Meltem Kara Söyleyenoğlu / Posta - Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi olan 250 bin konut, 1 milyon arsa ve 10 bin işyerini içeren ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ projesinin ardından ilk evini alacak orta gelirliye yönelik kampanya hayata geçiyor. Bir süredir çalışmaları devam eden ve ‘Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim’ adıyla duyurulan kampanya ile ilk evini alacak orta gelirliye 15 yıl (180 ay) vade, yüzde 10 peşinat imkanı sunulurken, faiz oranı yüzde 0.69’dan başlayacak. 81 ilin 3 bölgeye ayrıldığı kampanyada kredi limiti en fazla 5 milyon lira olacak.

HAZİNE DESTEKLİ ÖDEME PLANI

İlk 3 yılda aylık taksit ödemelerinin belirli bir kısmına, kredinin toplam vadesi bitmeden (son 8 yılda) geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği verilecek, taksitler hanehalkı gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek. Konut üreticileri de konut bedelinin yüzde 5’i kadar katkı sağlayacak. Türkiye’nin her yerinden sıfır konutların dahil olacağı kampanya ile ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması planlanıyor. Kampanya, 16 Ocak itibarıyla başlayacak. Kampanyanın detaylarını dün Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı.

HANGİ BÖLGEDE LİMİT NE?

Kampanya kapsamında Türkiye, 3 bölgeye ayrılarak kredi limitleri belirlendi. Buna göre,

1. Bölge: İstanbul

2. Bölge: Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla

3. Bölge: Diğer iller olarak belirlendi. Finansman tutarları, 1’inci bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2’nci bölgedeki illerde en çok 3 milyon lira, 3’üncü bölgedeki diğer iller için ise en çok 2 milyon lira olarak uygulanacak.

İKİNCİ EL KAPSAM DIŞI

İkinci el konutlar kampanyaya dahil edilmedi. Sağlanacak finansman yalnızca sıfır konutlara yönelik olacak. Bu konutlar da 3 gruba ayrıldı. Birincisi tamamlanmış konutlar, ikincisi belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar, üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar. İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, kampanyadan yararlanılabilecek. Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konut projesinin bankalar tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacak. Bu durumda projenin kampanya kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında garantörlük anlaşması imzalaması gerekecek.

YARARLANMA ŞARTLARI

NASIL BAŞVURULACAK?

81 İLDEKİ TÜM BİTMİŞ PROJELER

Kampanyaya dahil olacak projeler şöyle: Emlak Konut GYO’nun projeleri GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ve Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan tüm yüklenici firmaların yapmış olduğu projeler 81 ilin tamamında teknik ve mali kriterleri karşılayan, büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri.

MÜTEAHHİTLERE 25 MİLYAR LİRALIK PAKET

Bakan Nureddin Nebati, bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkanı sunacaklarını açıkladı. Krediyi kullanan müteahhit, inşaatının ilerlemesine göre hakediş alacak. Bu sayede projenin tamamlanma süreci takip edilecek. Vatandaşın bu projelerden ev alması durumunda, işin biteceğinin garantisi teminat altına alınmış olacak.

600 MİLYAR LİRALIK ETKİ

Bakan Murat Kurum, kampanya ile evi olmayanlara pozitif ayrımcılık yapıldığını, ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Kurum, “Bu kampanya sayesinde milyarca liralık hacim ortaya çıkacak ve ekonomimizde de yaklaşık 600 milyar liralık katma değer oluşacak” dedi

HEM ARZI ARTIRACAK HEM STOKLAR SATILACAK

Bakan Kurum ve Bakan Nebati’nin açıklamalarında kampanyanın iki önemli ayağı öne çıktı. Kampanya sayesinde hem mevcut stokların satışına hem de arzın artırılmasına katkı sağlanacak. Kurum, “81 ilimizin tamamında hayat bulacak bu kampanyamızla; ülkemizin her yerinde, özel sektörün konut piyasasına dönüşünü hızlandırmış ve yapı sektörümüzün konutlarını süratle vatandaşlarımıza sunarak yeni projelere başlamasının yolunu açmış olacağız. Bu projelerle hem ulaşılabilir konut arzını artıracağız hem de kira fiyatlarını daha da düşürmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

FAHİŞ FİYATI ÖNLEMEK İÇİN KOMİSYON KURULACAK

Kampanyanın konut fiyatlarında yeni bir artış dalgasına neden olmaması için de hazırlık yapıldı. Fiyatları takip etmek için bir komisyon kurulacak. Bu komisyon, yaptığı teknik ve finansal denetimlerle, firmaların belirlediği fiyatların takibi ve belirlenmesi konularına çalışacak. Fiyat artıranlar, kampanyadan çıkarılacak. Bakan Kurum, “Bir yandan konut arzını arttıracak bir yandan da kampanya sürecinde fiyatların sabit kalmasını sağlayarak orta gelirli vatandaşımızı koruyacağız” dedi. Bakan Nebati de piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceklerinin altını çizdi.