Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

On dört yaşındaki Ishaan Thakur ve dokuz yaşındaki kız kardeşi Aanya, yaz tatillerini oldukça karlı bir kripto madenciliği işletmesi kurmaya ayırdılar.

CNBC Make It'e konuşan Ishaan, "Teknoloji hakkında yeni bir şeyler öğrenmek ve bu arada biraz para kazanmak istediğimiz için başladık" dedi. 

Ve kazandılar da!

Kardeşler, üç dijital para birimi için madencilik yaparak her ay 30.000 doların üzerinde kazanıyor. Bu para birimleri: Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin; ikinci büyük para birimi Ether ve üçüncü olarak Ishaan’a göre ilk 100'deki bir altcoin olan Ravencoin. 

Bunu yapmak için, Teksas, Frisco'da yaşayan Ishaan ve Aanya'nın madencilik yapmayı öğrenmeleri gerekiyordu ki bu hiç de basit bir başarı değil. Bitcoin ve Ether gibi kripto para birimleri kazanmak için madencilik yaparken, karmaşık bilgisayarlar işlemleri doğrulamak adına zor bulmacaları çözmek için rekabet edecek şekilde programlanır.

​​Ishaan, "Kripto madenciliği tıpkı altın veya elmas madenciliği gibidir" diyor. "Kürek kullanmak yerine bilgisayarlarla madencilik yapıyorsunuz. Madende bir parça altın ya da elmas bulmak yerine bir kripto para buluyorsunuz." 

Ishaan, YouTube'da video izledikten ve internette araştırma yaptıktan sonra, popüler bir oyun bilgisayarı türü olan Alienware'i Nisan ayında bir Ether madenciliği teçhizatına dönüştürdü. (Bunu madencilik için yüksek hacimli hesaplamalar yapabilen grafik kartını kullanarak yaptı.)

Ailesi de onları destekledi: "Bütün yazı video oyunları oynayarak geçirebilirdik ama bunun yerine boş zamanlarımızı teknoloji hakkında bilgi edinmek için kullandık" diyor Ishaan.

Kardeşler Ether ile başladılar çünkü Bitcoin madenciliği özellikle zor olabilir. Sınırlı arzı ve artan talebi ile Bitcoin madenciliği yaparken rekabet daha yoğun olabilir.

Ishaan, ilk gününde "3 dolar kazandım" diyor.

İşi resmileştirmek için Ishaan ve Aanya, 30 Nisan'da babaları Manish Raj'ın yardımıyla kendi madencilik şirketleri Flifer Technologies'i kurdular.

Ishaan, "O kadar çok beğendik ki, daha fazla işlemci [veya çip] eklemeye başladık ve daha mayıs ayının başında 1.000 dolar kazandık" diyor.

Kardeşlerin gelirleri artmaya devam etti ve temmuz ayı sonunda Bitcoin ve Ravencoin madenciliğine başlamak için Antminers ve Nvidia RTX 3080-Ti ekran kartları gibi ekipman satın almaya güçleri yetti. Raj, neyin madenciliğini yapacaklarına karar verirken, sahip oldukları ekipmanın madenciliği için "optimal" olduğundan Ravencoin'i seçtiklerini söylüyor.

Raj, şu anda sipariş edilen ekipmana bağlı olarak Eylül ayında toplamda yaklaşık 36.000 dolar kazanmayı beklediklerini söylüyor.

Ishaan, "Saniyede 10 milyardan biraz fazla Ethereum algoritmasını işleyebiliriz" diyor.

Ishaan ve Aanya başarılı olsa da bu süreç hiç de kolay değil.

Madencilik, çok karmaşık olmasının yanı sıra, pahalı ekipman, çok fazla enerji ve bilgisayar gücü gerektirdiğinden kesinlikle ucuz değil.

Örneğin Ishaan ve Aanya, eski bir yatırım bankacısı olan babaları Raj'ın kredi alarak fon sağlamasına yardımcı olduğu 97'den fazla işlemciye sahip.

Raj, kesin kredi tutarını açıklamayı reddetti. Ancak, dünya çapındaki bilgisayar çipi sıkıntısı, ekipman bulmayı çok daha zor hale getiriyor ve fiyatları çok yüksekte tutuyor.

Ishaan ve Aanya çoğunlukla Nvidia RTX 3090 grafik kartlarını kullanıyor ve Ishaan her kartın tek başına satın alınmasının yaklaşık 2.500 ila 3.000 dolar arasında olabileceğini söylüyor.

Kardeşler evde olmalarına rağmen, "madencilik için %100 yenilenebilir enerji" kullandıklarını söylüyorlar çünkü "çevre dostu olmak istiyoruz" diyorlar. Ayrıca Dallas, Teksas'ta bir veri merkezi kiralamışlar. Ishaan hem evleri hem de veri merkezleri için toplamda elektrik faturasının ayda 3.000 doların biraz altında olduğunu söylüyor.

Ishaan, "Ev çok fazla ısı ve gürültü aldığı için masamı garaja taşıdık. Isı ve gürültü garaj için de çok fazla olduğundan, garajdan da taşındık" diyor. "Artık garajı yalnızca madencilik teçhizatı kurmak ve test etmek için kullanıyoruz. Hazır olduklarında, onları Dallas şehir merkezindeki profesyonel, klimalı bir veri merkezine taşıyoruz."

Ishaan ve Aanya, okullarının yaz tatilinde operasyonlarını "büyütmeyi" başardılar, ancak ileriye baktıklarında işlerini büyütmeye ve okulla dengelemeye devam etmeyi umuyorlar.

Aanya, arkadaşları sorduğunda, "Onlara sadece garajda madencilik yaptığımızı söylüyorum" diyor.

Kârları ile işlerine yeniden yatırım yapmayı planlıyorlar. Ancak, "umarım madencilik işimizden elde edilen karlar [aynı zamanda] üniversite ücretlerimizi de ödeyecektir" diyor Ishaan.

Ishaan, Pennsylvania Üniversitesi'ne gitmeyi umduğunu söylüyor. Orada tıp okuyup doktor olmak istiyor. Aanya da tıp okumak istiyor ama o New York Üniversitesi'ne gitmek istiyor. 

Ancak, para kazanmak için önlerinde yıllar var. Sonuçta, Ishaan lisede birinci sınıf öğrencisi ve Aanya ilkokulda dördüncü sınıf öğrencisi.