Camiler yıkılıyor, toplu ibadet yasaklanıyor; Kuran kursları kapatılıyor. Birleşmiş Milletler'e göre 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü, Çin'in ‘eğitim merkezi’ olarak dünyaya lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor. Evet, Doğu Türkistan’da dünyanın sessizce izlediği bir soykırım yaşanıyor.

Camiler yıkılıyor, toplu ibadet yasaklanıyor; Kuran kursları kapatılıyor. Müslüman Uygur Türkleri bölgeden zorla göç ettiriliyorlar ve yerlerine yerleştirilen Çinliler kalanları taciz etmek için her yolu deniyor. “İslâm’dan uzak durun” propagandası yapan Pekin, Doğu Türkistan’da her Müslüman eve bir Çinli erkeği yerleştiriyor. Birleşmiş Milletler'e göre 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü, Çin'in ‘eğitim merkezi’ olarak dünyaya lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor. Evet, Doğu Türkistan’da dünyanın sessizce izlediği bir soykırım yaşanıyor.

HİLAL VE YILDIZ YASAK

Doğu Türkistan’da dini ilimlerin öğrenilmesi ve dini bilgilere sahip öncü kişilerin halkı eğitmeleri de tamamen yasak. Namaz ve oruç tutmak yasak. Çin devleti aldığı karar çerçevesinde Doğu Türkistan bölgesinde başörtüsü takan, burka giyen kadınların ve uzun sakallı olan erkeklerin toplu taşımadan yararlanmasını da yasakladı. Karara göre kıyafetinde ‘’hilal ve yıldız’’ sembolü olan herkes bu yasak kapsamında toplu taşımadan yararlanamıyor.

DÜNYA NEREDESİN!!!

Çin'in asimilasyon politikaları, nükleer denemeler, nüfus transferi, ekolojik dengeyi bozma, insanlara akıl almaz işkenceler,  insanların din ve inanç hürriyetlerini kısıtlama hatta yok etme ve çocukların ailelerinden zorla alınarak komünist bireyler olarak yetiştirildiği masum insanlar… Bu zulümle ilgili Birleşmiş Milletler yalnızca izleme komiteleri gönderdi ve aldığı kınama kararları var, oda göz boyamaktan öte değil. Üstelik Birleşmiş Milletlerin ABD temsilcisinin 1 ila 2 milyon Uygur Türkünün toplama kamplarında olduğu açıklamasını yaptığı halde.

TÜRKİYE NEDEN SESSİZ?

Maalesef sessiz kalıyoruz. Müslüman kardeşlerimize yapılan şiddeti, işkenceyi, dinlerine yaşamalarına yapılan saygısızlığı sadece seyrediyoruz. Bir gün bizde aynı durumda olabiliriz diye düşünüp haksızlığa karşı gelmeliyiz. Ülke yönetimi olarak da bu sessizliği anlamak mümkün değil.

DOĞU TÜRKİSTAN’IN ÖNEMİ

Uygur azınlıklarının yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi konumu ve yeraltı kaynakları potansiyeliyle stratejik öneme sahip bir bölge. Ekonomik olarak, efsanevi ipek yolunun bölgeden geçmesi, Çin petrolünün beşte ikisini üretmesi, zengin altın ve bakır yataklarına sahip olması ve büyük miktarlarda yün üretilmesi bölgeyi stratejik olarak önemli bir konuma sokmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde bir grup Doğu Türkistanlı, Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı baskıyı protesto etmek için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı.