Ülkede iktidar, yerelde vali ya da belediye başkanı değişikliği her yeni başlangıçta olduğu gibi halkta bir takım umutlar uyandırır, beklentilere neden olur.

Eğer imkânlarla yaşanılan olgular arasında bir orantısızlık söz konusu ise hem ülke hem de taşra ölçeğinde beklenti daha yükselir, bir kurtarıcı (mehdi) beklenir hale gelinir.

‘Aydın Çukuru’ gerek kültür, gerek deniz ve yayla turizmi, gerek her mevsim yetişen zengin ürün çeşidiyle tarımda büyük imkânları içinde barındıran ama üzerinde oturanların bu nimetin karşılığını alamadığı bir bölgedir.

Bu durumun doğal bir sonucu 2017 TÜİK verilerine göre Kişi Başı Gayri Safi Yurt İçi Milli Hâsıla Türkiye ortalaması 10 bin 602 dolarken Ege İlleri sıralamasında, bu illerden fazlası olan eksiği olmayan Aydın 7 bin 694 dolarla Afyon’un önünde sondan ikincidir.

Gerçekçi olmak gerekirse bu geri kalmışlığın gerek sosyolojik yapıdaki değişimden gerek siyasi yapıdan kaynaklanan birden fazla nedeni vardır.

O nedenle bu paradoksal yapının bir Vali tarafından birkaç yıl gibi kısa sürede çözülmesi beklenmemeli.

Bu konuya değinmekteki amacımız yeni Vali Hüseyin Aksoy’a popülist bir anlayışla ne böyle bir misyon ne de yerine getirilmesi güç bir görev yüklemesi yapmaktır.    

Vali Bey’den beklenen bu güne kadar ne yerel yöneticilerden ne de sivil toplum örgütlerinden ne de siyasetçilerden konuyu kendine dert edenin çıkmadığı Aydın’ın kalkınmasına öncülük etmektir.

Tıpkı göreve başladığı gün adını yadettiği Vali Recep Yazıcıoğlu’nun yaptığı gibi Aydın’a köstek olan statükoyu bozması, onun demir kapılarını zorlamasıdır.

Kocaeli gibi bir sanayi bölgesinden gelen Vali Bey’in öncülüğüne bu güne kadar kendi sermaye gücüyle ayağa kalkamayan o nedenle kalkınmada dış yatırımcıya ihtiyacı olan Aydın’ın olabildiğince ihtiyacı var.

Bu amaca yönelik 1990’lı yıllarda Vali Recep Yazıcıoğlu’nun(1989-1991)  Kenan Mortan’a hazırlattığı ve Vali Kadir Uysal(1993-1996) döneminde güncelleştirilen “Aydın’ın Stratejik Planı” günün şartlarına uyarlanabilir ya da yenisi hazırlatılabilir.

Vali Bey ilk göreve başladığında kurduğu “burada sizlerle beraber, Aydın halkının da desteğiyle önümüzdeki süreçte Aydın ilinin verilerini daha iyi bir noktaya taşıyabilmek adına çalışmanın gayreti içinde olacağız,” cümlesiyle bir anlamda bunun sözünü vermiş oldu.

Vali Bey’in geçmişi, eserler bırakan, ‘izi sürülen’ bir yönetici olduğunu doğrular niteliktedir.

Bu özelliğiyle Vali Bey kendini yakından tanıyan içlerinde eski bakanların da olduğu siyasetçi ve bürokratların anlattıklarına göre zamanımızda fıkdanı(yokluğu) çekilen bir “devlet ricalidir.”

Vali Hüseyin Aksoy’un o ehliyet ve liyakatte bir yönetici olduğuna başka bir kanıt da 2001’de DSP, ANAP, MHP üçlü koalisyon döneminde ilk Muğla’da başladığı Valilik görevini aralıksız günümüze kadar sürdürüyor, olmasıdır.

Bir devlet adamının başarısına karar vermede birinci ölçü bıraktığı eserler ise ikincisi de uğurlama töreninde yaşananlar, üçüncüsü görevi sonrası hakkında o yerin basınında çıkan yazılardır.

Nevi şahsına münhasır bir Vali olan Hüseyin Avni Coş’un herkesin bildiği temel özelliği sözünü dudaktan, gözünü budaktan sakınmamasıydı.

Bunun bir sonucu Aydın Valiliği (2008-2011) döneminde gerek CHP’li gerek MHP’li bazı milletvekilleriyle aralarında açıktan bazı polemikler yaşanmıştı.

Buna rağmen Adana Valiliğine atandığında düzenlenen veda yemeğine muhaliflerin neredeyse tamamı katılım sağlamıştı ki, olay “ muhalifleri kurtulduklarına sevinçlerinden katılmış olmalılar” esprilerine yol açmıştı.

Ancak bayramın birinci günü herkesin bayram ziyaretleriyle meşgul olacağı bir saatte Sayın Vali’nin konuttaki son uğurlama töreninde muhalif grubun da hazır bulunduğunu görenler şaşırmışlardı.

Bu paradoksal olayı sorduğumda bir Vali yaptığı yorumda Hüseyin Avni Coş’un yöneticilik gücüne ve kurduğu insani ilişkiye bağlamıştı.

Vali Hüseyin Aksoy’un görev değişikliklerinde düzenlenen veda törenlerinde de duygusal anlar yaşandığını görev yaptığı illerin yerel basınından öğreniyoruz.

Valilikteki üçüncü görev yeri Samsun’dan ayrılış törenini İhlâs Haber Ajansı abonelerine (İHA) “Vali Hüseyin Aksoy hem ağladı hem ağlattı” başlığı ile duyurmuş.

Diyarbakır’dan uğurlanışını ise yine İHA “Hüseyin Aksoy’dan hüzünlü veda” başlığı ile haberleştirmiş.

Özgür Kocaeli Gazetesi Kocaeli’ye vedasını ise “İlimizde çok güzel bir intiba bırakan ve herkes tarafından sevilen Vali Hüseyin Aksoy ilimizdeki hizmetlerinin ardından Aydın’a uğurlandı,” cümleleriyle haber yapmış.

Daha da ilginç olansa Aydın’a atanma haberini ilk valilik yaptığı Muğla’da Hamle Gazetesi okurlarına “Muğla’da Hüseyin Aksoy sevinci,” başlığıyla duyurmuş.

Aynı haberi Valilikteki ikinci ili Mersin’de, Olay Mersin Gazetesi “Mersin’in efsane valisi Aydın’a atandı,” manşetiyle haberleştirmiş.

Velhasıl Vali Hüseyin Aksoy’un bu başarılı geçmişi ve devlet adamı kimliği hemşerilerinde haklı olarak Aydın’ın ilerlemesine engel köstek ve bukağıları kıracağına dair umut ve beklentileri artırıyor.

Valimiz Hüseyin Aksoy’a başarılar diliyoruz.