MEHMETÇİĞİN BABASI, DAĞLARIN EFENDİSİYDİ

E. Orgeneral Necati Özgen Türk Ordusunun seçkin generallerinden birisiydi. Onun ismini özellikle Güneydoğu’da PKK’ya karşı verilen mücadelede duyduk. Salon subayı değildi. Batı’da ve yurt dışında görev yapmadı… Hep arazideydi. Dağ taş onun yuvasıydı. Görev yaptığı zorlu yıllar içinde çoğu zaman helikopterde uyuyor, Mehmetçiğin yanında oluyordu. Nice şehit askeri kucağına almış evladı gibi gördüğü onlar için gözyaşı dökmüştü. Onun gibilere Türk neferi “baba adam” der… Baba adamdı… Vicdan sahibi ve vatansever! Gerçek bir Kemalist…

EŞREF BİTLİS’İN EKİBİNDENDİ

Necati Özgen Paşa, ABD’nin bölgemize gelip yerleştiği günlerde görev yaptı ve ABD planlarını çok iyi tahlil etti. Onu bozmak için de Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis ekibindendi. Şehit Bitlis ile yakın mesaide bulunmuş, PKK’nın yuvalandığı Irak’ın kuzeyine yapılan operasyonları yönetmişti. 3. Ordu Komutanlığı bünyesinde görev yaptığı yıllarda 350 bin kişiye komutanlık yapmış, emrinde bir asker bile firar etmemişti. Vatanın birliği ve bütünlüğü için mücadele edildiğini erinden generaline kadar herkes özümsemişti.

Özgen Paşa o zorlu yıllar için şunları söyler: “Görev yaptığım 3 sene müddetle bölgemde ne köy, ne mezra yakıldı. Alnımda en küçük bir siyah nokta yok. Orada bir ay bir gün gibi geçti, uyumaya ancak helikopterde zaman buldum. Eksi 30'larda dolaşmaktan prostata yakalandım, sinir sistemim de bozuldu. Çukurca'da basılan karakolumuzda şehit evlatlarımı tek tek kucağıma alırken baygınlık geçirdim. Çok şükür delirmedim, tedavi de görmedim ama o günler bende derin izler bıraktı, çabuk öfkeleniyorum.” (Yener Süsoy, Hürriyet, 24 Şubat 2003.)

ABD UÇAKLARI HELİKOPTERİNİ DÜŞÜRMEYE KALKTI

Özgen Paşa 1991-1995 yılları arasında Diyarbakır Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı yaptı. Bu yıllar, ABD destekli PKK’nın Türkiye’ye yönelik en kanlı saldırıları gerçekleştirdiği yıllardı. Çekiç Güç’ün helikopterlerle PKK’ya silah ve yiyecek attığına şahit olmuş, Çekiç Güç’e bağlı bir uçağın içinde bulundukları helikopterin üzerinden alçak uçuş yaparak düşmelerini sağlamaya çalıştığını görmüştü. Paşa o günlerde Irak’ın kuzeyine giderek Barzani ve Talabani ile görüşerek PKK’ya destek vermemelerini ve Irak yönetimi ile işbirliği yapmalarını sağlamıştı. Bu girişimler sayesinde ABD planları büyük darbe yemiş ve ABD, CIA peşmergelerini bölgeden kaçırarak Guam adasına taşımıştı. Paşa’nın bölgede yaptığı görev sırasında 21 Mart 1995 tarihinde 35 bin kişiyle yapılan Güneş Harekâtı PKK’yı ezmişti. Yine bu tarihlerde Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın başında bulunduğu PKK grupları 2 bine yakın kayıp vererek bölgeden kaçmak zorunda kalmıştı. Kardeş Öcalan bu yenilgiden sonra görevden alınmıştı.

Özgen Paşa’nın görev yaptığı yıllarda önemli bir hadise de Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis’in 17 Şubat 1993 tarihinde Ankara’da uçağına yapılan suikast sonucu şehit edilmesiydi. Suikast Türk ordusunun kararlılığını bozmak için CIA tarafında tertip edilmişti. Bu saldırı da Türk ordusunu durduramadı ve kararlı mücadele 1994 yılında Genelkurmay Başkanı olan Org. İsmail Hakkı Karadayı ve onun ardından gelen Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu döneminde de sürdü. Bu dönemde ABD istihbarat ve strateji kurumları “Türk ordusu hizadan çıktı” şeklinde yayınlar yaparak mücadeleyi baltalamaya çalıştı. Bu meydan okumalara Kıvrıkoğlu “Kararlılığımız bin yıl sürecek” diyerek ABD yönetimine mesaj veriyordu. Özgen Paşa 1999 Ağustos’unda “mümtazen terfi”yle ödüllendirilip bir yıl kıdem kazanan ilk general oldu ve emekliye ayrıldı. Bir kenara çekilmedi ve uyarılarını yaptı…

ANNAN PLANINA DA KARŞI ÇIKMIŞTI

Özgen Paşa, 1996-1999 yılları arasında Harp Akademileri Komutanlığı yaptı. Yılların birikimini genç kurmaylara aktardı. Paşa ayrıca Kıbrıs’ta Barış Kuvvetleri Komutanlığı da yapmıştı. Kıbrıs sevdalısıydı. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile de yakın temasta bulunmuş, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu olmuştu. Emekli olduktan sonra da Kıbrıs konusunda açıklamalar yapmış 2002-2004 yıllara arasında gündeme gelen Anan Planına karşı çıkmıştı. Bunun Kıbrıs’a barış değil, çatışma getireceğini ve bununla Kıbrıs’ın kaybedileceğini belirterek herkesi uyarmıştı. İşte o günlerde sık sık Ulusal Kanal’a da konuk olarak tarihi uyarılarını yapmıştı.

‘HDP KAPATILMALI’

Özgen Paşa görev yaptığı yıllarda HDP’nin PKK’nın önemli bir uzantısı olduğunu saptamış ve bu konuda da uyarmıştı. Paşa bu konuda 2003 yılında şunları söylemişti: “Güneydoğu insanı bizim canımız, aslında bunların devletle dertleri yok, tek istekleri aş ve iş. İşi olan, karnı doyan dağa çıkar mı? Oradaki liselerden mezun olup da üniversite kazanan öğrenci yok. Çünkü köydeki öğretmen kazaya, kazadaki öğretmen vilayete kaçıyor. (…) Beni verecekler oraya, bir haftada hepsini teslim alırım, bu işi çok iyi bilmek lazım. HADEP de düşünce olarak PKK'ya destek veren, onunla birlikte çalışan bir parti, bence derhal kapatılmalı.”

Özgen Paşa, Güneydoğu’da halka kötü davranarak değil, onu kazanarak vatanın bütünlüğünün sağlanacağını ve PKK ile mücadelede başarılı olunacağını savunuyordu. Bu çizgi özellikle Karadayı Paşa’nın göreve geldiği 1994 yılından sonra çok öne çıktı ve başarılı da oldu… 

ERCAN DOLAPÇI