Aydın"ın Bozdoğan İlçesi"ne bağlı Kakgalan Köyü"nde yaşayan ve yaklaşık 100 yaşında olmasına rağmen gayet sağlıklı olan Mürüvvet Çulfa, insanların doğal yaşamdan uzaklaşması nedeniyle çok çabuk çöktüklerini söyledi. Bu nedenle tek başına İsrail tohumlarına karşı savaş açan yaşlı kadın, kendi ürettiği domates, biber ve benzeri sebze ve meyve kökenlerini satarak hem ekmeğini kazanmaya hem de insanların daha sağlıklı yaşamasına çalışıyor.
Gelişen teknoloji ve fennin, insan hayatını kolaylaştırırken, sağlığını yok etmesine karşı olduğunu belirten Bozdoğan Kakgalan Köyü"nün en yaşlı sakinlerinden 95 yaşındaki Mürüvet Çulfa, ilerlemiş yaşına rağmen halen toprakla uğraşıyor.

“BAŞKA DEVLETLERİN ÜRETTİĞİ KISIR TOHUMLARA GÜVENMİYOR”
Köyde ürettiği ve menşei adeta kendisine olan domates, biber, patlıcan kökenlerini Bozdoğan ilçe merkezinde satan Mürüet Nine, kendi tabiri ile başka devletlerin ürettiği kısır tohumlara güvenmiyor. Olası bir savaş veya karışıklıkta eski kara günlerde olduğu gibi Türkiye"ye ambargo uygulanmış olsa insanların toprağa ekecek tohumunun olmadığını üzülerek gördüğünü belirten Mürüvet Nine “Dünyada her şeyin başı sağlık. Bu da sağlıklı beslenmekle oluyor. Fen gelişti. İnsanlar kolay yaşıyor. Ancak bu kolay yaşam, hormon denilen ilaçla birlikte insanlarımızın sağlığını yok etmeye başladı. İsrail insanları kendisine bağımlı yapmak için kısır tohum üretmiş. Yani bu yıl ekilen patlıcan, biber, karpuz, kavun ve sairlerin meyvesinden alınan tohum, ertesi yıl toprağa ekilince ürün vermiyor. Tohumları kısırlaştırmışlar. Ben bu yaşıma kadar kendimizden başka kimseye güvenmedim. Bu nedenle kendi tohumumu da fidanımı da kendim üretiyorum. Ürettiğimin bir çoğunu da satarak hem namerde muhtaç olmuyorum, hem de insanların sağlıklı beslenmesine yardımcı olmaya çalışıyorum” dedi. iha