu ve öğrendikten sonra sık sık “Ahde vefa” sözünü tekrarladığı öğrenildi.

STRATEJİK DİYOLOG BAŞLAYACAK

Görüşmelerinde geleceğe dönük güçlü bir perspektif oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Davutoğlu, “Bundan sonra yoğun bir istişare ve işbirliği mekanizmasının kurulmasına karar verdik. İkili, bölgesel ve AB gibi her alandaki konularda Türkiye ile Almanya arasında düzenli işleyen kapsamlı bir mekanizma kurulacak” dedi.

Westerwelle'nin ise konuşmasında, Türkiye'nin uluslararası alanda kilit bir konuma sahip olduğunu vurgulaması dikkat çekti. Westerwelle, “Biz Almanlar, verdiğimiz sözü tutarız. Ben açık bir şekilde Almanya Dışişleri Bakanı olarak söylüyorum. Türkiye'nin AB'ye bağlanması hususunda büyük bir menfaati vardır” diye konuştu.

Kısa pantolonlu turist değilim

Türkiye'nin reform sürecini sürdürmesi için teşvik ettiklerini söyleyen Konuk Bakan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in “tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık” önerisinin hatırlatılması üzerine ilginç bir benzetme yaptı. Alman Bakan, “Ben burada Alman hükümetinin adına konuşuyorum. Kısa pantolonlu bir turist olarak konuşmuyorum. Burada ne diyorsam ve hükümette ne kararlaştırıldıysa, o geçerlidir. Söz konusu olan, neticede neyin kararlaştırıldığıdır ve geçerli olan da budur” dedi./yeni şafak