Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger selefi Erol Ayyıldız’ın yerine son çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle terfi ederek İzmir Valiliğine atandı.

Hayırlı olsun.

Arkası böyle devam eder mi bilinmez ama bu atamayla Aydın Valiliği İzmir Valiliği için kariyer basamağı haline geldi.

Yavuz Selim Köşger’in İzmir’e atanması kadar Erol Ayyıldız’ın İzmir gibi bir metropolden Eskişehir Valiliğine atanması da sürpriz oldu.

Erol Ayyıldız’ı yakından tanıyanlar onun ya İstanbul, Ankara gibi daha büyük bir şehre ya da Bakanlıkta eşdeğer bir göreve getirileceği beklentisi içersindeydi.

Bütün meslektaşları gibi Yavuz Selim Köşger için de Aydın Valiliği hem kolay hem de zor bir görevdi.

Kolaydı, çünkü Valilere hizmet noktasında pek fazla vatandaştan talep gelmez. Zira kanaatkar Aydın halkı devletten neyin, nasıl isteneceğini bilmez.

Oysa Aydın’ın başta işsizlik, gelir dağılımı, tarımda emeğinin karşılığını alamamak, jeotermalden örtü altı tarımda, ısıtma ve soğutmada, sağlık turizminde faydalanamamak gibi devasa sorunları var.

Bunlar yerine devletten en fazla isteği tayindir, nakildir, oğluna, kızına, yakınına iş bulmaktır ki, onu da siyasetçiler Vali Bey’e düşürmezler.

O nedenle Valiler Aydın’da elini, ılık sudan soğuk suya değirmese bile kimseden ses çıkmaz.

Hatta Recep Yazıcıoğlu örneğinde olduğu gibi(1989-1991) şartları zorlayanları, kendi içinde oluşmuş dengelerle oynayanlara pek huzur vermezler.

Sizin anlayacağınız Aydınlının gözünde Valinin görevi protokolden ibarettir.

Diğer taraftan Aydın’da Valilik yapmak zordur, çünkü Aydın’ın bir Konya, bir Erzurum, bir Trabzon gibi homojen değil heterojen yani birbirleriyle uyumsuz, parçalı, aidiyet duygusu zayıf bir siyasi ve kültür yapısı vardır.

Aydın bilindiği üzere CHP, AK Parti, İYİ Parti, MHP ve HDP olmak üzere parçalı bir siyasi yapıda renkli sosyolojik kültür desenli bir yerdir.

Bu yapıda, siyasi çekişmelerin sert ve yoğun yaşandığı yerlerde valilerin iktidar, muhalefet dengesini kurmaları kolay değildir.

Ne de olsa denge kurulamaması ya da muhalefete de olsa sesini yükseltmesi halinde siyasi irade faturayı valiye keser.

Mart 2009 Belediye seçimlerinde AK Parti İstasyon Meydanında düzenlediği miting sonrasında aynı yerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplu açılış töreni de yapmıştı.

Vali Mustafa Malay’ın bu açılış törenine devlet memurlarını davetine tepki gösteren zamanın CHP lideri Deniz Baykal Valiyi kastederek “AKP ile gelenler APS ile giderler” demişti.

 Vali Mustafa Malay da buna karşılık “Öyle zannediyorum ki, kendi partisi veya halk Sayın Baykal’ı APS ile gönderecektir” demişti.

Bu çıkışa devrin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de “Vali sınırlarını aşmıştır”,sözleriyle CHP’yi destekler bir tavır içine girince Vali Malay merkeze alınmıştı.

Mart 2014 Belediye seçimlerinde CHP Özel İdare Mallarının paylaşımı konusunda yanlı davrandığı iddiasıyla Vali Erol Aytıldız’ı hedef almıştı.

Ancak konuştuğu takdirde akıbetinin Malay gibi olacağını iyi hesap eden Vali Erol Ayyıldız ise saldırılar karşısındaki sabrının mükâfatını İzmir Valiliğine atanmakla görmüştü.

Vali Yavuz Selim Köşger döneminde de Aydın’da biri milletvekilliği genel diğeri belediye iki seçim yaşanmış ne bunların öncesinde ne de sonrasında Erol Ayyıldız gibi muhalefetin hedefi olmamıştır.

Seçimler dışında yaşanan küçük çaptaki olaylar da gündemi meşgul etmemiştir.

Birinci örneği de Didim’e Su Ürünleri Tarımsal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Fizibilite Raporunun okunacağı toplantı günü olayı protesto eden grubun içinde konuya vakıf olmasına rağmen CHP’li belediye Başkanı Deniz Atabay’ın da bulunmasına bir anlam veremeyen Vali Yavuz Selim Köşger’in “Sükûtu hayale uğradım, Didim’e yakışmadı” çıkışıydı.

İkincisi de CHP’li BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun JES’lerin gaz salınım oranlarını açıklayacağına yönelik 10 Ocak Gazeteciler gününde verilen yemekte sorulan bir soruya karşılık Vali Yavuz Selim Köşger’in “ölçüm yapsın, açıklasın, sonuçları göreceğiz,” diyerek meydan okumasıydı.

Vali Bey bununla da yetinmemiş “kentte hissedilen pis kokunun BŞB’sine ait arıtma tesislerinden yayıldığını belirterek “bahane yok iş yapacaksınız,” sözleriyle Özlem Çerçioğlu’nu yüksek perdeden eleştirmişti.

Dediğim gibi Vali Yavuz Selim Köşger’in bu çıkışlarını muhatapları cevap vermeyince konu gündem oluşturmamıştı.

Ayıca bu sürede Vali Bey JES gibi tartışmalı konularda da açıkça tavır almaktan, polemiğe neden olabilecek davranışlardan da uzak durdu.

Demem o ki, Ankara’nın aksine Vali Yavuz Köşger döneminde Aydın’a sakin bir hava hâkimdi.

Eser kelimesi etimolojik olarak iz sürme, eser bırakanlar da izi sürülecek örnek insanlar anlamına gelir.

Vali Yavuz Selim Köşger’in de Aydın Valiliği döneminde görünür, izi sürülecek hatıra değerinde en büyük eseri Adnan Menderes Müzesi’dir.

Yavuz Selim Köşger bu eseriyle Süleyman Demirel müzesinin bulunduğu Isparta’ya, bir diğer müze sahibi Celal Bayar’ın kenti Bursa’ya karşı Aydın’ı mahcubiyetten kurtaran Vali olmuştur.

Aydınlılar olarak Vali Bey’e İzmir’de başarılar dileriz.