Yeni yılın ilk yasalarından biri Devlet Sırrı Tasarısı'nın Meclis'ten geçirilmesi olacak. 'Devlet sırrı'na tanım getirilirken kapsam daraltılacak. Geçici madde ile tozlu raflara kaldırılan tüm dosyalar yeniden açılacak

Devletin şeffaflaşması yolunda önemli bir adım olan 'Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı' kısa sürede yasalaştırılacak. Bu tasarıyla 'devlet sırrı'nın tanımı yapılarak kapsamı daraltılacak. 12 Haziran seçimlerininardından Meclis'e gönderilen Devlet Sırrı Tasarısı yeni yılın ilk günlerinde Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarının kısa sürede Genel Kurul'dan geçirilip yasalaştırılması planlanıyor.  

DEVLET SIRRI TANIMLANIYOR

Tasarıyla 'devlet sırrı' ilk defa tanımlanırken "Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gerekenbilgi ve belgeler" devlet sırrı kapsamına alınıyor. Tasarıda yapılan tanımlama dışındaki bilgi ve belgeler 'devlet sırrı' olarak kabul edilmeyecek. 

KURUL KARAR VERECEK

"Devlet sırrının yasayla tanımlanmasına rağmen kurum ve kuruluşlar her bilgi veya belgeye 'devlet sırrı' damgasını vuramayacak. Başbakan'ın başkanlığında; Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlarından oluşan "Devlet Sırrı Kurulu" hangi bilgi ve belgelerin devlet sırrı olduğuna karar verecek. Bu kurulun karar vermediği hiçbir bilgi ve belge sır olarak saklanamayacak. 

SIRLAR SÜRELİ OLACAK

Tasarıdaki diğer bir madde ile devlet sırrı olarak nitelendirilen belgelerin ne kadar süreyle sır olarak saklanacağı düzenleniyor. Bilgi ve belgelere devlet sırrı niteliği süreli veya süresiz olarak verilebilecek. . Süreli verilen gizlilik derecelerinin süreleri 75 yılı geçemeyecek. Devlet sırrı niteliği veya süreleri kurulca herzaman değiştirilebilir veya kaldırılabilecek. Süresi belirtilmeyen devlet sırrı niteliği 10 yılda bir,10 yıldan fazlasüreli olanlar 5 yıllık sürelerle gözden geçirilecek. 

Devlet Sırırı Kanunu tasarısında devlet sırı niteliğindeki belgelerin mahkemeler tarafından istenmesine yönelik düzenlemede yapılıyor. Mahkemelerce talep edilen devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler, kurulca gerekçesi belirtilmek suretiyle verilmeyebilecek. Devlet sırrı niteliği taşımamakla birlikte diğer gizlibilgi ve belgelerin mahkemelerce talep edilmeleri hâlinde gönderilmeleri kural haline getiriliyor. 

ESKİ BELGELER AYIKLANACAK

Tasarıya konulan geçici madde ile geçmişte 'devlet sırrı' damgası vurularak mahkemelerden bile gizlenen pek çok bilgi ve belge yeniden elden geçirilecek. Susurluk ve faili meçhul cinayetleri başta olmak üzere devlet sırrı olarak gizlenen birçok bilgi ve belgedeki sır perdesi aralanabilecek.

HABER: Bilal ÇETİN/BUGÜN GAZETESİ