Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Silivri Cezaevi"ndeki üçüncü yılına girdi. Tutukluluk süresi tartışma yaratan ve tek kişilik hücreye alınan Balbay"ın “makul süreyi” aştığı gerekçesiyle mahkemeye yapılan tüm tahliye talepleri reddedildi.
Balbay, 1 Temmuz 2008 sabahı Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara"da ODTÜ Sitesi"ndeki evinde gözaltına alındı, evinde kapsamlı bir arama yapıldı, bilgisayarına el konuldu. Susma hakkını kullanan Balbay, 5 Temmuz 2008 günü mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Ancak, 5 Mart 2009 Perşembe günü sabahı, Ergenekon soruşturması kapsamında ikinci kez gözaltına alındı. Balbay, 6 Mart 2009 günü çıkarıldığı mahkeme tarafından “hükümeti düşürmeye teşebbüs” suçlamasıyla tutuklandı. Balbay"ın bilgisayarından elde edildiği ileri sürülen günlükler ise tartışma yarattı.

9.5 ay sonra yaptı
İlhan Selçuk ve diğer Cumhuriyet gazetesi yazarları ve bazı komutanlar ile birlikte 2000-2005 yılları arasında askeri darbe planları yaptığı iddia edildi. Avukatı aracılığıyla bir açıklama yapan Balbay, kendisine ait olduğu ileri sürülen günlüklerle ilgili olarak, “Medyada tartışılan şekilde bir günlüğüm yoktur. Birbirinden farklı notlar montaj yapılarak birileri tarafından işlenmiş, yorumlar eklenmiş ve tahrif edilmiştir” açıklaması yaptı.
Balbay, 6 Mart 2009"dan bu yana Silivrin"de tutuklu ve “Hükümeti ve meclisi ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılanıyor. Tutuklandıktan 9.5 ay sonra savunmasını yapan Balbay"ın avukatlarının tahliye talepleri rededildi. Balbay"ın avukatları, müvekkillerinin “adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik haklarının” ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM"ye başvurdu.
Başvuruda, Balbay"ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle kendisine suç isnat edilmesinin mümkün olmadığı, tutuklamanın “makul süreyi” aştığı ifade edildi.