Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimleri için AK Parti ile MHP arasında “Cumhur İttifakı” kuruldu ve yasası da çıkarıldı.

Ancak diğer partilerden ittifak kuran ya da kurma yönünde hazırlık yapanı henüz yok.

Sadece Kılıçdaroğlu’nunİttifaklar konusunda görüşmeler yapılıyor,” şeklinde bir açıklaması var.(Abdülkadir Selvi, Hürriyet,28.Mart)

İttifak yasası Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerle ilgili.Yerel seçimlerle ilgili bir hüküm yok.

Ama Cumhurbaşkanı “tabanda gönüllü ittifaklar olabilir” dedi.

Yenile de “Yerel seçimde ancak gönüllüler dayanışması olabilir. Onu da şimdi dillendirmemiz doğru olmaz. Yerel seçime 10-11 ay var. Onu ancak seçime doğru konuşuruz,” dedi.(28.Mart)

Daha yerel seçimlere bir, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir buçuk yıldan fazla bir zaman var. Partiler arasında bu süreçte yeni ittifaklar kurulabilir.

Çünkü yasa listeler YSK’ya teslim gününe kadar buna izin veriyor.

Onun için biz Cumhur İttifakının Aydın’da 2019 Martında yapılacak yerel seçimlere olası yansımalarını “şimdilik kaydıyla” sizlere sunuyoruz.

İlk önce ittifaka dâhil partiler arasında Cumhurbaşkanı’nın dediği gönüllü ittifakın kurulma şeklini açıklığa kavuşturalım.

Bu tür bir ittifakı seçmenler yerelde partisinden olmasa da beğendiği adaya oy vererek aralarında zaten yapıyordu.

Bu gerçeği partinin yerel seçimlerde her hangi bir il ya da ilçede aldığı oyla milletvekilliğinde aldığı oylar arasındaki farkta görmek mümkündür.

Mesela 2014’de MHP Büyükşehirde, Nazilli’de yaklaşık 28 bin oy aldığı halde ilçede aynı partili Haluk Alıcık yaklaşık 40 bin oy almıştır.

Eskiden kaçak yapılan bu tür ittifaklar partiler arasında yasada olmasa da bundan sonra açıktan yapılabilecektir.

Daha da önemlisi bu tür ittifaklar çatıya bağlı kalmadan yerelde yeni ittifaklar doğurabilecektir.

Bu gidişatla fazla geçmez iki seçim sonra Türkiye iki partili sisteme geçer.

 

Cumhur İttifakının Aydın’a yansıması ne olur, sorunsuz bir gönüllü ittifak kurulabilir mi?

İttifaka dâhil partiler önceden aralarında yaptıkları anlaşma gereği o ilçede hangisi güçlüyse onun adayını destekler.

Meclis üyeleri de partiler arasında bir önceki seçimde aldıkları oy üzerinden paylaşılır.

Tabi büyükşehirde de herkes yumruğu bir araya vurur, çatı adaya oy verir.

Böylece Mehmet Erdem’in söyleyegeldiği şekilde AK Parti büyükşehri Aydın’da kazanma şansı elde eder.

1Kasım 2015 seçimleri üzerinden gidecek olursak:

CHP: 272 bin532… AK Parti+MHP= 331 bin 269…

Genel seçim sonuçlarını yerelde ölçü almak yanıltıcı olur denirse 30 Mart 2014 seçimleri üzerinden gidildiğinde de sonuç pek fazla değişmiyor.

CHP:285 bin 148…AK Parti+MHP=330 bin 121…

Bu kesin, mümkün mü?

Değil…

Çünkü siyasette her zaman 2+2=4 etmez. Bazen 3,bazen de 5 eder. O nedenle kesin hüküm yerine ihtimaldir demek daha doğru olur. Bunun da birçok nedeni vardır.

BİR: Ne 2014 yerel seçimlerde ne de 1 Kasım 2015’de İYİ Parti vardı. Bu partinin MHP’den ve AK Parti’den ne koparacağı henüz belli değil.

CHP’den de alacaktır diyenler olacaktır ancak aynı safta oldukları için bu ihtimal Cumhurbaşkanlığı için bile söz konusu olmayacak sadece genel seçimler için olacaktır.

Bir de İYİ Parti, CHP ile yerelde “gönüllü ittifak” kuracak olurlarsa dengeler hepten değişecektir.

İKİ: AK Parti ve MHP çoğu konuda aynı yöne baktığı, aynı dili konuştuğu halde siyaseten birbirine pek yakın değillerdir.

KONDA Araştırma Şirketi sahibi Bekir Ağırdır’ın dediğine bakılırsa “her üç MHP’liden biri 16 Nisanda “hayır” demiştir”.(15.Ocak.2018 Hürriyet)

ÜÇ: AK Parti’nin büyükşehir adayı gönüllü ittifakta tam bir kırılma noktasıdır. MHP’li seçmen kendisiyle duygudaşlık bağı olmayan bir adaya sırf ittifak hatırına oy vermez.

DÖRT: Büyükşehri almada gönüllü ittifakın kilit adamı Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık’la birlikte İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale’dir.

Haluk Alıcık’ın aday gösterilmemesi bu cephede oluşacak ittifaka hem Nazilli seçimini hem de büyükşehri kaybetme potansiyeline sahiptir.

Onun adaylığı milletvekili Deniz Debboylu’nun da ahde vefasının bir sınavı olacaktır.

Çünkü onu hem siyaset sahnesine çıkaran hem de milletvekili olmasında en fazla emeği olan Haluk Alıcık’tır.

Bir diğer önemli başarılı MHP’li başkan da Gürşat Kale’dir. Bunların aday olmadığı bir seçimde çoğu MHP’li ya kullanacağı stratejik oyla karşı partiyi destekler ya da sandığı boykot eder.

BEŞ: Yerelde bu tür ittifakları zora sokan ya da beklenen sonucun alınmasını engelleyen en önemli olaylardan biri de belediye meclis üyelerinin partiler arasındaki dağılımıdır.

İttifakın büyük ortağı bu konuda fedakârlık yapmazsa bu tür ortaklıklar çoğunlukla hüsranla sonuçlanır.

MHP’de baş gösterecek böyle bir kırılganlık yerel seçimle kalmaz ardından gelen Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere de sirayet eder.

O nedenle AK Parti için gönüllü ittifakla büyükşehir konusunda her şey olmuş bitmiş değil.

Daha turpun büyüğü heybede.