Türkiye’nin kaderi, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişi ile değişmiş, ilk Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılması ile yükselmiş, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile şahlanmıştır. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan Milli Mücadele bir yoktan var oluş mucizesidir. Aydın ilimiz de Milli Mücadele’nin başlamasında ve zaferle sonuçlanmasında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde Aydın’ı herhangi bir kent olmaktan çıkaran, ona özgünlük veren, onu ayrıcalıklı kılan temel olgu, Milli Mücadele’de üstlendiği roldür. Burada üstlendiği rol ile işgalcilere karşı direniş başlamış, bu direniş Milli Kuvvetlerin hazırlık aşamasında zaman kazandırmıştır.

Aydın ilimizin Milli Mücadele’de üstlendiği rol nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk’ün hep gözdesi olmuştur. Tarihi belgelerdeki kayıtlarda, özellikle Milli Mücadele Dönemi’nde yapılan yazışmalarda bu durum net olarak görülmektedir. O dönemde Aydın çevresindeki efelerin Milli Mücadeleye katılmaları ve savaştıkları dönemde Atatürk onlarla irtibatı hiç kesmemiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk değişik tarihlerde Aydın ilini dört kez (1924, 1930, 1931, 1937) ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerin en geniş kapsamlısı ise 3 Şubat 1931 tarihinde gerçekleşmiştir. Diğer ziyaretleri daha çok askeri manevralar için gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 1937 yılında Nazilli Basma Fabrikası’nın açılışı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk Nazilli ilçemizi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretin en önemli yönü o dönemin en büyük kalkınma hamlesi olmasıdır. Bu fabrika ile yöre insanının hem ekonomisine, hem de sosyal yapısına büyük katkılar sağlanmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 Şubat 1931 Aydın ziyareti ise birkaç sebebe dayandırılmaktadır. Birincisi Batı Anadolu illerinin yapısını yerinde görüp incelemektedir. İkinci nedeni ise Serbest Cumhuriyet Fırkası ve sonrasında patlak veren Menemen olayının sonuçlarını görmek istemesidir. Bu nedenle bu ziyaret yerleşim yerlerinde kısa süreli konaklama şeklinde olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk 3 Şubat 1931’de doğrudan Aydın iline gelmemiş, önce 27 Ocak 1931’de İzmir’e gelmiş, burada bulunduğu sırada Aydın, Nazilli ve Balıkesir illerine ziyareti planlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm yurt gezilerinde olduğu gibi 3 Şubat 1931 Aydın ziyaretinde de Aydın halkı onun çevresinde tek yürek, tek ses olmuş, Ata’sını bağrına basmıştır. Tren yolu boyunca en küçük yerleşim birimlerinde bile halk kendisine büyük teveccüh gösterip neredeyse tren yolu boyunca insan zincirleri oluşturmuştur. 3 Şubat 1931’de İzmir’den Saat 10.00’da hareket eden tren Saat 15.00’da Aydın’a varmıştır. Dönemin Aydın Valisi Fevzi Bey ile Ordu Müfettiş Fahrettin Altay Paşa Mustafa Kemal Atatürk’ü il sınırında karşılayarak Aydın İstasyonu’na kadar refakat etmişlerdir.

Mustafa Kemal Atatürk’ü taşıyan tren yol üzerindeki Germencik Tren İstasyonu’nda halk tarafından kısa süre durdurularak kendisine sevgi gösterilerinde bulunulmuştur. Tren Aydın’a vardığında yağmurlu bir havaya rağmen çok kalabalık halk kitlesi karşılamıştır. Ayrıca şehirde taklar kurulmuş, cadde ve sokaklar Mustafa Kemal Atatürk’ün gelişi omuruna bayraklarla donatılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk öncelikle Vali Konağı’na geçmiş, burada bir süre dinlendikten sonra Topyatağı’nda bulunan askeri garnizonu, arkasından Aydın Belediyesi’ni ve Cumhuriyet Halk Fırkası’nı ziyaret etmiştir. Buralarda yaptığı inceleme ve görüşmelerden sonra Mustafa Kemal Atatürk geceyi Aydın’da trenindeki özel vagonunda geçirmiştir. Sabah erken saatlerde Nazilli ilçesine doğru yola çıkmıştır.

"Bütün kötü tutkuların en kirlisi kıskançlıktır." (A. Strindberg)