Eski yazlık sinemaların, gece gezintilerinin ve boş zamanların vazgeçilmezi, Türk toplumunun demirbaş çerezi ayçekirdeğinin sırları bir bir dökülüyor.

Ulusal Ayçiçeği Derneği'nden Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, ayçekirdeğinin, C vitamini dışında bütün vitaminleri içerdiğini belirterek, “Ayçiçeği, çok iyi bir D vitamini kaynağıdır, kemikler için çok önemlidir. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden zengindir. Kansızlık için folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit ve demir vardır” dedi.

-VİTAMİN DEPOSU-

Eriş, yaptığı açıklamada, ayçiçeğinin son derece zengin bir E vitamini kaynağı olduğu bildirerek, “E vitaminin en önemli özelliği kalp ve damar sistemini dolayısıyla kalbi korumasıdır. E vitaminin bedendeki serbest radikallerle savaşan ve sonuç olarak kanser ile damar sertliği, kalp krizi ve felç dahil diğer rahatsızlıkların gelişim riskini azaltan güçlü bir antioksidan olarak işlev görmektedir” dedi.

-“VEJETERYAN BİREYLERİN PROTEİN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR”-

Ayçekirdeğinin, yaşlanma etkilerini geciktirici özelliğinin de olduğu kaydeden Eriş, şunları ifade etti:

“-Ayçekirdeği fitosteroller de içermektedir. Fitosteroller yapı açısından kolesterole çok benzemektedir. Yani fitosteroller aslında, ince bağırsakta emilecek kolesterolle rekabet etmektedir. Böylece daha az kolesterol emilmekte ve bedenin kan kolesterolü seviyesi düşmektedir.

-Bu mucizevi besin, kasları ve sinirleri rahatlatmak gibi son derece ihtiyaç duyulan bir hizmeti gören bir mineral olan magnezyum dahil çok önemli mineraller de içermektedir. Folat da ayçekirdeğinde bulunmakta ve RNA, DNA ve hemoglobin oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Ayçekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve her türlü infeksiyöz ajana karşı kahramanca savaşan bir mineral olan çinko açısından da zengindir.

-Ayçekirdeği, C vitamini dışında bütün vitaminleri içerir. Çok iyi bir D vitamini kaynağıdır ve kemikler için çok önemlidir. Ayçiçeği A, K ve B vitaminlerinden zengindir. Kansızlık için folik asit, nikotinik asit ve pantotenik asit ve demir vardır.

-Vücudun ihtiyacı 8 aminoasiti dengeli bir şekilde yapısında bulundurduğu için harika bir protein kaynağıdır.

-Ayçekirdeği besinlere, ekmeğe katılarak tüketilirse eklendiği besinin besin değerini ve kalitesini artırır.

-Ayçekirdeği kuruyemişler arasında yağ ve protein açısından en yüksek kalitede olanıdır.

-Vejeteryan bireylerin protein ihtiyacının bir kısmını karşılayabilir.

-Tüm bunlara ilave olarak, ayçekirdeği zengin bir lif kaynağıdır; ayçekirdeğindeki lif, sindirim sistemine yardımcı olmaktadır.”