Raporda, 34 ülkenin elektronik sigara satışını yasakladığı belirtilirken, 88 ülkede bu ürünlerin satışında minimum yaş sınırının olmadığı ve 74 ülkede herhangi bir düzenleme bulunmadığı vurgulandı. Raporda ayrıca, nikotinli elektronik sigaraların bağımlılık yapıcı özellikleri hatırlatılarak, bazılarının kansere neden olduğu, bazılarının ise kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı belirtildi.

DSÖ'nün faaliyet gösterdiği bölgelerde 13-15 yaş aralığındaki çocukların elektronik sigara kullanım oranlarının yetişkinlere göre daha yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, örneğin, "Kanada'da 16-19 yaş aralığındaki gençler arasında elektronik sigara kullanım oranları 2017-2022 yıllarında iki katına çıktı. İngiltere'de genç kullanıcı sayısı son üç yılda üç katına çıktı" ifadesine yer verildi.

Raporda, elektronik sigara kullanımını önlemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolüne kapsamlı bir yaklaşımın yanı sıra acil önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Elektronik sigara satışını yasaklayan ülkelere, yasağın uygulanmasını güçlendirmeleri için etkili denetim mekanizmaları kurmaları önerilirken, satışına izin veren ülkelere de bu ürünlerin nüfusa olan zararlarını azaltmak için güçlü düzenlemeler ve vergilendirmeler yapmaları çağrısında bulunuldu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un görüşlerine de yer verilen raporda, gençlerin erken yaşta elektronik sigaraya yönlendirildiği ve nikotin bağımlısı olabileceği uyarısında bulunularak, ülkelerden sigara kullanımını önlemek ve özellikle gençleri korumak için sıkı önlemler almaları talep edildi.