31 Mart Yerel Seçimleri ile ortaya çıkan sonuç sonrası parti içinde, Kurucu Genel Başkan Meral AKŞENER eleştiri oklarının hedefi haline geldi.
Genel seçimlerde beklenen başarıyı elde edemeyince, yerel seçimlerde ittifak iş birliklerinden vazgeçmek isteyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral AKŞENER'in takındığı tavır, aldığı kararlar parti içinde itirazlara neden olsa da "ÖZÜ BAŞINA" sloganı ile tüm iş birliği kapılarını kapattı.
Özellikle Ankara ve İstanbul’da İYİ Parti’nin aday çıkarması, parti içinde İSTİFALARI getirdi.
Meral AKŞENER'in "ÖZÜ BAŞINA" diyerek kendi belirledikleri adaylar ile girdiği yerel seçimlerde İYİ Parti olarak en düşük oyu almış ve büyük bir başarısızlığa imza atmış oldu.
Bu sonuç Kurucu Genel Başkan Meral AKŞENER'i tartışılır konuma taşıdı!
Parti içinde yaşanan ŞOK, Meral AKŞENER'i olağanüstü kongre kararı almaya zorladı.
Kongrede aday olacağını ilk açıklayan, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga AKALIN oldu.
Sonrasında Grup Başkanvekili Koray AYDIN da kongrede aday olacağını açıklamıştı.
Diğer Grup Başkanvekili Müsavat DERVİŞOĞLU kongrede Meral AKŞENER aday olmazsa o zaman bir değerlendirme yapacağını duyurmuş, Meral AKŞENER de kongrede aday olmayacağını açıkladığında ben de adayım demişti.
Müsavat DERVİŞOĞLU’nun bu tavrı, Kurucu Genel Başkan Meral AKŞENER'e olan bağlılığını ortaya koymuş, daha sonra Meral AKŞENER'in desteğini alan aday olarak lanse edilmişti.
Kongrenin ikinci turunda Koray AYDIN ile Müsavat DERVİŞOĞLU karşı karşıya gelmiş, ikinci turda çekilen Mehmet Tolga AKALIN'ın desteği ile Genel Başkan Müsavat DERVİŞOĞLU seçildi.
Genel Başkanlığa seçilen Müsavat DERVİŞOĞLU GİK ve Başkanlık Divanına karma bir liste ile karşılık vererek parti içinde birlik ve beraberlik mesajı vermişti.
İYİ Parti’nin toparlanmaya çalıştığı süreçte, Kurucu Genel Başkan Meral AKŞENER’in Saray’a gidişini Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan duyuruyla öğrenene kadar, parti Meral AKŞENER’e güveniyor ve ondan destek alıyordu. Ancak bu gelişme, parti içinde yeni bir yıkıma neden olan şaşkınlık ve ihanet duygularına yol açtı.
Parti teşkilatlarında, milletvekilleri arasında hatta GİK'te sert eleştirilere, tartışmalara dönüşerek AKŞENER’in Saray’a gidişi ile ilgili bir açıklama yapmaması partiden İHRAÇ edilmeli çağrılarına dönüşünce çiçeği burnunda Genel Başkan Müsavat DERVİŞOĞLU'nun bu duruma bir müdahale etmesi beklendi.
Partinin kurucusu ve güçlü bir isim olan KORAY AYDIN'ın İYİ Parti’den İSTİFA etmesi parti içindeki dengeleri yeniden tartışılır hale getirdi.
31 Mart 2024 öncesinde 44 milletvekili olan İYİ Parti, 32 milletvekiline düşerken, yaklaşık 150 bin parti üyesinin istifasıyla sarsıldı.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat DERVİŞOĞLU özellikle grup konuşmalarıyla partinin içine düştüğü bu kötü gidişatı durdurmak, İYİ Parti’nin kuruluş amacından taviz vermeden siyaset yapmaya devam edeceğini ısrarla ifade etmesi İYİ Parti’nin yeniden toparlanabileceğine dair beklentileri yükseltti.
Kamuoyu yoklamalarında %4 ila %6 arasında oyu değişen İYİ Parti’nin, olağanüstü bir erken seçimde barajı aşıp aşamayacağı ve muhalefet partileri içinde bir ittifak yapıp yapmayacağı, partinin geleceği açısından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.