Buharkentli yerelde Cumhur İttifakını sevindirirken Millet İttifakını üzüyor, genelde ise tersini yapıyor, Millet İttifakını sevindirirken, Cumhur İttifakını üzüyor.

Aydınpost’un Söke ile başlayan belediye başkanlarının performanslarını ölçen anketi bu hafta Aydın’ın Doğu Kapısı Buharkent’e ayna tutuyor.

Söke’deki gibi yarısı kadın yarısı erkek toplamda 1300 kişi üzerinde yapılan anket 10-17 Haziran tarihleri arasında yapılmış.

Yapıldığı tarihi vermekle Söke anketini konu alan yazım üzerine arayan bir dostumun anketlerin yeni mi yoksa geçmiş aylarda mı yapıldığı ile ilgili sorusunu da yanıtlamış oldum.

Aydınpost’ta Söke anketinin 2-10 Haziran tarihleri arasında yapıldığı bilgisi de bize gösteriyor ki, veriler en yeni seçmen tercihlerini yansıtıyor.

Buharkent anketi bölge özelliğini yansıtan gerek demografik gerek siyasi gerekse düşünce anlamında Söke anketinden bazı farklılıklar taşıyor.

Söke anketine katılanların öğrenim deseni hem farklı hem de oran olarak birbirine yakın olduğu halde Buharkent’te bu farklılık pek gözükmüyor.

Mesela Söke’de katılımcılardan üniversite mezunlarının oranı yüzde 20,7, lise mezunu yüzde 28, ilkokul mezunu yüzde 31,6 iken Buharkent’te üniversite mezunu oranı yüzde 2,5,lise mezunu yüzde 23,6,ortaokul mezunu yüzde 18,6,ilkokul mezunu oranı da yüzde 45,3’dür.

Ankete katılanların öğrenim durumlarındaki bu oransal farklılıklar da insanların hem siyasal hem de dünya görüşlerini şekillendirdiği bilenen bir gerçektir.

Söke’deki katılımcılar kendilerini Atatürkçü(yüzde 43),milliyetçi(yüzde 18,9),laik(yüzde 14,1) olarak tanımlarken Buharkent’te bu tanımlama oranları milliyetçi(yüzde 46,3),Atatürkçü(yüze 20,3) laik (yüzde 8,5) şeklinde oluyor.

Sonucunda da bu tanımlama tarzı Söke’yi sosyal demokrat düşüncenin, Buharkent’i de milliyetçilerin kalesi yapıyor.

***

Anketteki Belediye Başkanı Mehmet Erol’un performansı hakkındaki soruya çok başarılı ve başarılı yanıtını veren hemşerilerinin oranı oldukça yüksek bir rakam, yüzde 67,7…

Bir diğer belediyenin gerçekleştirdiği ya da gerçekleştireceği hizmetlere güveniyor musunuz sorusuna ise güveniyorum, yanıtını verenlerin oranı ise onun da hem de oldukça üzerinde, yüzde 90,8…

Bu pazar seçim olsa Mehmet Erol’a oy verir misiniz, sorusuna ‘veririm’ yanıtını verenler ise yüzde 60,8…

Mehmet Erol’un performansıyla ilgili bu üç soruya verilen üç farklı yanıt   nasıl okunmalı?

BİR: Mehmet Erol 29 Mart 2019’da yüzde 49,94 oy oranıyla seçilmiş, geçen sürede oyunu yüzde 10,6 artırmıştır.

Bu artışa başlıca neden bir başkanın adının yolsuzluğa ve kayırmacılığa karışmamış olmasıdır ki,bir başkana duyulan güven bunun bir sonucudur.

İKİ: Yerel seçimlerde seçim sonucunu belirleyicilikte akrabalık, komşuluk, dostluk, iş arkadaşlığı, hemşerilik de taşrada en az parti kadar etkilidir.

Yine taşrada belediye ya da muhtarlıkta ssonucu etkileyecek bir diğer faktör de stratejik oylardır.

Seçmen kendi partisinden de olsa içine sinmeyen adaya oy vermek istemediğinde önünü kesmek için karşı partinin adayına oy verir.

Yerel seçimlerde sonucu genelde bu stratejik oylar belirler.

ÜÇ: Kaldı ki, bir muhalifinin “yiğidi öldür ama hakkını da ver,” diyerek doğruladığı Mehmet Erol Buharkent’e Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına ve Yüksek Okul açılmasına öncülük etmiştir.

Yüzme havuzu ile birlikte 5 adet halı saha ayrıca Mesire ve Piknik Alanı da Mehmet Erol’un eseridir.

Onun içindir ki, “Belediye hizmetlerinden varsa çözümünü istediğiniz en öncelikli sorun hangisidir”, sorusuna halkın yüzde 45,4’ü “sorun yok,” yanıtını veriyor.

***

Partileri ayrı olduğu için Büyükşehir Belediyesi ile Buharkent Belediyesi arasında uyum/uyumsuzluk var mı, şeklindeki soru yeni ankette yer almıyor.

Ama Söke anketindeki gibi BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun performansını konu alan soru ankette var.

Soruya verilen yanıtlarda “başarılıdır” diyenlerin oranı yüzde 51,1…

Ne başarılı ne başarısız diyenler: Yüzde 24,7…

Kesin başarısız diyenler ise: Yüzde 22,1…

Bu verilere bakınca hemşerilerine göre Mehmet Erol’un kredisi BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan yüzde 16,6 daha fazla...

Ayrıca Özlem Çerçioğlu yeni ankete göre 2019’da seçmenin verdiği avansın yaklaşık yüzde 2’lik bir kısmını harcamış gözüküyor.

***

Bu pazar belediye başkanlığı seçimi olsa hangi adaya ya da ittifaka oy verirsiniz şeklindeki bir soruya:

Cumhur İttifakı bileşenleri: AK Parti’ye veririm diyenlerin oranı yüzde 58,6 + tercihim MHP olur, diyenler yüzde:2,5=Toplamda yüzde 61,2 oluyor ki, bu sonuç Mehmet Erol’a oy veririm diyenlerle örtüşüyor.

Aynı soruya Millet İttifakı bileşenleri: CHP’ye veririm, yüzde 10,4+İYİ Parti’ye veririm yüzde 22,8+SP’ye veririm yüzde 0,3=Toplam yüzde 33,5

Bu tabloya göre de Özlem Çerçioğlu Millet İttifakı’nın yüzde 17,6 önünde gözüküyor.

Ama ne Söke’de ne de Buharkent’te ankete katılanlara: Bu pazar büyükşehir seçimi olsa kime oy verirsiniz, sorusu da sorulmamış.

Bunun bir eksiklik olduğunu düşünüyorum.

Bunun yanında Söke anketindeki: Bu pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye ya da ittifaka verirsiniz, sorusu Buharkent anketinde de var.

Kararsızlar dağıtıldığında Cumhur İttifakı Partileri: AK Parti’ye veririm yüzde 39,5+MHP’ye veririm yüzde 7,7=Toplam yüzde 47,2…

Millet İttifakı Partileri: CHP’ye veririm yüzde 25,8+Oyum İYİ Parti’yedir yüzde 23,1+Saadet Partisi’nedir yüzde 0,3=Toplam yüzde 49,1…

Bu sonuçlarla Buharkentli yerelde Cumhur İttifakı lehine Millet İttifakı aleyhine, genelde ise Millet İttifakı lehine Cumhur İttifakı aleyhine bir denge kuruyor.