Nisan ayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) için yoğun bir gündem vaat ediyor. Enerji ve turist rehberliği alanlarında düzenlemeler içeren iki kanun teklifi, nisan ayında TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Ayrıca, yeni anayasa konusunda partiler arasında görüşmeler başlayacak.

Muhalefetin önerileri kabul edilmedi Muhalefetin önerileri kabul edilmedi

2paerrwwgkkgl7aehenzia.webp

Enerji ve Turist Rehberliği Kanun Teklifleri:

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğalgazın Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilmesini sağlayacak.

Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde ise yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenler, diğer mesleğe kabul şartlarını yerine getirmeleri halinde Türkçe turist rehberi olabilecek.

Üniversitelerin sanat tarihi ve arkeoloji bölümlerinden lisans mezunları için turist rehberliği eğitim programına katılma şartı aranmayacak. Seyahat acentelerinin, müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amacıyla bir işletmeye göndermeleri karşılığında, kendilerine veya yönlendirdikleri kişiye menfaat temin etmeleri halinde belgeleri iptal edilecek ve bunlar 5 yıl süreyle seyahat acenteliği yapamayacak.

Kripto Varlıklar ve Yeni Anayasa:

Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin de AKP tarafından nisan ayında Meclis Başkanlığı'na sunulması planlanıyor. Nisan ayında TBMM'de yeni anayasa çalışmaları kapsamında ilk görüşmelere başlanması bekleniyor.
Yeni anayasa yapma sürecinde, Meclis'teki tüm siyasi partilerden anayasada hangi başlıkların yer alması gerektiğine dair görüş alınması ve genel bir çerçeve belirlenmesi planlanıyor.