Arap Baharı'nın ilk günlerinde sessiz kalan Obama, Cameron'la birlikte hazırladığı makalede, Arap rejimlerini, özgürlük taleplerini şiddetle bastırmamak konusunda uyardı ve askeri güce başvurabilecekleri uyarısını yaptı
 
Obama kül bulutları nedeniyle İrlanda ziyaretini yarıda keserek İngiltere'ye erken gitti.
 
Avrupa turuna İrlanda ile başlayan ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle'nin ikinci durağı İngiltere oldu. İzlanda'da kül püskürtmeye başlayan Grimsvötn Yanardağı'nın İngiltere hava sahasını etkilemesi, Obama'nın ziyaretini de vurdu. Altı günlük Avrupa turu kapsamında dün sabah saatlerinde İrlanda'dan Londra'ya gelmesi beklenen Obama çifti, önceki akşam saatlerinde başkent yakınlarındaki Stansted Havalimanına ulaştı. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in davetlisi olarak Londra'ya giden Obama çifti, Buckingham Sarayı'nda törenle karşılandı. Obama'nın ziyareti sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, İngiliz polisinin ABD Başkanı'nı için kod adı olarak Pencaplıların kullandığı "Chalaque" (ukala, çok bilmiş) kelimesini seçmesi dikkat çekti.
 
"ARAP ÖZGÜRLÜK ANDI"
 
ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron ziyaret öncesi Times gazetesi için ortak bir makale kaleme aldı. Makalede, Arap rejimlerini, özgürlük taleplerini şiddetle bastırmamak konusunda uyaran liderler, askeri güce başvurabilecekleri mesajını verdi.
 
'Cameron ve Obama'nın Arap özgürlük andı' başlığıyla verilen makalede iki lider, 'Arap Baharı'nın yaşandığı bölgedeki rejimleri, vatandaşlarının özgürlük taleplerini şiddetle bastırmamak konusunda uyararak, "Onların amaçları bomba ve mermi yağmuruyla bastırılırken buna seyirci kalmayacağız" dedi. Makalede ayrıca, "Farklı siyasi geleneklerden gelen iki lider olmamıza karşın, dünyaya benzer şekilde bakıyoruz. Aynı kaygıları taşıyor, aynı stratejik fırsatları görüyoruz. Karanlığı aydınlığa dönüştürmek isteyenlerin yanında yer alacağız" denildi.
 
Gazeteye göre, bu yaklaşım, 'Arap Baharı'nın ilk günlerinde sessiz kalmayı tercih eden Obama'nın söyleminde önemli bir değişikliğe gittiğini işaret ediyor.
 
'Canavar' rampaya takıldı
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın Cadillac marka 2,6 ton ağırlığındaki zırhlı makam aracı 'The Beast' (Canavar), İrlanda'nın başkenti Dublin'de küçük bir kaza atlattı. Obama, 6 günlük Avrupa turunun ilk durağı olan İrlanda'ya önceki gün bir günlük resmi ziyarette bulunmuştu.
 
Temasların ardından Barack Obama ve eşi Michelle'in yer aldığı konvoy, Dublin'deki ABD Büyükelçiliği'nden ayrılmaya başladı. Bu sırada ağır zırhlı limuzin, elçiliğin önündeki rampayı geçemeyerek asılı kaldı. Bir süre sonra limuzinin içindekiler başka bir araca alındı. BBC, Obama ailesinin o sırada limuzinin içinde olduğunu bildirdi. Beyaz Saray ise, Obama'ların araçta olmadığını duyurdu. 'Canavar', Obama için özel olarak tasarlandı. ABD Başkanı, dünyanın neresine giderse gitsin, bu araç ona eşlik ediyor. Silahlı ve bombalı eylemlere karşı son derece dayanıklı olan limuzinin kimyasal saldırılarda kullanılmak üzere kendi özel oksijen kaynağı dahi bulunuyor.
 
Obama çiftinin Buckingham Sarayı'nda, kraliyetin yeni evli çifti Cambridge Dükü William ve eşi Cambridge Düşesi Kate (Middleton) ile görüşmesi basına böyle yansıdı. Barack Obama ve eşi, İngiltere'den ayrılacakları perşembe sabahına kadar Buckingham Sarayı'nda konaklayacak.