Peki Hindistan’da çocuklarda saptanan domates gribi nedir? Domates gribinin belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Sizin için derledik... 

Domates gribi ilk olarak 6 Mayıs 2022'de Kerala'nın Kollam semtinde tespit edildi ve 26 Temmuz 2022 itibariyle yerel hükümet hastaneleri tarafından 5 yaşından küçük 82'den fazla çocukta domates gribi saptandığı bildirildi. Domates gribi olan çocuklarda gözlenen birincil semptomlar, yüksek ateş, kızarıklık ve eklemlerde yoğun ağrıyı içeren ‘chikungunya'nın semptomlarına benzer. Domates gribi, adını, vücutta yavaş yavaş domates boyutuna ulaşan kırmızı ve ağrılı kabarcıkların patlaması temelinde almıştır. Bu kabarcıklar, genç bireylerde maymun çiçeği virüsü ile görülenlere benzerdir.

Domates gribinde ciltte tahrişe neden olan döküntüler de görülür. Diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, dehidratasyon, eklemlerde şişme, vücut ağrıları ve dang hummasında görülenlere benzer yaygın grip benzeri semptomlar bulunur. Bu semptomları olan çocuklarda dang, chikungunya, zika virüsü, varicella-zoster virüsü ve herpes tanısı için moleküler ve serolojik testler yapılır; bu viral enfeksiyonlar ekarte edildiğinde, domates virüsünün kasılması doğrulanır. 

Domates gribi ilacı yok

Domates gribi chikungunya ve dang hummasına ve ayrıca el, ayak ve ağız hastalığına benzediğinden, tedavi de benzerdir - yani izolasyon, dinlenme, bol sıvı ve tahriş ve kızarıklıkların giderilmesi için sıcak su süngeri. Ateş ve vücut ağrısı için destekleyici parasetamol tedavisi ve diğer semptomatik tedaviler gereklidir. Domates gribi kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır ve onu tedavi edecek özel bir ilaç yoktur.

Hastalık tüm dünyada yaygın olan başka bir viral enfeksiyon olan el-ayak-ağız hastalığının bir varyantı olduğu düşünülmektedir. Bazı hastalarda el-ayak-ağız hastalığı virüsü tespit edildiği belirtilmiştir.

Domates gribi nasıl bulaşır

Diğer grip türleri gibi domates gribi de çok bulaşıcıdır. Bu nedenle, domates gribi virüsünün Kerala'dan Hindistan'ın diğer bölgelerine yayılmasını önlemek için doğrulanmış veya şüpheli vakaların dikkatli bir şekilde izole edilmesi ve diğer ihtiyati adımların izlenmesi zorunludur. Enfeksiyonun diğer çocuklara ve ya yetişkinlere yayılmasını önlemek için semptom başlangıcından itibaren 5-7 gün boyunca izolasyon izlenmelidir. Önleme için en iyi çözüm, çevredeki ihtiyaçların ve ortamın uygun hijyeninin ve sanitasyonunun sürdürülmesinin yanı sıra enfekte çocuğun diğer enfekte olmayan çocuklarla oyuncak, giysi, yiyecek veya diğer eşyaları paylaşmasını önlemektir.